Skip to main content

We gaan een paar daagjes op pad in Utrecht. Er op uit met mijn jongste dochter Neerle. Ze is 17 en mag kiezen waar we naar toe gaan. Ze houdt van steden, dus kiezen we voor één van de mooiste en gezelligste steden van Nederland; waar van alles te beleven is. We maken er gezellige quality time van en genieten!

Met als hoogtepunten voor ons:

In de stad zijn er veel dingen te zien en te doen: vermaak voor alle leeftijden en wensen. De top 10 van bezienswaardigheden in Utrecht.

  1. De oude gracht
  2. Domtoren
  3. Op de oude gracht waterfietsen, kanoën of bootje varen
  4. Spoorwegmuseum
  5. Centraal museum
  6. Shoppen
  7. eten en drinken aan de gracht of op plein
  8. Rietveld huis
  9. Winkel van Sinkel
  10. Nijntje museum

Met heerlijk weer vermaak je je natuurlijk in de oude gracht: wij kozen voor actief bezig zijn van zo’n 1,5 uur door de grachten van Utrecht: Waterfietsen/pedal boat door de grachten. Een aanrader

Extra tips en aanraders in Utrecht: als je eens wat anders wil….

Leuk is te gaan naar de; MALT VAULT WHISKEY BAR Eén van Utrechts best bewaarde geheimen vind je aan de Voorstraat. Hier, bij de Malt Vault whiskey bar, serveren ze de beste whisky’s, met oog voor ambacht en een hart voor kwaliteit. Enneh, als de drank je hongerig maakt… Ze serveren allerlei lekkere borrelhapjes. Cheers!

Als je van theater houdt: Springhaver Theater Utrecht
Naar onze mening, Utrecht’s meest authentieke theater. In het Springhaver Theater op de Springweg is het alsof de tijd even stilstaat. De bioscoop is in 1978 geopend door filmproducent Jos Stelling en is voor veel Utrechters een begrip. In de intieme zalen kijk je de mooiste filmhuis films, maar ook het bijbehorende café is zeker aan te raden voor een goede kop koffie.

Leuke aanrader en eens wat anders is; Daklozen Tour Utrecht
Wil je Utrecht eens zien van een hele andere kant? Laat je dan rondleiden door een dakloze! Via Utrecht Underground nemen daklozen je mee op pad. Vind je dat interessant, maar toch een beetje spannend? Richard van Rijn, hoofd distributie van straatnieuws, bedacht een app waarmee het mogelijk is. In de app vind je een audiotour, waarin Utrechtse daklozen je leiden langs verschillende bijzondere plekken. Terwijl je dus wandelt door Utrecht, vertellen 10 daklozen hun verhaal. Waar ze vandaan komen, wat ze hebben meegemaakt. Echte verhalen van de straat dus.

Of: Trajectum Lumen Utrecht
De daklozen tour toch niet helemaal jouw ding of ben je op zoek naar een bijzondere avondactiviteit? Ga dan voor Trajectum Lumen! Deze stadswandeling leidt je langs verschillende lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht! Vanaf zonsondergang kun je de route volgen aan de hand van een app. Het aanbod varieert van lichtkunst van bekende kunstenaars tot vernieuwend studentenwerk. Een bijzondere manier om de de stad Utrecht beter te leren kennen.

Of iets heel unieks: Eindeloos Gedicht Utrecht
Kijk eens naar beneden als je langs de Oudegracht loopt. Daar liggen namelijk De Letters van Utrecht, gehakt in oude klinkers. Samen vormen alle klinkers een eindeloos gedicht. Elke zaterdag rond een uur of 13 wordt er een klinker bijgelegd. Zo veranderen letters in woorden en woorden in zinnen. Zoveel mogelijk lezen? Begin dan bij de Smeebrug bij ’t Oude Pothuys! Daar begint het gedicht.

CULTUUR? Bezoek dan Kasteel de Haar Utrecht
Net iets buiten Utrecht vind je Kasteel de Haar. Hier waan je je voor even in de 13e eeuw.

