Skip to main content
ActiefAvontuurlijkBackpacken

Reisinspiratie: Reizen in Azië, Myanmar

Tijdens onze eerste inspiratieavond op maandag 27 januari vertelden we je over al het moois dat Myanmar (gelegen tussen Thailand, China en Bangladesh) te bieden heeft. Was je er niet bij of wil je alle informatie nog even rustig nalezen? Lees dan verder in deze blog.

Van hier naar daar

Myanmar is 16 keer groter dan Nederland, waarbij er ruim 2000 kilometer tussen het noordelijkste en zuidelijkste puntje zit. De bevolking bestaat uit zo’n 55 miljoen Myanmarezen/Birmezen. Ondanks de omvang van het land is het niet mogelijk om vanuit Nederland een directe vlucht te boeken. Je zult dus moeten overstappen. Veel mensen nemen een stop-over; een verlengd verblijf op een overstaplocatie. Zo verbleven wij bijvoorbeeld een dagje in Dubai.

Het hoogseizoen in Myanmar is van december tot en met februari. Het laagseizoen is het regenseizoen, maar onze ervaring leert dat dat reuze meevalt. In onze drie weken in Myanmar viel er elke dag in de namiddag een flinke bui maar was het verder gewoon droog! Om eerlijk te zijn is een buitje wel erg lekker als het buiten 30 graden is… Vind je het lastig wat je mee moet nemen? Wanneer je bij ons een reis boekt krijg je bij elke bestemming een inpaklijst op maat. Zo ga je goed voorbereid op reis!

Naypyidaw, de nieuwe hoofdstad

Tijdens onze reis bezochten we Naypyidaw, sinds 2005 de hoofdstad van Myanmar. De hoofdstad is verplaatst vanwege de meer strategische centrale ligging ten opzichte van voormalige hoofdstad Yangon (Rangoon). De stad is overduidelijk op de groei gebouwd; los van een boel regeringsgebouwen en een paar woonwijken ziet de stad er maar verlaten uit. Neem ook zeker eens een kijkje bij de verlaten 20 (!) baanse snelweg, waar je gerust te voet of op de fiets overheen kunt. Wie weet dat dat ooit nog gaat veranderen; wij vonden het in ieder geval fijn om relatief goedkoop te kunnen verblijven in luxe hotels. Een beleving op zich!

Yangon, de voormalige hoofdstad

Het contrast met de oude hoofdstad, Yangon, is enorm; deze stad heeft een ontzettend drukke binnenstad waar lopen (of fietsen) vaak net zo snel – zo niet sneller – is dan met de auto gaan. Een leuke tip is om ook per fiets de omgeving rondom de stad te verkennen, zoals bijvoorbeeld de Yangon-rivier.

Een dagje uittrekken voor de Yangon Circular Railway (of een dagdeel voor een stuk ervan) kunnen we je ook aanbevelen. Deze trein rijdt op een zeer rustig tempo in een lus van 43 kilometer om de stad heen. Je ziet het landschap om je heen veranderen en de lokale bevolking is al even kleurrijk. Voor iets meer dan een euro ben je een hele dag onder de pannen.

Mandalay, uitvalsbasis voor dagtrips

Via een binnenlandse vlucht (of het openbaar vervoer) ben je snel in Mandalay. Mandalay is een mooie stad waar je ook allerlei andere leuke dagtrips in de buurt kunt maken:

  • Het Amarapura-klooster, met zo’n 1500 monniken;
  • Inwa, de hoofdstad van verschillende oude rijken;
  • Een boottocht naar Mingun, met de verwoeste Mingun Pahtodawgyi-tempel;
  • Een bezoekje aan de Oohmin ThoneSel-pagode;
  • Een wandeling over de 1,2 km lange teakhouten U Bein-brug.

Bagan en de 2200 tempels

Bagan is een oude stad die vanwege zijn 2200 tempels sinds juni 2019 op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Ook vind je hier de grootste archeologische opgraving ter wereld. In het hoogseizoen wemelt het in Bagan (of beter gezegd, bóven Bagan) van de luchtballonnen. Aan één dagje Bagan heb je eigenlijk niet voldoende; wij adviseren minimaal twee volle dagen uit te trekken om deze bijzondere omgeving goed te bekijken.

Myanmarese gewoontes

Vrees niet wanneer je in Myanmar de vrouwen met een bleek wit gezicht ziet, of mannen met rode tanden. Het zijn geen zombies, maar lokale bevolking met eeuwenoude gewoontes! Zo smeert 90% van de bevolking thanaka op het gezicht om de huid jong te houden. Doen mannen dat niet? Jawel, maar die doen het liever ’s nachts, omdat ze zich ervoor schamen. Wat mannen wél overal doen is kauwen op betel. Deze vrucht wordt gedroogd en vervolgens in een blad gewikkeld waar mannen de hele dag op kauwen. Wanneer de smaak weg is spugen ze het uit. Bij langdurig gebruik kunnen je tanden een rode kleur krijgen. Wij hebben betel links laten liggen; het ruikt namelijk niet bijzonder fris!

Een andere gewoonte is pittig eten. Verwar de Myanmarese definitie van ‘licht pittig’ niet met die van ons. Ze houden nu eenmaal van een kruidige maaltijd! Het kan voorkomen dat jouw maag daar een beetje door van streek raakt. Onze tip? Cola! Deze frisdrank is namelijk nogal straf spul en kalmeert jouw maag. Wij proberen in deze landen iedere dag een flesje cola te drinken; een wondermiddel!

Via Salay en Mount Popa naar Loikaw

Wanneer je naar Myanmar gaat ga je pagodes zien. Véél pagodes. Zo veel zelfs, dat je ze op een gegeven moment wel gezien hebt. Gelukkig is Myanmar veel meer dan alleen pagodes, en dat laat dit stuk land bij uitstek zien. Vergaap je aan de prachtige vergezichten in de bergen, bezoek de Pindaya Caves met zijn ruim 8000 (and counting) Boeddhabeelden of maak een fietstocht rond en/of boottocht over Inle Lake, waar je ook kennis zult maken met een bijzondere manier van vissen. Tot slot zul je in Loikaw kennismaken met een andere bijzondere traditie, namelijk de zogenaamde ‘longneck women’. Je kent het wel, de plaatjes van vrouwen die middels ringen hun nek verlengen. Er zijn nog maar 25 vrouwen die dit doet, omdat jongeren het niet meer opvolgen. Kortom, over een paar jaar ken je dit gebruik echt alleen nog maar van de foto’s!

Met Never Stop Travelling naar Myanmar

Of je nu een maatwerk reis naar Myanmar wilt maken of juist de exacte reis hierboven, je kunt daarvoor terecht bij Never Stop Travelling. Je kunt ons altijd bereiken via onderstaande contactgegevens. Of bezoek eens één van onze inspiratieavonden! Dat zijn de beste manieren om alvast te proeven van een onbekend land met een andere cultuur. Hopelijk tot snel!

 

Leave a Reply