Skip to main content

Onder het motto: “Elk jaar een ander type reis”. We houden ons er aan, deze ronde gaan we het noordpoolgebied (weer) verkennen! Op naar Groenland (het grootste eiland van de wereld), geniet je mee?

Het volledige blog bekijken of direct door naar: Qarqortoq,  Narsaq, Nuuk, Illulisat, Disko Eiland, Humpback Whales in Illulisat, Ice Camp Eqi, of Slapen op de IJskap van Groenland.

4 t/m 29 augustus 2017. Voordat we deze GROENLAND trip gaan starten, eerst ff een aantal dagen “opwarmen” in Kopenhagen. Tja, die poolgebieden blijven toch echt wel “dingetjes”, oftewel geen inentingen mogelijk voor het poolvirus! Eerdere poolreizen gingen oa naar Spitsbergen, Alaska, Noord Canada, IJsland en Antarctica! Meer over Spitsbergen, kijk dan snel hier.
Meer over Antarctica, kijk dan snel hier.

Groenland:
Oppervlakte: 2.166.086 km2
Bevolking: 57.600
Kustlijn: 44.087 km
Hoogste Punt: 3.693 meter
Nationale dag: 21 juli 

Onze Groenland YouTube film zien? kijk dan hier!

7 augustus: Laatste goedemorgen vanuit Kopenhagen, althans voordat we Groenland gaan aandoen, vanuit Kopenhagen. Rond 08.15 uur verlaten we ons Hotel en gaan we met de metro terug naar de luchthaven. Inchecken, douane riedeltje en op naar de koffie. Om 11.20 uur op naar Narsarsuaq met Air Greenland GL785, deze vlucht wordt uitgevoerd door Jettime Airlines. Bye Bye Denemarken, tot over drie weken!

Althans, een uurtje dat dachten we! We kunnen niet landen op Narsarsuaq, kennelijk te slecht weer daar. We blijven een kwartiertje rondhangen in de lucht, bevalt me niet echt. Daarna geeft de piloot aan dat we doorvliegen naar Kangerlussuaq, een van de twee internationale luchthavens op Groenland. Een uur langer vliegen, das minder. Hebben we dan wel genoeg brandstof bij? Kennelijk wel, rond 13.15 uur landen we in het prachtig gelegen Kangerlussuaq. En nu?

Wachten op de Airport, we horen al snel dat we in het Hotel langs de luchthaven kunnen/moeten overnachten. Hotel Kangerlussuaq. Waar we in het Zuiden niet konden landen, is het hier prachtig weer. Korte broek, t-shirtje en de teenslippers! Leuk detail is dat we inmiddels wel boven de (noord)poolcirkel aangekomen zijn, we houden het dus licht vannacht. Ingecheckt in het Hotel, en nu?

Telefoon aanhouden, ze laten ons iets weten. Thuisfront geïnformeerd, dat de reis weer eens anders gaat dan gepland. Volgend jaar toch maar hotelletje aan de Spaanse kust? Echt nie…… Bij avontuur horen verrassingen! Dorpje in……. Op de achtergrond ons hotel, in de alom bekende “poolstijl”.

YEESSSS, we’re in Greenland. Voelt goed aan hier! Meer info over Kangerlussuaq, kijk dan hier. Meer ist nie. Klein typisch Groenland plaatsje! Toch ff informeren wanneer we hier eventueel door kunnen naar Narsarsuaq, of eigenlijk terug kunnen! We kunnen pas woensdag om 14.35 uur weg hier, das minder! We moeten dus echt concessies gaan doen in ons reisschema. Wat doen we wel: contact leggen met World of Greenland. We willen onze dag morgen nuttig besteden. 26 augustus komen we hier nog terug voor een campingtocht, we gaan dan op de Gletsjer slapen (Point 660). Voor morgen boeken we een tweetal leuke excursies, maar daarover morgen meer. Voor nu ff de bar in en nog ff wat zien te overbruggen, tis inmiddels 19.00 uur maar voor ons gevoel alweer 23.00 uur. We zijn vandaag immers vier uur in de tijd terug gegaan, ff wennen dus!

8 augustus:GOEDEMORGEN vanuit Groenland / Kangerlussuaq. Helaas wel al om 05.00 uur, lang leve de tijdverschillen (#Jetlag). Maar goed, nog ff luieren en vroeg uit de veren, wij zijn hier ook niet gekomen om alleen maar in onze nest te liggen! We hebben ontbijt aangeboden gekregen van Air Greenland. Voordat we de eerste trip van de dag starten, eerst ff cappuccino in de Air Greenland bar, enwel op het terras. Lekker weertje vandaag! Om 10.30 uur starten we met prachtig weer aan onze eerste tocht, Tundra Safari. Op zoek naar de Muskusos, dieren in het wild dus geen garanties…… Als eerste spotten we een poolhaas.

Aan de andere kant van de Kangerlussuaqfjord kunnen we enkele leuke plaatjes schieten van ons verblijf. Kangerlussuaq kent zo’n 500 inwoners, geen wereldstad dus!

Een dergelijk voortuig (4WD) is in een dergelijke omgeving wel een must.

Lucky we! We zagen ze eerder al lopen maar dat was te ver weg voor de foto, gelukkig kwamen ze wat dichterbij. Drie prachtige Muskusossen. Kunnen we deze beesten ook weer afvinken! Ergens schrikken ze van, dus wegwezen! Kennelijk zijn deze beesten niet gevaarlijk voor mensen, al blijven het natuurlijk altijd wilde beesten. In basis zijn ze kennelijk eerder wat terughoudend/verlegen.

