Skip to main content

Op zoek naar het Noorderlicht en overnachten in een IJshotel, gaat dat wensenpakket wel slagen??

26 december 2017 t/m 2 januari 2018: Groenland was goed bevallen, oftewel de winter in de zomer! Nu toch maar eens boven de poolcirkel gaan kijken hoe de winter daar in de winter is. Koud en donker? We gaan het beleven……

26 december: Oftewel, reizen op tweede kerstdag. Vroeg middag afreizen naar Schiphol. “Kerstlunch” gehad bij de La Place tussen Den Bosch en Utrecht. Auto achtergelaten op P3, lang parkeren Schiphol en met de shuttlebus naar de vertrekhal. We zijn lekker op tijd, dus nog tijd genoeg om op ons gemak een kerstborrel te drinken. Wat wel opvalt is dat het gewoon ketsdruk is op Schiphol, dus “de meeste mensen zullen we niet reizen op tweede kerstdag” gaat deze ronde niet op. Proost vanuit Schiphol dus.

Met een lekker broodje kip in de hand (ons kerstdiner op deze tweede kerstdag) op naar Gate C8. Iets vertraagd vertrekken we rond 19.20 uur vertrekken we met Scandinavian Airlines (SAS) naar Oslo. Vluchtnummer: Sk828. 20.40 uur staan we in Olso alweer aan de grond. Via een overdekte voetgangerstunnel naar ons Hotel. In Oslo verblijven Park Inn by Radison Oslo Airport. We blijven dus dichtbij de luchthaven, maar goed ook want we vertrekken morgen om 12.15 uur alweer richting Alta. YEAH! Alsnog witte kerst! Het sneeuwt en er ligt meer dan sneeuw genoeg, we gaan er vandaag niet veel van genieten maar de rest van deze Noorwegen dagen vast wel. Inchecken op onze kamer en nog ff naar de bar. Guinness in Oslo: PROOST!

27 december: GOEDEMORGEN Oslo! We gaan rond 09.00 uur ontbijten en vertrekken rond 10.00 uur weer terug naar de luchthaven. Om 12.15 uur met SAS naar Alta. Vluchtnummer: SK4546. Vaarwel daglicht tot 2 januari 2018, see you next year! Hello Alta! -10 graden, 14.10 uur en pikdonker. Yep, we’re in the north!

We worden opgehaald door Hans, die ons 20 km verderop naar het IJshotel gaat brengen. -10 bij de luchthaven, bij het IJshotel is het -20 graden! Jippie! Deze nacht slapen we in het IJshotel van Alta. Deze stond al lang op de wishlist maar kan er na deze nacht vanaf! Igloo Hotel Alta is de naam! In het Hotel is het -7 graden en buiten rond de -20 graden. Hopelijk goede slaapzakken dus……… Ons bedje voor de nacht. Matrasje, enkele rendierenvellen en slapen. Tis maar -7 graden binnen, dus oke……. De ingang naar “onze” kamer nummer 4.

Het IJshotel wordt gebouwd in November (duur van de bouw is ongeveer 5 weken) en is dit jaar open gegaan op 15 december en gaat weer dicht begin April 2018. Daarna laten ze alles gewoon weer smelten, weg hotel! Jaarlijks is er in het IJshotel een ander thema. Eerdere thema’s: Noorse mythologie, Noorse Literatuur, Viking en Ice Age e.d. Dit jaar is het thema Nordic Saga.

Wat er oa gedaan wordt in het IJsland is bruiloften, kerkdiensten, dinerparty’s, fashion shows, ice drinks e.d. Het oppervlakte van het Hotel is 2500 m2 en gemaakt van 250 ton ijs en 7000 m3 sneeuw. Alles gemaakt door de lokale bevolking en artiesten. Het IJshotel in Alta was het eerste Noorwegen en het tweede in de wereld. Begonnen met zes bedden en anno 2017 zijn dat er 26 geworden. Aan de bar, alleen als het ijs en ijskoud is…….. Er is zelfs een complete kerk in het IJshotel gebouwd. Trouwen? Yep, het kan hier.

Rond 19.00 uur gaan we aan tafel, lekker en warm eten in het “IJshotel”. Gelukkig is het restaurant verwarmd. Echt heel lekker gegeten in Alta!

