Skip to main content
Inspiratie-reizenStedentripsWeekend weg

Citytrip: Belgrado en Novi Sad / Servië

Wat kun je allemaal beleven tijdens een citytrip naar het wat minder bekende en (nog) niet zo toeristische Belgrado!?

Vier weken geleden nog in Sint Petersburg, nu op naar Servië! “Travel because life is short and the world is huge”. Lekker lang weekend op pad: 27 april t/m 2 mei 2018. Deze ronde alleen op pad, net zoals ik vorig jaar Boekarest alleen bezocht. Jolanda naar Kreta met de Yogaclub, dus zelf ook maar weer eens rondgekeken welke (reis)doelen er nog open staan. Oeps, dat zijn er nog veel! Deze ronde het oog laten vallen op Belgrado/Servië, een land wat ik nog nooit bezocht heb en vanuit Eindhoven Airport eenvoudig te bereiken is. Dus, yeah! Ik mag weer………

Daarbij wordt Servië mijn 52ste land wat ik ga bezoeken, de wereld kent 196 internationaal erkende onafhankelijke staten (kijk HIER voor meer info). Nog veel te doen dus en gelijktijdig 26,5% van de landen reeds bezocht! Geen doel op zich om zoveel mogelijk landen te bezoeken want er zijn ook al vele landen meerdere malen bezocht. Leuk weetje, niet meer en niet minder! Feit: Still counting!
(Servisch: Београд, Beograd; letterlijk ‘witte stad’) is de hoofdstad en grootste stad van Servië. Tussen 1918 en 2003 was het tevens de hoofdstad van Joegoslavië en tussen 2003 en 2006 de hoofdstad van Servië en Montenegro. In 2011 telde de stad Belgrado 1.659.440 inwoners. Belgrado ligt aan de zuidrand van de Pannonische vlakte, waar de Sava uitmondt in de Donau. De stad werd in de twintigste eeuw vijfmaal gebombardeerd. Meer informatie over Belgrado? kijk HIER

27 april: Op Koningsdag op reis, ach ja, moet kunnen en zoveel heb ik persoonlijk niet met dat Koningshuis! Tegen de middag reis ik af naar P4 (lang parkeren) bij Eindhoven Airport om vervolgens om 14.40 uur met W64072 af te reizen naar Belgrado (BEG). Rond 16.50 uur weer aan de grond in Servië. Weer eens met Wizzair op pad……. naar Belgrade Nikola Tesla Airport

Aangekomen op Belgrado Airport, eerst ff koffie en daarna met de taxi naar het hotel. Wazige piloot die taxichauffeur, rijdt continu over de busbaan en zijn taxibordje ligt in de kofferbak.
Hij heeft een taximeter, maar de vraag is of die goed is afgesteld. Uiteindelijk kom ik er! Mijn hotel voor de aankomende vijf nachten is het Zepter Hotel, in het centrum gelegen en een prima prijs/kwaliteit verhouding. Brochure Zepter Hotel.

Feit is dat ik vanuit het dakterras, etage 7, een gaaf uitzicht heb over de stad.

Eerst inruimen van de kamer, lijkt wel een appartement met een separate keuken, woonkamer, douche/toilet en slaapkamer. Echt grandioos ruim en gaaf. Aansluitend tijd om te happen, het is inmiddels 19.00 uur geworden en veel ambities om van alles nog te zien heb ik niet dus rondom het Hotel blijven is een must! Ik beland aan bij Azbuka, een erg gaaf restaurant met een leuke binnenplaats. Aangezien de temperatuur erg goed is, is het prima om buiten te eten. Leuk tentje, lekkere Kapuziner Weissner, een overheerlijke beefsalad, wat wil een mens nog meer op koningsdag! Aansluitend toch nog ff kort de straat op, op zoek naar Samo Pivo.

Samo Pivo is een leuke lokale Pub met vele biersoorten, waaronder ook Belgische en Duitse. Ik had deze tent gevonden via de “Booking Belgrado reisgids”, een kijkje meer dan waard. Een tweetal lekkere en lokale Servische bieren zijn een feit.