Bij terugkomst, rond 12.00 uur hebben we ff tijd om te lunchen. Wederom een “Air Greenland lunch”. Om 14.00 uur worden we weer verwacht voor onze tocht nummer 2 van vandaag! Op naar Point 660! Meer info, kijk hier of op tripadvisor. We gaan bezoeken de Point 660 Glacier en rijden tevens langs de Russel Glacier. Busje komt zo, busje komt zo…….. We gaan zo de langste weg op Groenland bereiden, deze weg is namelijk 40 km lang! Yep, dus langere wegen dan deze zijn er niet in een land wat ruim 50 keer groter is dan ons landje (Nederland). Hier is in 1969 een gevechtsvliegtuigje neergestort, gelukkig niemand omgekomen. De vliegtuigresten zijn hier nog altijd te bewonderen. Dit alles in een soort van woestijn achtig gebied, echter dit zand is afkomstig vanuit de gletsjer gebieden, silksand. Dit zand kent erg veel mineralen en is toch totaal iets anders dan woestijnzand. Zand is toch gewoon zand? Kennelijk niet dus!

Yep, tis zover! We gaan de Groenlandse IJskap oplopen. De op een na grootste IJskap ter wereld, alleen die van Antarctica is groter.

Terug bij onze 4WD truck. Een ervaring rijker, wandelen op deze IJskap. WAUW!

Koffiestop bij een andere gletsjertong, maar goed die zijn er vele hier. We treffen het wederom met het weer vandaag, strak blauwe lucht en zo’n 20 graden. Toch is een fleece trui en muts geen overbodige luxe, #koudestraling. Een en al romantiek bij de schitterende gletsjers.

Hier is er weer een, de Groenlandse paashaas, uuhhh poolhaas.

Rond 19.15 uur parkeren we de truck weer bij ons hotel. Tijd voor een hapje. Ze hadden ons de Kangerlussauq Burger geadviseerd, geen verkeerde keuze. Ondanks dat het “noodgedwongen” verblijf is, hebben we van deze dag een TOPdag gemaakt. Dankzij onze eigen inspanningen van gisterenavond, om twee excursies te regelen, was deze dag een groot succes. Met kleine avondwandeling merken we al snel dat de temperaturen snel dalen hier. Na een drankje sluiten we deze geweldige eerste dag in Groenland af.

9 augustus: Yeah, goedemorgen vanuit Groenland / Kangerlussuaq. We doen redelijk tijd, tegen 08.00 uur, ons ontbijt zodat we nog een wandeling kunnen maken. Wederom lekker weer, dus fleecetrui aan en er op uit. We lopen langs het “voetbalveld” (lees: voetbalzand) van Kangerlussuaq.

Na de winterperiode stroomt hier 1 miljoen liter water per seconde door heen!

In dit plaatsje wonen zo’n 500 Groenlanders, weinigen worden hier begraven, daar dit vaak elders gebeurt en Groenladers in Kangerlussuaq vaak geen leven lang wonen. Toch is er een begraafplaats, met welgeteld twee graven!

Na een wandeling van +/- 10 km en een kop koffie, tijd voor de douche en uitchecken. Om 14.35 uur met GL3427 (Air Greenland) op naar Narsarsuaq. Kangerlussuaq tot over twee weken! Voor de eerste keer zo’n Air Greenland toestel in. Hier kan het nog, zonder security check het vliegtuig in en de piloten vliegen gewoon met open deur, een kijkje in de cockpit is dan ook geen probleem. Gaaf dat zoiets dus toch nog kan!

Rond 16.30 uur landen we in Narsarsuaq. Lichte regenval en zo’n 14 graden, we doen dus een stapje terug qua weercondities. We zijn er goed op voorbereid dus geen enkel probleem. Grappig is dat we rond 16.30 uur landen, bagage oppikken, in de auto en om 17.00 uur varen we al met razende snelheid richting Qarqortoq. Dit alles geregeld door Blue Ice Explorer, die ons dit gedeelte van onze reis verzorgen! We varen tussen prachtige ijsbergen door, geweldig. Tocht duurt zo’n twee uur voordat we aankomen in een echt adembenemend plaatsje, Qarqortoq.

We verlaten ons bootje wat ons de van de afgelopen twee uur, dwars door de fjorden heen leidden.

Inchecken in ons hotel, wat er echt super goed uitziet! Hotel Qarqortoq met een prachtig uitzicht over dit mooie plaatsje met zo’n 5000 inwoners.

Hier geen hard Rock cafe maar wel een Rockhouse! Rockhouse Qaqortoq

Ons hotel vanaf het haventje, we verblijven hier een nacht.

We eten deze avond een lekkere salade in een restaurantje nabij ons Hotel. Tja, nabij is hier alles wel.

We zoeken rond 22.30 uur ons nestje op en we sluiten een schitterende dag af, in een totaal ander deel van Groenland.

10 augustus: GOEDEMORGEN vanuit Qaqortoq. Rond 07.00 uur de wekker want we willen op tijd ontbijten. We gaan dit plaatsje verkennen want om 13.30 uur vertrekt ons bootje naar Narsaq (onze volgende bestemming, voor twee nachten). We besteden de ochtend in Qaqortoq, een erg gaaf plaatsje om wat rond te hangen.

 Vismarkt van Qaqortoq, een echte Groenlander die hier zijn gevangen vis staat te verkopen.

Onze Qaqortoq koffieshop of koffiestop voor de ochtend……. Plaatsje kent geen enkele verbinding met de buitenwereld, of je moet gaan met boot of helikopter maar taxi’s rijden er rond. Grappig!

Lunchen in Qaqortoq en dan op naar Narsaq. Ja ja, Eric the Red bier gehad!

Om 14.00 uur verstrek ons bootje naar Narsaq en moeten we ons melden in de haven. Inmiddels is het aardig dichtgetrokken en regenachtig geworden. We komen dan een 45 minuten later ook met regen aan in Narsaq. Inchecken in ons Hotel Narsaq (linkje Hotel Narsaq). We worden, door een IJslander die twee maanden per jaar hier woont, naar onze kamer gebracht.