Na dit culinaire genot nog ff bij het haardvuur een theetje drinken. Het is inmiddels weer gaan sneeuwen, dus waarschijnlijk kunnen we het Noorderlicht wel vergeten deze avond/nacht. Slaapmutsje in de IJsbar! Alleen als ie ijs en ijskoud is……… #Jagermeister

Rond 22.00 uur gaan we onze slaapzakken ophalen en is het tijd om het IJshotel te gaan beslapen. Truste vanuit Alta, minus 7 graden in onze kamer!

28 december: GOEDEMORGEN vanuit het IJshotel Alta! Op een IJsbed geslapen, yeah! Geen ongedierte in de hut, jippie! Wel een snurkbeer gehoord, zijn die ook gevaarlijk? We starten de dag heerlijk in de sauna van het IJshotel, afkoelen buiten in de sneeuw… bbbbrrrrrrrr, maar wel erg lekker! Na het overheerlijke ontbijt, reizen we af naar Alta. Bye bye IJshotel, meer dan een bezoekje waard! In Alta aangekomen is het 10.50 uur, we zouden daar rond 11.00 uur opgehaald worden maar we krijgen een belletje van Beluga dat dit ongeveer 11.40 uur gaat worden. Jens is wat vertraagd, geen probleem, kunnen we ff wat inkopen doen!

We worden rond 11.50 uur opgehaald bij het Scandik hotel in Alta en vertrekken naar het Arctic Sea Camp alwaar we gaan verblijven tot en met 2 januari. Dit is nog zo’n 190 km rijden, een gaaf ritje met mooie (schemerige) vergezichten en af en toe pittige sneeuwbuien. De spikes in de banden van Jens zijn bittere noodzaak. Rond 15.30 uur arriveren we in ons Camp, WAUW! Dit is echt een mega gave Cabin die we hebben, wat een luxe! Yep, hier gaan we het wel redden t/m eind 2017. Alles er op en er aan, sauna aan de deur enz. We ontmoeten Ingah uit Frankrijk, zij heeft al een overheerlijk soepje voor ons klaar staan. Leuke locatie, bar/restaurant Arctic Lyngen SjoCamp. Dit wordt genieten. Na de lunch, om 15.45 uur, gaan we onze cabin eens inrichten. Keuken, douche, toilet, slaapkamers, eigen wifi en een mega grote woonruimte. Dit is TOP! Wederom perfect geregeld door Beluga Adventures! Best HAPPY NEWYEAR ever? We gaan het beleven……. Eerst ff een kaartje leggen en een drankje. Trollfjord beer, wie verzint het……. Rond 20.00 uur schuiven we aan voor het diner, we worden verwend. We eten Red Bacalao, iets met kabeljauw, pepers, aardappelen en groente. Hutspot maar dan anders zeg maar. Als toetje een appel kruimel taartje, we kunnen afgevuld op naar het Noorderlicht.

Er is sprake van lichte vorm van Noorderlicht, dus we gaan een eindje buiten het camp op een donker straatje staan, samen met onze Spaanse Noorderlichtgids Carlos! Kennelijk is het Noorderlicht zichtbaar op een schaal van 5, wat nu 1.3 is. Wij zeggen voor een eerste Noorderlichtavond, meer dan geslaagd. Kennelijk wordt het alleen maar beter de komende dagen maar dit hebben we dan toch alvast gehad!

Rond 23.00 uur weer terug in onze cabin, lekker de warmte weer opzoeken. Met de stevige poolwind heb je toch wel een goede uitrusting nodig, gelukkig hebben we die bij. Nog een Jagermeister en ons nestje opzoeken. Wat gaan we hier allemaal nog meer beleven?

29 december: GOEDEMORGEN Lyngen! Rond 09.00 uur hebben we ons ontbijt, goed eten want we gaan vandaag met sneeuwscooters op pad. YEAH! Rond 09.30 uur wordt het een beetje licht, dus ff wat beeldjes schieten van ons Camp en de Lyngenfjord. Ons verblijf voor deze dagen! Arctic Lyngen Seacamp! Yep en zeer gaaf gebied.