Rond 22.30 uur is het echt tijd om te gaan slapen na deze reis- en aankomstdag in Servië, land nummer 52 wat ik bezoek! Morgenvroeg eerst wat sporten, ontbijten en dan de stad eens verder verkennen. Voor nu TRUSTE vanuit Belgrado, morgen meer vanuit Servië.

28 april: GOEDEMORGEN Belgrado! Op tijd uit de veren (06.45 uur) om de fitness van het Hotel eerst te verkennen! Fit aan deze zaterdag beginnen kan geen kwaad. Heerlijk 1,5 uur stevig gesport, goed begin van deze dag. Wordt warm hier vandaag, rond de 29 graden, dus al het vocht wat er uit is, hoeft er vandaag niet meer uitgezweet te worden. Rond 09.15 uur is het tijd voor ontbijt. Ik had een leuke app gevonden “Belgrade talking”, een echte aanrader. Je hebt daar mooie wandelroutes in staan en bij de bezienswaardigheden tekst en uitleg. De oortjes voor m’n iPhone mee dus! De eerste bezienswaardigheid ligt al vrij dicht bij m’n hotel, een ander hotel, Moskva Hotel genaamd. Een beroemd/berucht gebouw. Aangekomen bij het Republic Square, blijkt daar de wielerkoers Belgrade – Banjaluka – Belgrade te vertrekken. Natuurlijk even kijken naar deze afgetrainde jongens! Ben er nu toch…..

Koste ff wat tijd, maar goed: wat is tijd? Onder applaus vertrekken de renners richting Bosnië. Ik vervolg mijn wandelroute. Beetje de schaduw aanhouden in de straten want het is lekker warm, zo’n 28 a 29 graden.

Princess Ljubica’ Residence, leuk gebouw! St. Michael’s Catherdral, een bezoekje binnen zit er helaas niet in. Korte broek aan dus ik wordt gesommeerd te move…….

Ik beland aan bij Cafe Snezana voor een traditionele Servische Koffie, heavy stuff maar gelukkig zit er water bij. Voor de Espresso liefhebber zeker een aanrader! Straatartiesten en straatverkopers zijn er echt vele! Sommige verkopen leuke werkjes, deze schilder schildert mini schilderwerkjes, zo klein zelfs dat je ze met een vergrootglas moet bekijken anders zie je er niks van. #Grappig

Aangekomen bij het Belgrado Fort, kun je zien dat ook de meeste Serviërs op zaterdag verlof hebben. Lekker weertje dus schaken in het park. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Sava rivier! Op deze T-splitsing van rivieren komt de Sava rivier bij de Mighty Donau Rivier samen, de Donau is de op een na langste rivier van Europa.

Het Belgrade Fortress is echt een bezoekje waard, trek er gerust een uurtje of twee a drie voor uit want je hebt er prachtig uitzichten maar het is ook een behoorlijk oppervlakte! Natuurlijk kost fotograferen ook tijd! Weet je het zeker? “Ja, ik wil”.

Hier staat het oudste kerkje van Belgrado: Cathedral of the Blessed Virgin Mary. Hier mag ik wel binnen met korte broek? Natuurlijk koop ik een paar kaarsjes die ter plaatse worden aangestookt voor alle goeds van vrienden, familie en naasten! God Bless you, in dit geval Mary Bless you!

Nabij het fort ligt ook het Militair museum van Belgrado. Yep, hier is veel gebeurt in het verre maar ook in het nabije verleden.

Ik ga de “fort area” weer verlaten en vervolg mijn wandelroute. O ja, nog voldoende aanwezig hier (ET phone home…) en zijn ook allemaal nog in werking…….!?

Republic Square! Hier is het tijd voor koffie! Ik durf te raden waar het recept van deze wafels vandaan komt, jij ook? Gebouwen, uuuhhhhh bunkers, waar hebben we die meer gezien!