Die ligt wat hoger op, dus eten en drinken is wandelen. Maaaaarrrrrrr, we hebben een schitterend uitzicht over Narsaq en de voor ons liggende fjord die vol met ijsbergen drijft. We kunnen dat nu nog niet zo goed zien vanwege het weer, later hopelijk mee dus.

Eerst even kijken of we morgen op pad kunnen naar de twinglacier. Vanuit het Hotel verwijzen ze ons door naar de lokale tourist office, dus die maar eens bezoeken. Op de valreep komen we binnen want om 16.00 uur is dit kantoortje dicht. Tot onze verbazing alleen trips op zondag, dus geen op vrijdag en zaterdag. Balen dus, want wij vertrekken zaterdagmiddag weer. Dataroaming aan en Blue Ice (linkje blue ice) mailen want wij willen morgen toch echt graag naar die twinglacier toe. Gelukkig is Jacky Simoud (onze contactpersoon daar) actief voor ons. We kunnen morgen om 14.00 uur naar de twinglacier met een lokaal bootje en een lokale Groenlander, wordt vast gaaf. Het blijft maar regenen deze dag dus we gaan op tijd eten in ons Hotel, kopen bij de lokale kiosk wat kaarten en in de supermarkt een biertje en wat chips om de avond te vullen. We hebben immers deze ronde een kamer met eigen keuken, koelkast e.d. Dagmenu in Hotel Narsaq, zalmpjes! Lekker!

 Rond 21.30 uur sluiten we deze dag af.

11 augustus: GOEDEMORGEN Narsaq! Gelukkig ziet het weer er een heel stuk beter uit, we zien dan ook onmiddellijk hoe gaaf we liggen. Wat een grandioos uitzicht! Onze cabin, de middelste! Ons Hotel, een kleine 200 meter van onze cabin vandaan! Uitzicht vanuit onze Cabin. Mag er zijn dachten wij zo!

 Op tijd (rond 08.00 uur) ontbijten, wandelkleding aan en wegwezen. We gaan langs de fjord af naar de andere kant van Narsaq toe, kennelijk kunnen we daar de IJsbergen goed aanschouwen. Wij denken dat de onderstaande beelden dit bevestigen. We hebben zelden zo’n gave wandeling gemaakt. Ga zitten en geniet van de onderstaande foto’s, Narsaq is the place to be!

Bij terugkomst, halen we in de supermarkt wat broodjes en beleg en eten we lekker in “ons kamertje, met eigen keukentje”. Het uitzicht vanuit onze kamer is adembenemend. Tegen 14.00 uur naar beneden want we worden om 14.00 uur opgehaald om met de boot om naar de Twinglacier te gaan! Dat wordt genieten, met z’n drieën in een open bootje dwars door de fjord met IJsbergen. Gelukkig zijn we goed voorbereid want we kunnen al onze meegenomen kleding direct aandoen. Dit is gaaf! Onze “kapitein” heeft dat wel in de gaten dus we gaan volle gas tussen het ijs door. Alleen dit ritje al is een gave beleving. Alles ingepakt, tis koud op zo’n open bootje tussen al dat ijsgeweld!

Bij de gletsjer aangekomen, mogen we aan wal. Onze kapitein wacht op ons, wij wandelen naar het gletsjer front. Erg toeristisch hier, we zijn namelijk helemaal alleen! Erg bijzonder! Daarbij is het mooi opgetrokken qua weer zodat we ook nog eens mooie open foto’s kunnen schieten, lucky we!

Ons bootje ligt alweer te wachten op ons, wij komen er aan, dan kan onze “kapitein” naar de aanlegsteiger toekomen! Bij terugkomst scheuren we naar de andere kant van de Twinglacier, met daarbij nog een prachtige waterval. In dit gedeelte zijn ook prachtige en mega grote roofvogels aanwezig die schitterend rond de kliffen hangen.

We scheuren weer terug tussen de IJsbergen door. Tegen 17.00 uur zijn we weer terug. We eten weer lekker in ons Hotel en dachten ff ons blog te kunnen vullen met een uurtje wifi. Helaas, de wifi werkt niet op een MACbook. Voor degene die ons blog volgen, we kunnen het helaas niet dagelijks bijhouden. We doen ons best! De avond wordt gevuld met kaarten op de kamer, biertje, wijntje en rond 22.00 uur sluiten we de ogen weer. WE LOVE NARSAQ!

12 augustus: De laatste GOEDEMORGEN vanuit Narsaq! Ontbijtje rond 08.30 uur, we gaan daarna nog wandelen. Het weer ziet er aanvankelijk niet zo best uit maar het trekt snel open. Er zijn hier geen erg lange wandeltochten maar wel prachtige tochtjes met onvergetelijke uitzichten! We wandelen eerst langs een oude Noorse Ruïne uit 985. Al moeten we eerlijk bekennen dat dat niet zoveel voorstelt.

Daarna zoeken we de andere kant van Narsaq op, wat ook weer een prachtig uitzicht oplevert. In combinatie met de laaghangende bewolking echt geweldig. Wederom genieten in Narsaq. We vinden boven op de berg het bijzondere gesteente, het roze mineraal, Tugtupit (rendiersteen). Waarvan ze hier veel sieraden en souvenirs maken.
Aansluitend lunch in de kamer, en checken we rond 13.30 uur uit. Om 14.15 uur vertrekt ons bootje richting Itilleq. Vanaf daar worden onze spullen naar Hotel Country Igaliku gebracht, wij doen dat stuk te voet. Een schitterende wandeling van 4 km, die dik 1,5 uur duurt.