Leuk en bijkomstig voordeel is dat je in Noorwegen nooit je deur hoeft te sluiten. Hier wordt niks weggehaald! Dus laptop, fotomateriaal kun je gewoon op tafel laten liggen! Inbraken kennen ze hier niet, heel goed en gelijktijdig ongelooflijk! Koffie/thee op terras bij zo’n -10 graden! Het “saunacomplex” van ons Camp, rond 16.00 uur is alles op temperatuur heeft Carlos ons beloofd. Gaat vast lekker worden na onze sneeuwscooter trip.

We zijn weg, Jolanda in het bakkie en ik achterop. Straks zelf scheuren. Gaaaaaf! Gelukkig kun je achterin onder Rudolf zitten. Alle kleding is welkom tijdens deze tocht, gelukkig hadden we nog goede en nieuwe handschoenen gekocht.

Aangekomen op onze lunchlocatie eerst de tent ff ontsneeuwen en dan kan de kachel aan. Lekker, ff opwarmen!

Onze lunch ligt klaar op de kachel, “Noorse tostie” zeg maar…….Tijd om zelf te gaan rondscheuren! Echt mega vet op zo’n sneeuwscooter rond. Zeer gaaaaaaaaf!

Yep, ook ik mag onder “Rudolf” achterin plaats nemen. Echt vet zo in zo’n bakkie, beetje meedenderen in de sneeuw. Hebben we nog post vandaag?

Rond 14.00 uur zijn we terug bij ons Camp, moet ook wel want het licht is alweer uit. Blijft een bijzondere ervaring, midden op de middag pikdonker. We doen ff relaxing in onze cabin en rond 16.00 uur gaan we lekker genieten van de Sauna. Heerlijk na zo’n dagje buiten op de sneeuwscooter. We genieten van de sauna en de sneeuw (in ons blote lijf) en gaan rond 19.00 uur eten. Carlos heeft een heerlijke lasagne gemaakt van walvisvlees, verrassend lekker want onze walvis ervaring in Groenland was niet zo top! Aangezien dit reisje ook in het teken staat van ons vijf jarig jubileum was het te verwachten dat Jolanda nog iets in petto had voor me. Waar en wanneer blijft dan uiteindelijk nog de vraag. Vanavond dus! Kadootjes, vijfjes op tafel, vuurwerk bij ons toetje, alles er op en er aan. Vijf jaar samen gevierd in Lyngen, Noorwegen!

Na een goed gesprek met Carlos is het rond 21.15 uur mooi geweest, we gaan lekker terug naar onze cabin. Borreltje en redelijk op tijd plat want morgen gaan we dogsledding doen in de middag en wat wandelen in de omgeving in de ochtend. Truste met sneeuwvlokken, want het sneeuwt zijn best, vanuit Lyngen!

30 december: GOODMORNING LYNGEN! Om 09.00 uur gaan we ontbijten, uitslapen dus! Na het ontbijt laten we Carlos ons ergens afzetten, een locatie waar we nog resten van oude Duitse bunkers kunnen zien. Vanuit daar wandelen we zelf terug. Het is wat lichter dus kan prima. Staat vandaag we een snoeiharde wind, dus winddichte kleding is een must!

Tot de knieën in de sneeuw!

Terug in onze cabin, opwarmen en lunchen want rond 15.00 uur gaan we weer op pad, we gaan een hondeslede tocht maken. YEAH! Heerlijke wandeling gehad, met de juiste kleding geen enkel probleem om er met deze omstandigheden op uit te trekken!

Opgewarmd staan we om 15.00 uur weer klaar voor ons vertrek. Zo’n 40 minuutjes rijden en dan arriveren we bij Hasselberg Husky. Hier gaat onze eerste Hondeslede ervaring starten onder begeleiding van Katherina. We mogen de hondeslede mee in orde maken. Echt heel erg gaaf om de honden mee in het tuigje te hijsen. De honden die deze rit niet mee mogen zijn jaloers en gaan erg te keer. Dit zijn echt krachtige beesten! We zijn weg, zes honden voor onze slede. Wat een power hebben die beesten. We rijden met -15 graden de bossen in, af en toe moeten we de honden een beetje mee helpen (berg op). Met deze temperaturen niet erg, blijf je lekker warm van. Onderweg hebben we “vuur pauze”, theetje, chocomelk en een boterhammetje. Lekker in de sneeuw bij heldere hemel!

