Skip to main content
Nieuws

Corona en de impact door de ogen van ons als reisbureau

Onze harten sloegen een slag over toen we, een paar maanden geleden alweer, hoorden wat voor impact het coronavirus heeft op onze gezondheid en de wereld. We waren een paar dagen in Kiev en kregen elk uur nieuws binnen: via journaals, het thuisfront, andere mensen in het buitenland en ons hoofdkantoor. We vlogen met de laatste vlucht naar Nederland op 16 maart terug naar ons kikkerlandje. Dat was voorlopig onze laatste vliegreis…. Maar voor hoe lang nog?  

De impact van corona

Onze reisbranche werd als eerste getroffen en zal als laatste weer opstarten. Dat is een feit en daar dealen we mee. Daarbij zijn er enorm veel landen, ook met een stuk minder welvaart dan die wij kennen, die juiste toerisme als belangrijkste inkomstenbron hebben. Dit soort landen worden dubbel geraakt. Zeg maar een ramp voor erg veel mensen die het toch al met heel veel minder moeten doen! De reizen beginnen nu langzaamaan weer op gang te komen, de vraag is alleen hoe? Reizen in ‘het nieuwe normaal’ is iets dat ons allemaal bezighoudt; zeker ook ons als ‘jong’ reisbureau en fanatieke reizigers. Hoe ziet het reizen er vanaf nu uit? Met ons ondernemersbloed en een gezonde dosis optimisme maken we er het beste van en kijken we naar de mogelijkheden en kansen. Uiteraard blijven wij er voor jullie allemaal het beste uit halen. We laten ons elke dag bijscholen en informeren en regelen alles met liefde voor onze klanten, om alles goed te regelen en ze optimaal te informeren en inspireren. 

Stap 1: repatriëren

We moesten allemaal in thuisquarantaine. Een intelligente lockdown, zoals onze premier Rutte het noemde. We hebben allemaal het virus onderschat in het begin. Veel mensen zeiden dat het ‘maar een griepje’ was. Het leven ging door, totdat het ineens serieus werd. We gingen massaal thuis werken en moesten zo veel mogelijk thuisblijven. We zien het wereldwijd gebeuren.  

Sommige landen gooiden zelfs hun grenzen dicht. Heel verstandig, op een klein probleempje na: gestrande toeristen. Kosten wat kost hebben wij en talloze andere reisorganisaties zich ingezet om Nederlanders terug te halen vanuit het buitenland, zo goed en zo kwaad als dat ging. Zelf hebben we twee van onze kinderen opgehaald op het vliegveld in maart, die tot juli voor een half jaar stage naar Nieuw-Zeeland en Suriname op avontuur zouden gaan. Ook het bezoek bij mijn kinderen is natuurlijk niet doorgegaan. We hebben dus met onze eigen ogen en gevoel aanschouwd hoe een ‘leeg’ vliegveld eruitziet. Een bizarre, en hopelijk historische waarheid.  

Stap 2: annuleren

De volgende stap (die bijna tegelijkertijd met de eerste stap begon) was het annuleren van vluchten. Optimisme maakte plaats voor realisme dat steeds verder opschoof. Op het begin dacht men: ‘onze zomervakantie zal toch gewoon door kunnen gaan’ tot nu ‘ik weet niet of ik dit jaar op vakantie kan’ en ‘wanneer weer wel’. Veel vragen waar niemand een antwoord op heeft.  

Voor ons als reisbureau is het geen onbekend terrein als een reis wordt geannuleerd buiten onze schuld om, of die van jou. Omdat het nu een ramp is die op globale schaal plaatsvindt, heeft de reisbranche de afgelopen periode hard gewerkt om dit zo goed mogelijk te verwerken en te kijken naar mogelijkheden en oplossingen. En zijn er unieke oplossingen gekomen! 

Stap 3: de reisvoucher

Gemaakte kosten – van repatriëring, reeds betaalde lokale hotels en accommodaties, doorlopende vaste lasten, geen uitzicht op wanneer ‘dit alles’ voorbij zou zijn – werden buiten jou als klant om betaald. Er werd een compromis en oplossing bedacht; de reisvoucher, SGR gedekt en ondersteund door de overheid. Een gulden middenweg en een geweldige unieke oplossing, die voorkomt dat gemaakte kosten alsnog op de klant verhaald moeten worden, maar die wel de levensvatbaarheid van de reisbranche serieus neemt. Wij bekijken elk dossier met zorg en overleggen met de klant en touroperator wat mogelijk en wenselijk is. Jij als klant blijft voor ons het belangrijkste!  