Uiteindelijk kom ik in Skardarlija aan, een erg leuk en historisch straatje. Dit is een must! Hier ga ik deze dagen zeker nog een keer terug om gezellig te drinken en/of eten.

Kunnen ze hier ook: kunst- en spuitwerk………

Sint Mark’s Church, ook hier mag ik gewoon naar binnen met pet en korte broek! Lucky me! Qua tram ga je hier wel enorm de tijd terug in. Oude bakkies……..

Ik heb niet kunnen vinden wat er gaande was maar plotseling werd de weg afgesloten en kwamen er honderden fietsers voorbij.

Rond 17.30 uur terug in het Hotel, tijd voor opfrissen en dan het avondprogramma eens bekijken. Tis warm geweest vandaag dus een extra douche is een must! Rond 19.00 uur wandel ik terug naar de wijk Skardarlije alwaar ik aanbeland bij Jedno Mesto. Hier ga ik genieten van een tweetal heerlijke biertjes: Lokale Jelen Pivo en een Niksicko Pivo uit Montenegro, een donkere! Daarbij eet ik een lekkere kip met champignonsaus en een overheerlijke salade. Een erg goed restaurant waar je goed en gezellig kunt zitten, ook buiten waar ik zat. Genieten van de bovenste plank. Je rekent hier overal af met de Servische dinar, 100 dinar is ongeveer 0,85 euro. Je loopt dus al snel met een pak geld rond hier.

Rond 22.00 uur terug in het Hotel en direct plat, een lange, gave maar ook vermoeiende dag komt tot een eind. Truste vanuit Belgrado, morgenvroeg eerst weer de fitness in! YEAH!


29 april: Ik zeg een GOEDEMORGEN vanuit Servië! De ochtend om 07.15 uur weer heerlijk begonnen in de fitness van het hotel. Na de douche was het tijd voor ontbijt, ergens rond de klok van 09.30 uur. Een overheerlijke omelet met kaas, ui en champignons was een feit, genieten! Rond 10.30 uur het hotel verlaten, op zoek naar een fiets. Vandaag ga ik langs de Donau en de Sava fietsen. YEAH! Hoeveel van die vrieskisten er hier op de straat staan is me niet bekend maar het zijn er veel, heel veel! Een “oude tram”, maar goed op een oude tram motte het leren…….

Kilometertje of twee wandelen vanuit mijn hotel, aangekomen bij Markoni Bike Rental. Fietsje gehuurd om de dag door te brengen langs de Donau en vooral de Sava rivier. Aan het weer kan het niet liggen want na een paar minuten trappen voel ik de zweetdruppels al, heet! De gehele oever is dicht gebouwd met leuke eet- en drinktentjes. Soort van “riviertentjes” zeg maar. Kun je echt lekker en gezellig zitten!

Belgrade Fortress vanaf beneden gezien! Na de eerste kilometers en m’n wandeltocht ff koffiestop aan de Sava rivier. Gezelligheid kent geen tijd dus “doe nog maar een bakkie”.

Ik weet niet of er mensen wonen of zijn het vakantiehuisjes? Geen idee maar oude meuk is het wel.

Voor de mensen uit Belgrado is fietsen ook een attractie want het verhuren van fietsen geschied hier meer aan locals dan aan toeristen. Kun je ook wel zien dat ze het niet gewend zijn want ook oudere hebben moeite om recht te fietsen. Niet echt een fietsland hier. Hartje stad is ook niet aan te bevelen om te gaan fietsen maar langs de Sava en Donau is het prima te doen, sterker nog een must dingetje. Deze toerist fietst dus vrolijk tussen de Serviërs mee…….. Zon, zee (uuuhhhh meer) en strand……….. Dit alles ligt op Ada Ciganlija, wat met de fiets goed te bereiken is. Een leuke recreatiegebied, zeker met dit weer goed te doen.