Eten, drinken is er voldoende. Vele leuke straatjes, pleinen en natuurlijk wat Utrecht uniek maakt is; eten langs de oude gracht! Waar “diverse soorten keukens” voor je klaar staan.

Heel bijzonder dineren bij Instock Utrecht?
En als je écht bijzonder wil eten in Utrecht? Dan fiets of wandel je rustig richting de Lombok (de wijk, niet het eiland) met als bestemming: het authentieke Jaffa gebouw aan de Vleutenseweg, restaurant Instock! Hier redden onze keukenhelden iedere dag eten van de verspilling en maken hier de heerlijkste gerechten mee. Zo wordt een vierkante spruit kimchi voor op je burger en een bruine banaan ineens bananenijs. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch, diner, koffie en borrel. Ook eten redden? Reserveer dan hier een tafeltje.

Wij hebben ons vermaakt, zoals velen toeristen doen, langs de oude gracht. Een lunch bij LUST 109 Thais avond eten bij Mahanakorn en bij India Port.

We gaan natuurlijk ook shoppen en hebben paar aanraders:

We hebben ook nog leuke tips voor: Pracht: voor leuke sieraden, tassen en wat kleding, naast de oude Gracht. En ga voor leuke boetiekjes zeker naar de Lijnmarkt. Wij zijn fan geworden van: Hip voor de Heb. Leuke kleding en accessoires. In de stad zelf is Steenweg een leuk straatje en leuke, kleurrijke, betaalbare en goed model kleding bij Silly Store.

1. Kringloopwinkel de Arm

Op zoek naar een vintage item voor in huis? Kringloopwinkel de Arm (met meerdere locaties aan de Oudegracht) is ’the place te be’. En ook al ben je niet op zoek, je komt gegarandeerd met iets naar buiten. Alles is tweedehands en met een beetje speurwerk heb je zo een uniek item te pakken. Enne, misschien loop je ons wel tegen het lijf (handtekening!). Tijdens onze lunchbreak gaan we geregeld even speuren.  Adres: Oudegracht 247, 253, 255, 266, 272 en 274

2. Gys

100% biologisch eten en drinken doe je bij restaurant Gys. Met aandacht bereid en zoveel mogelijk met streekproducten. Vega en vegan, voor ieder wat wils. Ook aan de glutenvrije eter is gedacht. Geen enorme kaart (makkelijk kiezen), wel gevarieerd. Eet smakelijk! Adres: Voorstraat 77

3. Nukuhiva

Bij Nukuhiva kun je naar hartelust (duurzaam) shoppen. Zelfs bij de inrichting van de winkel is gelet op duurzaamheid. Je vindt er merken zoals Kuyichi, M’Braze, Komodo en Edun die gericht zijn op o.a. eerlijke handel. Duurzame mode met een laag ‘geitenwollen sok’ gehalte! Adres:  Zadelstraat 36

4. The Green House 

Het pand waarin dit restaurant gevestigd is, is volledig duurzaam en circulair gebouwd. Er worden zo veel mogelijk producten geleased of geleverd naar gebruik en blijven daarmee in bezit van de leverancier, met een volledig circulair businessmodel als resultaat. Ingredienten komen uit eigen ‘urban farm’  en de menukaart bestaat enkel uit seizoensgerechten. Adres: Croeselaan 16

5. Broei 

Ga hier eten als je kennis wil maken met de vegetarische keuken. Je vergeet bijna dat er geen stukje vlees op je bord ligt. Leuk detail; ze maken zelf brood en ijs en werken uitsluitend met producten van (kleine) lokale ondernemers. Wij zijn fan! Adres: Oosterkade 24

Dus volop vermaak in deze bruisende studentenstad midden in ons kikkerlandje! Wij zeggen: Utrecht tot de volgende keer!

Never Stop Travelling, ook in eigen land zijn we thuis…

Leave a Reply