Dit vanwege foto’s en de condities van de weg. Als we van bovenaf op Igaliku kijken denk ik dat we op het mooiste plekje op aarde zijn aanbeland. Dit is echt een paradijs op aarde, geweldig! Wij denken dat de foto’s genoeg zeggen, al moeten wij eerlijk bekennen dat die mooi zijn maar de werkelijkheid is nog vele malen vetter!

Na het inchecken in onze Cabin, dit keer met centrale douche en toiletvoorzieningen, gaan we Igaliku verkennen. Hier wonen permanent 25 Groenlanders, oftewel een rondleiding door het dorpje duurt een half uurtje. Leuk kerkje! Detail is dat dit dorpje een eigen school heeft met 1 leraar/lerares, die de kinderen begeleid tot het voortgezet onderwijs. Op deze school zitten momenteel 3 kinderen! Het jongste meisje daarvan heeft bij ons gezeten tijdens het avondeten, zie foto’s. Dit meisje is ondergebracht bij haar Oma, die hier heel haar leven al woont, kennelijk konden de vader en moeder niet of nauwelijks voor haar zorgen. Best heftig zullen we maar zeggen.
Om 18.30 uur worden we verwacht bij het avondeten, het is hier eten wat de pot schaft en andere eetopties zijn er ook niet in Igaliku. Geen probleem, wij lusten alles en het eten wat we deze avond krijgen is super lekker. De Deense meiden, die hier vakantiewerk doen, zijn ook erg leuk en aardig. Twee maanden vakantiewerk doen in Igaliku, een leuke uitdaging! We blijven nog wat hangen in het hotel, met een wijntje/biertje om vervolgens rond 22.00 uur het nestje in te gaan. Morgen staat een stevige wandeling op het programma.
 
13 augustus: GOEDEMORGEN vanuit het schitterende Igaliku! Om 07.00 uur het nestje uit want we kunnen ontbijten tussen 08.00 en 09.00 uur. Gezien het feit er momenteel meer toeristen dan inwoners zijn in dit dorp verkiezen we om op tijd in de ontbijtzaal te zijn. 

We nemen ons lunchpakket mee en gaan ons gereed maken voor een dag wandeling naar een waterval, deze tocht is kennelijk zo’n 20 km. Forse afstand van Groenland begrippen. Wel over heuvels, dalen en keien. Achteraf gezien maar goed die lunchpakketjes, later meer daarover. Rond 09.15 vertrekken we met onze wandeltocht naar de Watervallen, welgeteld uitgepijld met 1 pijltje. Oftewel hiking en we zien wel waar het schip strand. We lopen prachtig door de Groenlandse Tundra, waar ook veel schapen aanwezig zijn. Na zo’n kleine 2,5 uur bereiken we de waterval. Een gaaf exemplaar. We zijn er niet gekomen volgens de route in ieder geval, want die leidt nog langs een meer en dat hebben we geen gezien. Gelukkig hebben we een paar fotootjes geschoten van de wandelkaart, geeft nog enige vorm van richting, zal later blijken.

We gaan toch op zoek naar het meer, dit is nog een pittig stukje klouteren maar we bereiken het meer. Wat ons opvalt is dat we al ruim een halve dagen aan het hiken zijn maar nog helemaal niemand tegen gekomen zijn.

Dorstig weer dus we vullen onze flesjes met vers Groenlands water. Alle stromende beekjes/riviertjes zijn drinkbaar hier. Gelukkig want de temperatuur is goed en we verliezen veel vocht met het klim- en daalwerk. Yeah, meer gevonden!

Na het meer gaat het fout, we lopen rechtdoor en hadden hier na het meer met een bocht naar links moeten lopen, hier komen we later pas achter. Een fout met heftige gevolgen. We lopen een prachtig dal binnen, makkelijk en begaanbaar is het niet maar het uitzicht is adembenemend. We hadden verwacht/gehoopt dat we hier af konden dalen naar Igaliku. Helaas, we zijn dichtbij maar we kunnen het vanaf hier niet bereiken. Omdraaien of bergrug oversteken en dan maar hopen dat we aan de andere kant kunnen afdalen. Een pittige klim naar boven, niet geheel ongevaarlijk. Boven aangekomen lopen we steeds verder naar beneden en volgen we de fjord. Na een kleine twee uur komen we tot de conclusie dat we Igaliku via deze berg niet kunnen bereiken, het wordt echt te steil om verder af te dalen. We trachten hier nog wel contact te zoeken met het Hotel maar we krijgen geen verbinding. Het gezamenlijke diner gaan we in ieder geval niet redden. Geen keuze, dus terug naar boven en aan de andere kant weer afdalen. Ruim drie uur verder komen we terug bij het meer.

 Inmiddels is het 22.00 uur geworden als we bij het meer aankomen. De zon is onder maar geheel donker is het nog niet, we gaan klimmen, hopelijk snel in Igaliku? Als we boven aankomen is het 23.00 uur geweest, het wordt nu echt te donker om verder te lopen. Gelukkig is het kraakhelder (sterrenhemel). We zoeken een inham bij een rotswand om te slapen/rusten/hangen om te wachten tot het weer licht wordt. Het is mega koud, rond het vriespunt, liggen is te koud dus we gaan zitten. Alles trilt van de kou. We zetten alles in wat we bijhebben, plastic zakjes, wc rol, regenjacks, regenhoes rugzak e.d. We moeten niet onderkoeld geraken. Of het een welterusten is deze nacht? nee! Telefoonbereik heeft de gehele dag op “geen service” gestaan dus we konden ook niemand informeren…….