Terug aangekomen bij de eindbestemming, mogen we de husky’s nog mee voeren en uiteraard ook weer ontkoppelen van de slede. Erg krachtige beesten. Katherina legt ons nog het e.e.a. uit over deze bijzondere beesten. Ook aan dit avontuur komt weer een einde. Weer een ervaring rijker en zeker ook een extra vinkje op op onze wishlist!!

Terug aangekomen bij ons Camp is het inmiddels alweer 20.15 uur. Even omkleden en rond 20.30 uur aan tafel. Jens heeft op een overheerlijke wijze rendier klaargemaakt voor ons. Maximaal genieten van Noorse lekkernijen. Ennuh, eten wat de pot schaft! Maar goed, dat is wel aan ons toevertrouwd! We eten samen met onze Zwitserse vrienden. We kunnen gewoon Nederlands babbelen want hun kunnen dat prima spreken omdat ze van Nederlandse afkomst zijn.

Wederom te bewolkt voor het Noorderlicht, dus lekker naar onze cabin. Drankje en lekker nagenieten van deze gave dag in the north! Rond 23.00 uur gaan de lampjes uit, morgenvroeg op Moose safari met Carlos!

31 december: Goedemorgen vanuit Lyngen op de laatste dag van 2017! Bijzonder om deze dag (dagen) hier te mogen beleven. Rond 09.00 uur schuiven we weer aan voor het ontbijt. “Onze” Carlos had heerlijke eitjes met zalm gemaakt. Met volle maag dus op pad. HAPPY NEW YEAR!

Rond 10.30 uur zijn we op pad voor onze Moose Safari. Sneeuwschoenen onder want anders zakken we te ver weg. Onze eerste Moose, achteraf gezien bleken deze twee ook meteen onze laatste te zijn. Yep, that’s Wildlife! Niks te klagen want we hebben een geweldige wandeling in het bos rondom Lyngen. Best vermoeiend met zo’n sneeuwschoenen onder!

Moosetracks genoeg maar dan………

Een heerlijke wilderness lunch! Worstjes warm maken boven het kampvuur, dank aan Carlos voor deze gave beleving. Lunch in de bossen. Wraps, ketchup en koffie………. Storytellers lunch! Leuke verhalen met Carlos!

Rond 14.30 uur terug in onze Camp. Relaxtijd! Rond 18.00 uur is ons laatste 2017 maal gereed! “Onze” Carlos heeft weer een geweldige maaltijd klaargemaakt voor ons. Een voorafje met King Crab en garnalen. Zit er knoflook in……. Tijdens dit laatste 2017 maal schuiven nog twee mensen extra aan, die slapen een eindje verderop. Ricardo uit Portugal en Alexandro uit Brazilië. Samen met Nelly en Marco uit Zwitserland een leuk gezelschap! En als toetje weet ik niet precies maar in ieder geval met ijs en chocolade, light zal het in ieder geval niet zijn. Een overheerlijk diner was een feit! Bedankt Carlos!

Rond 21.00 uur gaan we het jaar afsluiten met Noorderlicht. Wat een geweldige afsluiting van 2017. En een goed begin want het Noorderlicht houdt aan tot dat we naar bed gaan, zo ergens rond 03.30 uur.

Wat een bijzondere afsluiting van 2017, ergens in het Noorden van Noorwegen!

1 januari: HAPPY NEW YEAR! We krijgen nog gezelschap op ons feestje van een aantal Spanjaarden, uitgenodigd door Carlos.

We vieren het feestje nog tot rond 03.30 uur en sluiten af met nog enkele Noorderlicht stralen. Was gezellig om het nieuwe jaar zo te starten! TRUSTE vanuit Lyngen! We doen een crackertje met thee op bed want we hebben vandaag brunch rond 13.30 uur. Rond 11.30 uur zijn we weg voor onze Noorse nieuwjaarswandeling. Onze cabins vanuit de weg, de middelste is van ons! Onderweg komen we Carlos, Marco en Nelly tegen. Die zijn op Moose safari en hun vroegen of we hun verder vergezelde, dus yep dat doen we. Helaas ook vandaag geen Moose! Wel hebben we nog een kort bezoekje aan het besneeuwde kerkhof van Lyngen.

Deze kleine metalen spikes zijn dus voldoende om normaal te kunnen rijden op de besneeuwde wegen.