Ik fiets door tot aan de Legenda, een leuke gebied buiten de stad.

Daarna is het feest! Lekke achterband, klein spijkertje er in gereden. Beetje balen. Dus terug wandelen naar dat recreatiemeer, daar is van alles te doen en dat is ongeveer 2 km, dus dat valt wel mee. Bellen met Markoni Bike Rental maar die grapjassen hebben geen service op locatie, ook lekker. Dus wandelen, aan het meer is ook een Markoni locatie. Maar goed, dat is nog 3 km wandelen. Onderweg kom ik een ander fietsverhuurstation tegen, mooi (!!), die gaan vast mijn band maken. Mooi niet, zelfs tegen (forse) betaling die ik aanbied, doen ze het niet. Toch stijfkoppen dan die Serviërs? Vriendelijk zijn ze op deze locatie in ieder geval niet. Verder wandelen dus naar Markoni, daar krijg ik direct een nieuwe fiets mee. Na deze wandeltocht (en dat wilde ik juist niet vandaag, vandaar fiets gehuurd), eerst een salade en twee flesjes water. Mega dorst. Terug aangekomen bij het oude stadsgedeelte (Old Belgrade), toch ff de brug over naar New Belgrade, zoals dat hier noemen. Dit levert in ieder geval nog enkele leuke plaatjes op van de stad.

Rond 16.00 uur terug bij de fietsverhuurder, inleveren, water drinken en veel, weer op naar het hotel.

Rond 16.30 uur terug in het hotel. Opfrissen en daarna op zoek naar een dik verdiend biertje! Mijn t-shirt kon je uitwringen van het zweten van het fietsen en wandelen. Tweede douche van de dag dik verdiend dus! Op zoek naar een biertje, in eerste instantie vind ik een “Irish Pub” nabij het hotel. Geen weissners, dat kan, maar niet eens Guinness, dus snel wegwezen. Uiteindelijk beland ik aan bij de Gunners Pub, echt een gave tent. Hier hebben ze 14 soorten bier van de tap, de eerste wordt een Paulaner en de tweede Hoptopod IPA uit Servie. De laatste onbekend maar beide zeer goed te drinken. Hier staat zelfs Iron Maiden en Motorhead bier op de kaart! GAAF! Deze tekst kan ik wel waarderen: in hops we believe…..

Aangezien het hier goed toeven is, en ook de wifi keigoed is, blijf ik ff hangen. Aansluitend wordt het een hapje uit de hand, geen zin meer in een uitgebreide maaltijd. Rond 21.00 uur terug op de kamer, lekker op tijd het nestje in want ik wil morgenvroeg om 07.00 uur bij de sportschool zijn. Aansluitend douche, ontbijten en met de bus op naar Novi Sad! Nog ff TV kijken en dan zeg ik truste vanuit Zepter Hotel!

30 april: GOEDEMORGEN Zepter! Vroeg uit de veren, kan ook als je er op tijd in ligt. Lichte maaltijd op de kamer en snel de fitness in! Na de fitness een quick ontbijtje en op naar het busstation, 10 minuutjes wandelen vanaf het hotel. Vandaag staat dagje Novi Sad op het programma! Marieke Verlangen van Gelukkig-wel, weetje wel van twee weken terug in de Ger, die is getrouwd met een Serviër. Die gaven mij als tip dagje Novi Sad, goede tips moet je altijd opvolgen! Ook popcorn verkoop is er overal, zo ook bij mijn hotel voor de deur.

Yep, na wat heen en weer, geslaagd voor een buskaartje. Peron 33 om 10.30 uur. Maar goed dat er wat uitleg bij zat want vanuit die ticket wordt het niks. Gelukkig staat er nog een Engels sprekende dame langs me, want we moeten nu plotseling naar 32 en ik versta er geen biet. Maar goed, rond 10.50 uur zit ik in de bus, op naar Novi Sad. Is zo’n kleine 80 km rijden, dus valt mee. Kaartje kost 760 dinar, is zo’n 6,5 eurie voor een enkeltje. Valt mee t.o.v. ons NL openbaar vervoer. Arrived in Novi Sad, eerst maar eens checken hoe laat en tot hoe laat ik terug kan naar Belgrado, voordat ik in Novi Sad moet overnachten. Wat overigens geen straf zou zijn maar ik heb geen spullen bij. Mogelijkheden genoeg dus ik kom vast weer een keer terug. Ook hier weer veel woonflats.