14 augustus: “Goedemorgen/nacht” vanuit de bergen in de omgeving Igaliku. Geslapen, nee! Koud gehad, ja (heel erg)! Nadien hoorden we dat het de koudste nacht van de afgelopen weken is geweest. Gelukkig was het wel helder zodat we met de maan en de zon, snel weer voldoende licht hadden, de kou hebben we dan op de koop toegenomen. Om 04.00 uur verlaten we onze “grot”, het is dan licht genoeg om te vertrekken. We houden het ook niet meer uit van de rillingen en de kou en pijn die ons bevangen heeft. Na enkele passen warmt alles gelukkig alweer snel op! In de verte zien we een gravel/grind weg (klein geluksmomentje), dus afdalen en zorgen dat we op die weg zitten. Uiteindelijk was het, na het bereiken van deze gravel/grind weg nog ruim 1,5 uur lopen naar Igaliku. Uiteindelijk bereiken we om 07.00 uur Igakilu, alwaar iedereen dolgelukkig is want die hadden ons dus gemist! “Thank God you’re here” waren de eerste woorden in ons hotel. We horen dan pas dat er in de avond nog een zoektocht gestart was met jeeps en trikes. Ook de politie was kennelijk in de vroege ochtend al in de fjord aanwezig met boten om te kijken of wij ergens in beeld waren. Een groot gejuich voor alle en iedereen dat wij ons weer hadden gemeld. “Thank God you’re here” We zijn dan zo’n 21 uur aan de slag geweest, pittig! Leuk detail is, dat er die nacht aan de overzijde van de fjord nog een ijsbeer afgeschoten is. Deze was komen aandrijven op een ijsberg en worden in het zuiden van Groenland afgeschoten omdat ze daar geen overlevingskansen hebben en een groot gevaar voor de mensen zijn. Hopelijk kunnen we pas later op de middag met de boot naar Narsarsaq, dan kunnen we nog een paar uurtjes pitten, mooi niet, want de boot vertrekt om 09.55 uur, dus om 09.25 uur bij de receptie want we gaan dit keer niet te voet, hoe mooi de wandeling ook is. Deze heeft onze hike niet overleefd, die kunnen we dus achterlaten.

Na een over over overheerlijke douche en een goed ontbijtje zijn we pleitos en verlaten we het prachtige Igaliku. We gaan eerst een tochtje maken langs de Qoroqgletsjer en de vele ijsbergen. We naderen de Gletsjer tot op zo’n 6 km afstand, dichterbij is niet mogelijk vanwege de ijscondities. De onderzijde van deze gletsjer is zo’n 1 km breed en de hoogte is 100 meter, das fors! Wat een geweldig gaaf IJsgeweld. Je hoort hier overal een knapperend geluid, dit zijn luchtbelletjes die vaak meer dan 1000 jaar gevangen hebben gezeten in het ijs. Proost! Martini on the rocks; met echt vers geplukt Glacier ijs!

Na dit “IJsuitstapje”, op naar Narsarsuaq. Onze volgende locatie, ditmaal voor 1 nachtje. Een leuk plaatsje met zo’n 125 inwoners, redelijk groot dus. Maar ja, hier is dan ook een internationale luchthaven! Yeah, we doen vanavond Greenland buffet! En wat staat er allemaal op het menu? We gaan het beleven/proeven…….. Ons onderkomen, Hotel Nasarsuaq!

Groenlands biertje op het terras van Blue Ice, hun hebben mede ons Zuid Groenland avontuur gestalte gegeven! Het is hier immers korte broeken en t-shirt weer! Zo’n 22 graden. We worden hier meteen aangesproken of wij “Ruud van Empel” zijn, ook hier was doorgekomen dat wij “vermist” waren. Hoe en waar is het dan niet goed gegaan? De complimenten over de genomen acties door ons. Ons “avontuur” heeft echt wel impact gehad, we zijn in 1 klap beroemde reizigers in Groenland. De Internationale luchthaven van Narsarsuaq!

 Na een overheerlijk biertje op het terras nog ff naar onze kamer, aansluitend op naar ons Groenland buffet! Rendierenvlees, krab, garnalen, walvis, zeehond enz enz. Heerlijk genoten ons buffet in Narsarsuaq, de zeehond en walvis laten we een volgende keer aan ons voorbij gaan. Voor de rest was het top genieten van de Groenlandse viskeuken!

15 augustus: Goedemorgen vanuit Narsarsuaq. We slapen vandaag uit tot 07.30 uur, jippie! Om 09.30 uur gaan we naar de luchthaven, aan de overkant van de weg. 10.45 uur op naar Nuuk, onze volgende bestemming! Bij de luchthaven aangekomen staan er al enkele vluchten op cancelled en meteen toen we het zagen realiseerde we ons dat we vandaag ook nog geen vliegtuigen gehoord hadden. Oeps! We lagen tegenover de luchthaven, dus die hoor je wel als ze komen en gaan. Gelukkig, we kunnen gewoon inchecken en onze bagage vertrekt. Kort daarna horen we dat ons vlucht vertraagd is naar 12.00 uur. Iets minder, maar goed, als we maar in Nuuk komen vandaag. Half uurtje later krijgen we te horen dat onze vlucht niet meer gaat vandaag. Stevig balen, er is te veel bewolking/mist. We krijgen om 15.00 uur meer info, wordt gezegd. Terug naar het hotel dus maar weer, we kunnen daar blijven op kosten van Air Greenland. Lunchen dus in Hotel Narsarsuaq, op kosten van Air Greenland. Leuk en goed verzorgd maar we willen naar Nuuk! Kaarten, biertje, prima maar we willen door met onze reis.