Al snel ontstond er kritiek op de reisvoucher door een aantal mensen. Hoe minder de mensen zich erin verdiept hadden, hoe harder ze schreeuwden. Vouchers, dat mag toch niet? Het staat immers in de wet! De vraag is echter of de wet wel voorbereid was op een wereldwijde pandemie die ons al maanden in zijn greep houdt! Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Bovendien is niet alles dat je in de media leest waar. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar het is goed als die wel op feiten is gebaseerd. 

Wij volgen wekelijks webinars met nieuws en hebben dagelijks contact met ons hoofdkantoor en touroperators die dag en nacht bezig zijn om alles met de hand om te boeken, te annuleren, vouchers voor te maken en te zorgen dat alles juridisch in orde is. Want elk land, touroperator, bestemming en vluchtmaatschappij heeft helaas zijn eigen regels…  

Stap 4: positief blijven, vertrouwen en vooruitkijken!

Dit is wat het nu is. We blijven positief en hoopvol dat we dit jaar weer op reis kunnen, in welke vorm dan ook. De discussies rondom de vouchers zijn voor een aantal nog steeds niet voorbij. De kritiek is veelal eenzijdig en niet reëel; bezien vanuit het perspectief van een aantal klanten. Terwijl het juist de beste oplossing is voor de klanten. Zonder vouchers gaat de gehele reisbranche failliet, zowel hier als in het land van bestemming. Met als gevolg dat maar de helft van de reizigers hun geld terugkrijgt. De reisbranche reserveert door de vouchers je geld en reistegoed.  

Mensen die reeds in het bezit zijn van kaartjes voor een concert of het theater worden gevraagd om niet hun geld terug te vragen, maar om te wachten op een nieuwe datum. Als ze dat niet doen, dan gaat de hele culturele sector onderuit. Reisvouchers zijn niet anders; natuurlijk, als je je geld terug wilt, dan kan dat. Weet dat, als iedereen dit doet, de reizenbranche eraan gaat en zeker de helft van de mensen hun geld nooit terug krijgt. Wij raden dat ten zeerste af en staan dan ook niet in voor de gevolgen.  

Onze tip daarom: accepteer die reisvoucher van jouw reisorganisatie. Want stel je eens voor dat je blijft wachten op je geld en dat jouw touroperator en/of reisbureau failliet gaat. Dan ben je je geld sowieso kwijt. Een reisvoucher is door de SGR gedekt en biedt jou dus zekerheid; bovendien geniet je daarmee ook de steun van onze staat. Jouw geld wordt bewaard én je helpt er de reisbranche mee. In deze bizarre tijden is dit wellicht hetgeen dat het dichtst in de buurt komt van een win-win situatie! 

Nogmaals, wij begrijpen de onrust, vragen en onbegrip heel goed. Gelukkig hebben we heel veel begripvolle en dankbare klanten en daar doen we het voor. Onze tips: bekijk het reëel, weet wat je zegt en roept en als er vragen zijn of onrust is helpen we je ook nu, heel graag. Bel, app of mail ons zo vaak je wilt. Wij zijn er voor jullie! We blijven er alles aan doen om het zo optimaal mogelijk voor je te regelen en staan nog steeds dag en nacht voor je klaar voor al jouw vragen, wensen en/of onzekerheden. Ook deze tijd gaat weer voorbij… 

Voor ons geldt: wij zijn zeker niet gemaakt om thuis op onze plek te blijven, maar we doen het voor iedereen. Zodra het dus weer kan gaan wij ook zeker op reis. Dit raakt niet alleen de reisbranche en dus ook Never Stop Travelling, maar ook onze passie en liefde om zelf te reizen en te ontdekken! We staan te popelen om onze koffers te pakken. Jij ongetwijfeld ook! Tot die tijd nemen wij je graag mee op een digitale reis tijdens één van onze webinars. Bekijk hier ons actuele overzicht, want heel graag blijven wij jullie inspireren en informeren. We hebben 68 landen bezocht op allerlei manieren. Ons aanbod van webinars is dus ook heel afwisselend. Onze webinars zijn inspirerend, vol informatie en mooie plaatjes en natuurlijk kosteloos. Reis in 45 minuutjes mee om ook jouw bucketlist aan te blijven vullen! Droom nu, reis later… 

Never Stop Travelling, because life is short, and the world is huge… 

Leave a Reply