Skip to main content

Het besef begint in te dalen bij iedereen; een zomervakantie zoals je die beoogd (en wellicht ook al geboekt had) zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. In plaats van bij de pakken neer zitten en genoegen nemen met je eigen achtertuin of balkon kun je er ook lekker op uit trekken in eigen land. Je zult er versteld van staan hoe mooi de twaalf provincies van Nederland zijn. Geloof je ons niet? Lees maar mee! 

Groningen

Groningen kent veel cultuur en natuur. Vroeger zijn er veel kunstmatige heuvels aangelegd; terpen of wierden genaamd. Je komt er leuke terpdorpjes tegen (Eenrum, Warffum, Loppersum en Bierum), bijzondere kop-hals-romp boerderijen en middeleeuwse steden. 

Plaatsen om te bezoeken: Groningen, Appingedam, Delfzijl, Lauwersoog, Bourtange, Leens, Wedde, Bad Nieuweschans 

Friesland

We blijven even in het noorden: Friesland, bekend om haar Waddeneilanden en veel mooie oude boerderijen. Een prachtige provincie vol traditie die nog steeds springlevend is! 

Plaatsen om te bezoeken: Holwerd, Leeuwarden, Harlingen, Franeker, Dokkum, Bolsward, Stavoren 

Drenthe

De provincie van ‘keuterboeren’ en veenarbeiders. Een provincie met rust en natuurlijk schoon. Uiteraard bekend vanwege de Hunebedden, hallehuisboerderijen en unieke es- en brinkdorpen. Veel bossen en heiden, dus een wandel- en fietsprovincie bij uitstek! 

Plaatsen om te bezoeken: Emmen, Zuidlaren, Assen 


Overijssel

Hier vind je veel leuke (Hanze)steden en prachtige natuur. Vergeet zeker de mooie boerderijen, watermolens, haventjes, monumentale bouwwerken, oude kerken, beschermde dorpsgezichten, jachthavens, wallen en grachten niet! 

Plaatsen om te bezoeken: Deventer, Steenwijk, Kampen, Staphorst, Giethoorn 

Gelderland

De grootste provincie van Nederland met het rivierenland rondom de Rijn, Waal en IJssel. Ook is er veel fruitteelt, met Tiel als de bekendste plek. En dan heb je misschien wel het mooiste stuk natuur van Nederland: de Veluwe! Ook in de Achterhoek kom je allerlei mooie gezichten tegen: denk aan kastelen, kerkdorpjes, molens, en allerlei beschermde monumentale bouwwerken.  

Plaatsen om te bezoeken: Zutphen, Arnhem, Barneveld, Nijmegen 

Utrecht

Een kleine en dichtbevolkte provincie; iets om rekening mee te houden. Er is gelukkig veel moois te zien in Utrecht zoals muurhuizen, kastelen, molen, polders, meren, boomgaarden en vissersdorpjes.  

Plaatsen om te bezoeken: Amersfoort, Vinkeveen, paleis Soestdijk, Utrecht 

Flevoland

De jongste provincie van Nederland, gelegen in het drooggelegde deel van het IJsselmeer. Flevoland bestaat uit die polders: de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. De strak verkavelde akkers zijn een mooi gezicht. Dat vinden vogels ook, dus vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. 

Plaatsen om te bezoeken: Almere, Biddinghuizen, Lelystad, Schokland, Urk 

Noord-Holland

Misschien is dit je kans om Amsterdam eens te bezoeken zónder drommen internationale toeristen. Onze hoofdstad barst van mooie aangezichten, ook als allerlei attracties hun deuren nog gesloten houden. Verder vind je in Noord-Holland veel water, dús volop stranden en duinen, dús volop wandelgelegenheden.  

Plaatsen om te bezoeken: Amsterdam, Edam, Enkhuizen, Hoorn, Marken, Volendam, Naarden 

Zuid-Holland

In deze provincie kom je ook veel (grote) steden tegen, maar daar buiten ook allerlei natuur en kleinschalige dorpjes die jouw aandacht verdienen. Laten we vooral de poldermolens niet vergeten; die staan op de werelderfgoedlijst! 

Plaatsen om te bezoeken: Gouda, Den Haag, Delft, Scheveningen, Rotterdam, Brielle, Schiedam 

Zeeland

Eilanden, schiereilanden, heel veel water en allerlei imposante bouwwerken om het water te bedwingen; daarvoor moet je in Zeeland zijn. Een veelvoud aan zee, strand, molens, haven en kastelen maken Zeeland een geweldige provincie voor fietsen, wandelen en recreatie op of aan het water.  

Plaatsen om te bezoeken: Brouwershaven, Sluis, Renesse, Burgh-Haamstede, Cadzand, Goes, Domburg, Yerseke 

Limburg

Het Limburgse heuvellandschap is uniek voor Nederlandse begrippen. Het is een prachtig gezicht, een mooie achtergrond waartegen allerlei oude kastelen afgeschilderd zijn. Lekker om te wandelen en te fietsen; goed voor de kuiten!  

Plaatsen om te bezoeken: Arcen, Thorn, Ospel, Valkenburg, Maastricht 

Noord-Brabant

We sluiten deze tour af in onze eigen provincie. Wedden dat je hier ook nog niet alle mooie plekjes gevonden hebt? Je kent de Biesbosch, je kent de Cartierheide, je kent de Loonse en Drunense duinen hoogstwaarschijnlijk wel, maar heb jij alle kerken en kastelen met stuk voor stuk een rijke geschiedenis al bezocht? Dit is je kans! 

Plaatsen om te bezoeken, Grave, Willemstad, Heusden, Woudrichem, Breda, Den Bosch, Geertruidenberg 

Never stop travelling!

Ondanks de aangepaste maatregelen blijft ons motto van kracht, ook al ga je misschien minder ver weg dan je gehoopt had. Chinese wijsgeer Confucius zei het al eens: het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen. En zo is het maar net! 

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van reizen in jouw eigen land? Never Stop Travelling helpt je graag om mee te kijken naar een passende reis die mogelijk is binnen de geldende voorzorgsmaatregelen. Vakantie in eigen land is óók vakantie! 

Leave a Reply