Om 16.00 uur hebben we nog niets vernomen, dus maar weer naar de luchthaven (die aan de overkant van de weg is). Ze weten nog niks, nogmaals benadrukt dat we stevig in de problemen komen met ons schema als we morgen niet naar Nuuk toe kunnen. Om 17.00 uur meer info, weer wachten dus. Ons bezoekje aan Nuuk, als dat er nog komt, wordt nu wel erg kort. Rond 18.00 uur horen we van Air Greenland dat we morgen om 11.50 uur naar Nuuk toe kunnen vliegen. Dan gaan we Nuuk dus in een Quick run bezoeken morgenmiddag en avond want donderdagochtend gaan we om 07.00 uur al door naar Ilulissat! We reizen verder en reizen gaat nooit zoals gepland, dan hadden we maar op vakantie moeten gaan! Avondje Hotel in Narsarsauq dus, we komen niks te kort qua eten en drinken.

16 augustus: “Uitslapen” ons ontbijtje nuttigen en rond 10.30 uur naar de luchthaven. 11.50 uur up to Nuuk! Als reiziger wordt je geduld soms stevig op de proef gesteld. Rond 11.30 uur krijgen we te horen dat het, hopelijk nog, te mistig is om te landen in Nuuk. Onze vlucht is uitgesteld tot 14.10 uur. Laten we echt hopen dat we vandaag in Nuuk kunnen komen! Ingecheckte bagage, die nooit deze vlucht gemaakt heeft! #LoL #NarsarsuaqAirportFie van blijdschap, de vlucht uit Kangerlussuaq is aangekomen en wij mogen toch echt om 14.15 uur naar Nuuk vliegen! Yeah!

Het wegvliegen bij Narsarsuaq is adembenemend mooi!

Bekijk onze You Tube vanuit de lucht HIER, zeker de moeite waard! Bij aankomst in Nuuk zsm naar ons Hotel. We slapen in Hotel Hans Egede!

We gaan wat rondhangen in Nuuk, het is inmiddels 17.00 uur dus veel tijd voor spannende dingen in Nuuk is er niet meer over. Lange leve de vertragingen! Nuuk is geen hele grote stad dus we gaan te voet op pad en kunnen zo al redelijk snel een goed beeld krijgen van deze Groenlandse stad!

 Er wonen hier toch zo’n 15.000 mensen dus die moeten wel worden ondergebracht. Er zijn zeker leuke huisjes en wijken maar ook oerlelijke appartement gebouwen.

We testen nog een Groenlandse biertje in een lokaal barretje, alwaar de brouwmeester van de brouwerij ook aan de bar zit. Godthaab brouwerij in Nuuk. De brouwmeester komt uit Hamburg en verteld hoe hij hier te werk gaat, sinds 2011. Yep, een lekker biertje en een leuk gesprek!

Na een overheerlijk hapje tijd om rond 21.00 uur toch de kamer op te zoeken, morgen is het immers om 05.00 uur alweer dag!

17 augustus: GOEDEMORGEN vanuit Nuuk, de kleinste hoofdstad van de wereld! 05.45 uur de taxi in, op naar de luchthaven. Yep, tis wir zover. Onze vlucht van 07.10 uur naar Ilulissat uitgesteld naar 14.45 uur, slecht weer. Balen! Besloten om terug te gaan naar ons Hotel, tot 10.00 uur gebruik te maken van ons Hotel en nog ff breakfast te nuttigen. Daarna nog maar wat rondhangen in Nuuk. Zorgen we wel weer dat we rond 14.00 uur terug zijn op de luchthaven. We hebben nog niet veel geluk met het verplaatsen deze reis! Bye Bye hotelkamer met een #hotelkamernuukfie

Met de vertraging hebben we nog wel wat extra tijd om het Groenland museum te bezoeken in Nuuk! Hier liggen ook de wereldberoemde mummies van Qilakitsoq, een vreemde ervaring!

Einde van de museumtour, zeker een aanrader mocht je eens in Nuuk zijn! De Domkerk van Nuuk was gisteren gesloten maar vandaag konden we wel naar binnen! Hans Egede was een Deens-Noorse lutherse missionaris die op zending ging naar Groenland.

Vis- en vleesmarkt, yep hier kun je dat buitenleggen met deze “koelkasttemperaturen”.

In de voorste bak ligt zeehonden vlees!

3 op Reis in Nuuk Rond 13.30 uur gaan we weer, vol hoop, terug naar de luchthaven van Nuuk. Hopelijk gaan we vandaag wel in Ilulissat komen want morgenvroeg moeten we met de boot naar Disko Eiland en dat willen we absoluut niet missen. Yeah, om 14.55 uur is het zover we kunnen/mogen boarden voor onze vlucht GL510 naar Ilulissat met een tussenstop in Kangerlussuaq, alwaar we ff een klein half uurtje het vliegtuig uit moeten en weer erin. Rond 17.30 uur arriveren we dan eindelijk in Ilulissat. We zijn weer boven de poolcirkel! Yeah, het poolvirus is weer geactiveerd! We worden netjes opgehaald met een busje en naar ons Hotel Hvide Falk gebracht. Inchecken, regenkleding aan en het plaatsje in. We hebben hier immers maar een paar uurtjes tijd (lange leve de vliegvertragingen).

In de winter heeft hier iedereen zijn eigen hondenslee!

 Net voor 20.00 uur vinden we een simpel restaurantje alwaar we prima eten. Gelukkig net voor 20.00 uur, want enkele minuten na 20.00 uur komen we twee mannen binnen en die krijgen niks meer, “keuken gaat echt dit om 20.00 uur”. Ondanks de regen en de kou, toch genoten van het prachtige Ilulissat. We mogen vanuit onze eigen cabin nog genieten van een gave zonsondergang, romantiek voor de deur!