Novi Sad kent een erg leuk en goed verzorg centrum, ziet er hier idd allemaal wat beter verzorgd uit als in Old Belgrade. Tis ook vandaag weer bloedheet, de temperatuur tikt de 30 graden aan! Yep, veel drinken dus!

Tis inmiddels zo’n 13.00 uur geworden, tijd voor koffie, water (!!) en een heerlijke salade. Even zitten en genieten van dit mooie stadje!

Via een wandelparkje met de burg over de Donau, yep daar ist ie weer! Op naar het Novi Sad fortress aan de andere kant van de Donau. Lekker weertje om hier omhoog te klimmen! Water, water, water……. Glasses with a view………

Na een rondje fort een bakkie koffie en water, ga ik weer rustig aan terug keren naar het busstation.

Grappig is dat een kaartje voor de terugweg 610 dinar kost ipv 760 voor de heenweg. huh? Maar goed, zal wel! In beide gevallen spotgoedkoop. Op naar Belgrado! Rond 18.30 uur ben ik terug bij het hotel. Opfristijd en daarna op pad voor een hapje en drankje. GEWELDIGE dag in Novi Sad gehad, ooit in Servie? Vergeet dan Novi Sad zeker niet! Tegen 20.00 uur ga ik “around the corner” op eetjacht! Ik dacht een visrestaurant te hebben gezien maar dat bleek een Sushi bar te zijn, daar moet ik dus zeker niet zijn. Ik beland een eindje verder aan bij Bistro Jazz Cafe, daar eet ik heerlijk met een tweetal glaasjes Jelen bier er bij.

Na deze overheerlijke maaltijd, wandel ik terug via Republic Square. Wederom een super gave dag in Servie, rond 22.00 uur bedjes tijd!

1 mei: De eerste dag van mei 2018 GOEDEMORGEN, vanuit Belgrado! De dag weer actief gestart met een kleine 1,5 uur in de fitness, hoppa! Douche, ontbijten en weer de straat op! De achterzijde vanuit mijn hotel, niet alles is rozengeur en maneschijn!

Uiteindelijk kom ik aan bij de Kathedraal van de Heilige Sava, het grootste Orthodoxe kerkgebouw van Servië. Hier moet je zeker zijn geweest bij een bezoek aan Belgrado! Jammer dat van binnen alles in de steigers staan vanwege renovatie, de kelder is wel te bezichtigen en ziet er prachtig uit.

Ik zet de wandeltocht in richting het Royal Palace, kleine 4 km wandelen. Te doen, alhoewel de fitness nog in de benen zit en de temperaturen er vandaag ook niet om liegen, 30 graden! Daarbij loopt deze gehele stad op en af, dus het is ook regelmatig een kilometertje of wat omhoog klimmen. Ach ja, we zijn nog jong! Kom langs het stadion van Rode Ster Belgrado, aan de buitenzijde ziet het Rajko Mitic stadion er wat verouderd oud maar van binnen is het kennelijk goed om aan te zien!? Alles is gesloten dus ik kan er niet in, anders had ik zeker ff een bezoekje gebracht. Altijd goed om andere stadions te bezoeken! Aan de zijkant van het stadion zijn de spelers aan het trainen maar ik mag er helaas niet gaan kijken. Dus ik zet mijn toch weer verder……..