Rond 13.30 uur zijn we terug hebben we onze nieuwjaarsbrunch! Na de brunch duiken we lekker ff de sauna in. Onze wijntjes en biertjes uitzweten van de oudjaarsviering! Heerlijk! Jolanda doet nog even een nieuwjaarsduik in de Lyngenfjord! Echt wel koud! Knappe prestatie! Daarna lekker douche en opmaken voor ons laatste avondmaal in Lyngen. Arctic Lyngen Sea Camp, mocht je ooit in de buurt zijn zeker niet overslaan, een TOP locatie! Op het menu staat vanavond Cous Cous met kip en verse groente. Klaargemaakt op Algerijnse wijze. Ook ons laatste avondmaal was weer maximaal genieten! Noorderlicht activiteiten blijven kennelijk toch beperkt vanavond dus we brengen lekker door in ons huisje. Eens kijken op de laptop naar Youp’s oudejaarsconferance van gisterenavond. Op tijd plat want we gaan morgenvroeg om 07.00 uur ontbijten.

2 januari: De laatste GOEDEMORGEN vanuit de het witte Lyngen! 06.10 uur staat het wekkertje. Ontbijten en dan met de ferry op naar Tromso. Bye bye geweldig huisje!

Het is nog goed donker als we de eerste Ferry overtocht hebben! Na twee ferry’s en een stuk rijden komen we aan op de luchthaven van Tromso. We zetten Nelly en Marco en wij checken meteen onze bagage in. Wij kunnen nog even op pad omdat onze vlucht pas 1,5 uur later vertrekt dan die van Nelly en Marco. Carlos (en Insah die ook mee ging deze ochtend) wist nog een leuk plaatsje in de buurt van Tromso. We rijden daar dus heen en inderdaad Carlos had gelijk. Een gaaf fotogeniek plekje, en zeker stukken beter dan alleen maar in de stad rond te hangen.

Nadien toch nog ff het centrum in van Tromso. We willen immers graag nog wat patches voor op onze koffers scoren, beetje bijhouden van ons reisarsenaal is een must voor ons. Omdat de brown cheese, Brunost genaamd, mega lekker is, kopen we ook hiervan nog een blok voor thuis. We blijven dus ook thuis nog ff genieten van Noorwegen. De Domkerk van Tromso, het ontbreekt ons aan de tijd om deze nog te bezoeken.

Arctic Cathedral van Tromso. We hebben nog even tijd om deze aan de andere kant van de fjord te zien liggen. Een bijzondere Cathedral!

We blijken te lang te zijn blijven hangen dus we moeten met SPOED naar de luchthaven terug waar we om 13.30 uur arriveren en om 13.55 uur vertrekt onze vlucht. Bij de douane controle liegen we een beetje en geven we aan dat we te laat zijn door “traffic problems”, we mogen voorschieten! Lucky we, want we kunnen meteen doorlopen naar binnen. 13.55 uur met SAS terug naar Oslo Vluchtnummer: SK4417. In Olso arriveren we om 16.00 uur, ook daar is het jagen geblazen want we hebben een half uur voor onze overstap. Blijkt gelukkig voldoende! Vanuit Oslo vliegen we om 16.30 uur weer terug naar Amsterdam met SAS. Vluchtnummer: SK827. Op Schiphol aangekomen schiet het met de koffers niet op. Na ruim een uur wachten blijken ze toch nog te komen, het gedeelte wat vanuit Tromso komt is wat vertraagd. Oke, nog ff geduld dan maar. Tot overmaat van ramp gaat ook bagageband nummer 4 defect, we worden overgeplaatst naar nummer zes. Na ruim 1,5 uur wachten hebben we onze koffers! Oftewel They’re back in Holland!

Back in Holland again dus! Inmiddels 20.30 uur geworden dus we doen nog een La Place broodje en dan weer op naar Eersel en Bergeijk! We sluiten wederom een erg gaaf en bijzonder avontuur af. Op naar de volgende trip! Zaterdag 6 januari 2018 eerst maar weer eens wat extra inspiratie opdoen op de Bijzondere Reizen Beurs van Amsterdam! Gelukkig met een nachtje Amsterdam dus we mogen toch weer lekker een nachtje weg!

Leave a Reply