Rond 22.30 uur plat want om 05.00 uur gaat de wekker weer. Wij zeggen truste vanuit een super gave slaaplocatie!3 op Reis in Ilulissat

18 augustus: Weer een vroege GOEDEMORGEN, ditmaal vanuit Ilulissat. Om 05.30 uur gaan we gedoucht en wel ontbijten want om 06.15 uur gaan we op naar de Disko Line terminal voor ons vertrek naar Disko EilandQeqertarsuaq genaamd. Disko Eiland is zo genaamd omdat men “vroeger” het Eiland als een ronde disk zag, ondanks dat het eiland niet geheel rond is heeft het toch ooit de naam Disko Eiland gekregen. Om 07.00 uur denderen we over de golven, gaat best heftig tekeer deze ochtend. Rond 09.15 uur arriveren we in Qeqertarsuaq. Onderweg zien we toch snel een stuk of 10 walvissen, hier is het te doen dus! Waarvan een Humpback Whale die zeker voor 75% uit het water springt! Erg vet! Disko Line heeft een vast vaarschema dus stoppen voor foto’s is er (helaas) niet bij. Op naar ons blauwe huisje, genaamd Linda, onderdeel van Disko Hotel. Even inrichten en eens gaan onderzoeken wat dit plaatsje ons gaat brengen, we gaan immers pas op 22 augustus in de avond weg hier. Aangezien ons huisje ook een eigen keukentje heeft, gaan we ook ff bij de lokale supermarkt binnen om wat in te slaan. Makkelijk te vinden deze supermarkt want er is er maar eentje in dit plaatsje waar zo’n 1.700 mensen wonen.

 We onderzoeken wat wandeltochten, al valt dat niet mee in een plaatsje waar vele erg slecht Engels verstaan en praten. Whale Watching staat ook op onze menu kaart, maar de lokale touroperator, wil pas vertrekken met minimaal 4 deelnemers. We moeten dus mensen zien te charteren. Maar goed, hoeft ook niet vandaag, kan ook op een van de andere dagen. We zien wel………….. Zal ook niet meevallen want er zijn, buiten de mensen van het Cruise Schip om, geen toeristen te bekennen. Uiteindelijke lopen we in een “koffiegarage”, wordt cafe genoemd, tegen een Duits vrouwtje aan die toevallig een gesprek aan het voeren is over Whale Watching. We springen er meteen op in en nummer 3 is gevonden. Terug dus naar onze lokale touroperator, SikuAput genaamd, en de eigenaar (70 jaar jong) wil het wel in gang zetten voor ons drie. Jippie, op Whale safari dus. Mega gaaf hoe dichtbij we de walvissen zien. Minke Whales, Fin Whales en Humpback Whales vullen de menukaart vandaag. We hebben de Minke Whales zowat langs de boot liggen, GEWELDIG! Valt niet mee om dit in een schommelend bootje met 100-400 mm goed en duidelijk vast te leggen, maar goed, daar gaat het ook niet om. De beleving telt!

Ondanks dat we ons mega goed aangekleed hadden, begint na zo’n 3 uur de kou toch toe te slaan. Rond 18.15 uur zijn we terug van onze safari. Snel het restaurant in voor een hapje en wat opwarmtijd. Er is in dit plaatsje maar 1 restaurant dus kiezen hoeven we niet. Lekker vis met aardappelen en groente gegeten. Foto’s kijken en wat lezen, rond 21.00 uur is het oogjesdichtdoentijd! We zijn gesloopt, vanaf 05.00 uur in touw geweest. Truste vanuit Qeqertarsuaq.
 

19 augustus: GOEDEMORGEN Qeqertarsuaq. Uitgeslapen tot 07.30 uur, dus een stevige nachtrust gepakt. Rond 09.00 uur ons ontbijt genuttigd. Wandelkleding aan en een stukje wandelen, het weer is niet zo best, lichte regenval en vrij veel bewolking. Toch gaan we er ff op uit. We wandelen naar een waterval, een route die niet zo heel ver is. Route is goed aangegeven en in ons verblijf worden we prima geholpen qua wandelroutes! Kunstgras van de lokale voetbalclub van Disko Eiland!

Dikke twee uur wandelen en dan zijn we weer “thuis” bij Huize Linda. We lunchen weer in ons huisje, gaat echt prima. Vanwege het weer houden we ff relaxtijd in ons huisje. Jolanda tussen een tweetal walvisbotten. Kun je nagaan hoe groot die beesten zijn!

Daarna wandelen we nog ff rond in Qeqertarsuaq, een erg leuke en bijzonder plekkie op aarde. Plotseling horen we een hoop lawaai en gerommel, de ijsberg die vlak voor de kustlijn licht begint af te brokkelen. Prachtig om te zien en te horen.

Na deze “citytrip”, is het tijd voor een biertje/wijntje bij Linda. Aansluitend eten in het enige restaurant van de “stad”. We doen deze avond een Cheeseburger menu. We zien in het gebouw tegenover het restaurant veel mensen naar binnen gaan, dus na het eten eens kijken wat daar te doen is. Community house, soort van buurthuis, waar volop traditioneel gedanst werd met een live toetsenist. Leuk om te zien, we worden uitgenodigd om de zaal in te komen. We besluiten nog ff te kijken en daarna te gaan. Tja, ook die Groenlanders hebben vertier nodig. Daarna kaarten met een biertje/wijntje bij Linda en weer vroeg er in, rond 21.30 uur.

20 augustus: Een witte GOEDEMORGEN vanuit Disko Eiland. Op grond niveau nog geen sneeuw maar de bergen zijn aardig besneeuwd geraakt deze nacht. Mooie beelden! Na het summiere ontbijt, de supermarkt was nog niet open, gaan we zelf even shoppen. Supermarkt in om onze boodschappen/lunch wat aan te vullen. Helaas, we kunnen geen wijntje/biertje kopen want op zaterdag, zondag en doordeweek na 18.00 uur mag er geen alcohol verkocht worden in Groenland, zijn we achter gekomen. Drankje in een restaurant mag wel. Gezien het weer, veel regen, doen we eerst koffie met wat lekkers en een potje kaarten. Daarna gaan we het Qeqertarsuaq Museum bezoeken, niet groot maar zeker de moeite waard voor een bezoekje.En dat zeggen wij, degene die niet altijd zo “museumachtig” zijn.