Na het kopen van enkele flesje water (hard nodig) kom ik aan bij het Royal Palace, gesloten vandaag. Alleen open op zaterdag en zondag en zelfs dan moet je met een speciale touroperator naar binnen. Achter deze hekwerken is het in ieder geval te doen. Ik lunch in het nabij gelegen Jerry, denk dat hier veel zakenlui komen lunchen en dineren. Nette tent! Aangezien het in deze wijk helemaal veel staat met ambassade gebouwen en woningen van mensen die daar werken, schat ik in daar er regelmatig een lunch/diner noodzakelijk is. Na een overheerlijke beefsalad, wandel ik weer terug.

In de gehele wijk (Ambassade Valley!?) mag je nergens fotograferen en daarop wordt streng toegezien want het stikt hier van de hokjes met bewaking.
Denk dat in deze wijk de gehele wereld is vertegenwoordigd, nog nooit zoveel ambassade’s bij elkaar gezien. Hier is nog een plaatsje vrij voor een Bergeijkse-ambassade! Over de A1 (is echt zo) weer de stad in.

Toen ik de foto (hieronder) maakte werd ik meteen gesommeerd mijn camera op te bergen, kennelijk niet de bedoeling dit gebouw te fotograferen. Moest ik toch ff weten waarom niet: Hier woont de minister president van Servië. O ja…….. Maar ik heb toch mijn foto!

Nabij mijn hotel zit ook Hotel Moskva, en yes hier hebben ze goede cappuccino! Lekker en dik verdiend! Je kunt hier overal koffie kopen maar echte goede koffie laat te wensen over. Deze twee bakkies cappuccino gaan er in ieder geval in, zeker na zo’n kleine 15 km wandelen met deze hitte.

Rond 17.00 uur is het weer opfristijd want ook deze dag is een tweede douche geen overbodige luxe. Daarna is het tijd voor een dik verdiend biertje, alleen alst ie ijs- en ijskoud is! Zin in een Weissner, dus ik loop terug naar de Gunners Pub, daar hebben ze in ieder geval Paulaner van de tap en kan ik lekker buiten zitten. ik zeg PROOST! Waar ik een aantal dagen terug mijn traditionele Servische koffie dronk beland ik nu aan voor een hapje. Het is geworden een 4 kazen pizza en een carpaccio vooraf, mijn laatste avondmaal is een feit bij Snezana!

Rond de klok van 22.30 uur gaan de oogjes dicht.
2 mei: De laatste GOEDEMORGEN vanuit Belgrado, althans voor deze trip! Geen sporten vandaag, rustdag! Na het ontbijt is het weer tijd om terug te gaan naar de luchthaven. Ik ga met de taxi vanuit het Hotel, betaal nu ongeveer 25% van de taxi op de heenweg. Ik had al zo’n gevoel dat er iets mis was met die vent. Op de heenweg ben ik dus genept door die gozer, opletten dus! Terugvlucht om 11.45 uur vanuit Belgrado naar Eindhoven (vluchtnummer W64071). Tegen 14.00 uur weer aan de grond, auto ophalen bij P4 en weer naar Bergeijk-City. Ik had nog wat Servische dinars over, denk die wissel ik op Eindhoven Airport wel ff om. Mooi niet, want ze nemen geen Servisch geld aan op de luchthaven, erg vreemd? Wellicht heb ik nog wel andere opties ter overname? Wederom sluit ik weer een bijzonder tripje af, tis wa als je de wereld moet verkennen. Verslaving of een roeping? Ik weet het niet maar deze was weer helemaal TOP, op naar de volgende trip……….

2 Comments

 • Martijn schreef:

  Hoi,
  als je nog van je dinars af wil, ik wil ze wel over nemen!
  ik ga eind van de maand (weer) naar Servië dus kan ze wel gebruiken.

  • Ruud van Empel schreef:

   Hoi Martijn, bedankt voor je aanbod! Ik heb mijn overgebleven Dinars al ingeleverd bij iemand die ook regelmatig in Servië komt. Bij de wisselkantoren op luchthavens willen ze die valuta niet zo graag. Veel plezier daar! Groet Ruud

Leave a Reply