 Lunch en daarna toch ff naar buiten. Goed ingepakt, tegen de kou en regen. Er zijn wat IJsbergen voor de kust afgebrokkeld, dit geeft een prachtig beeld op de zwarte lavastranden. Gehele kustlijn ligt vol met aangespoeld ijs. Leuk voor enkele fotomomentjes. Uiteindelijk toch nog een strandvakantie…………

Afgekoeld en nat gaan we weer terug naar Linda, lekkere soep maken! Dik verdiend! Na de soep gaan we een biertje/wijntje doen in “ons” restaurant. Kaartje leggen en aansluitend doen we pizza uit eigen oven bij Huize Linda. Ook deze avond duurt niet lang, rond 21.00 uur gaan de oogjes weer dicht. Op naar 21 augustus, party-time op Disko Eiland!

21 augustus: Een jarige op Qeqertarsuaq, GOEDEMORGEN! Wakker gemaakt met slingers, ballonnen en cadeautjes en “Rock and Roll all nite and Party every day”, met echte KISS Kruise confetti er bij! YEAH! Na het ontbijt en wat telefoontjes klaar maken voor onze wandeltocht. We krijgen nog een telefoontje van Disko Line dat ons verzoek in orde is! We kunnen dus morgenochtend, met de boot, om 09.30 uur naar Ilulissat terug ipv 18.00 uur. Dat is fantastisch, we kunnen zo nog wat extra tijd doorbrengen in Ilulissat want dat was door de vertragingen op de heenweg niet mogelijk! Positief bericht dus voor ons! Mijn verjaardag brengt ons in ieder geval nog een ander cadeautje en dat is prachtig weer! Met strak blauwe lucht (enkel wolkje) kunnen we starten aan onze wandeltocht. We gaan de blauwe route wandelen, deze gaat geheel op naar de Lyngmark Glacier. Een pittige tocht met flink klimmen en dalen, met prachtige uitzichten over “ons” dorpje. GEWELDIG! Gezien de sneeuwval van gisteren gaan we de eindstreep niet halen. Het sneeuwpak wordt te dik en te glad, we moeten omdraaien. We hebben al van alles meegemaakt in Groenland en dat willen we niet herhalen. Verstand gebruiken dus. We lunchen met een schitterend uitzicht, zelden zo’n lunch gehad!

Na 5 uur lopen komen we weer terug. We ontmoeten nog een tweetal Duitsers, die we eerder op onze reis ook al zagen. Even wat info uitwisselen, altijd goed als je op reis bent. Tijdens de koffie, met Groenlands gebak, hebben we nog een goed gesprek met een Deens stel, wat ons ook vergezeld in huize Linda! Let op: Op ons eigen terras, lekker buiten in het zonnetje! Gezellig!
Na een biertje is het tijd voor het avondeten, uit eten in “ons” restaurant dus! What else? aarna nog een chipje en drankje en dan sluiten we rond 21.30 uur deze schitterende dag af. Een echt gave verjaardagsdag! TOP! 
 

22 augustus: De laatste GOEDEMORGEN vanuit Qeqertarsuaq, Disko Eiland. De (warme) kleren weer aan, ontbijten en rond 09.30 uur weer op naar Ilulissat! Rond 11.30 uur aangekomen in Ilulissat, aansluitend inchecken bij wederom Hotel Hvide Falk. Opmaken voor een wandeling langs de Icefjord! Ilulissat Icefjord staat op de Unesco list, nummer 1149. Eerst ff lekker broodje bij lokaal cafeetje, prima gegeten. Bijna……. Hondesleehondjes en op Ilulissat Iceflord op de Unesco list. Dit is zonder meer een must plaats om te bezoeken in Illulisat.

We maken toch weer een wandeling van een dikke drie uur! Aansluitend ff bijkomen op de kamer, omkleden, eten (alweer!) en opmaken voor de avond safari met Ilulissat Tourist Nature. We eten (weer) in Cafe Iluliaq, echt een aanrader voor goed eten in Ilulissat! Iluliaq betekent IJsberg en Ilulissat betekent IJsbergen, leuk weetje over dit plaatsje. Rond 18.30 uur worden we opgehaald bij ons Hotel voor de Icefjord tour by night. Met zes personen varen we uit, de Icefjord in. Een fjord vol met IJsbergen, die gemiddeld zo’n drie maanden in de fjord verblijven. Door de stroming en de druk van nieuwe ijsbergen worden uiteindelijk de “voorste” de zee in gedreven en drijven via Noord Groenland weer terug langs de Canadese kust naar New Foundland. Dit traject duurt zo’n drie jaar en is alleen weggelegd voor de allergrootste, de overige zijn dan al lang gesmolten. De Ilulissat Icefjord is zo’n 8 km breed. Een ijsberg ligt voor 6/7 onder water, dus je ziet maar 1/7 van een ijsberg. In feite is een ijsberg kleurloos maar wordt deze wit door het licht. In een ijsberg zit veel zuurstof, dat is opgenomen uit de lucht tijdens het ontstaan van de berg. Als het ijs blauw lijkt, dan is dat ijs wat ontstaan is uit gletsjerwater, hierin is geen zuurstof opgenomen. Ook dat ijs is kleurloos maar lijkt blauw door het aanstralen van het licht. YEAH, we zien Humpback Whales! En van erg dichtbij! De walvisvaarder uit Nederland waren “beroemd” in de tijd van de walvisvaart, vandaar dat vele plaatsen hier een Nederlandse naam hebben. Vandaar ook dat er vele Groenlanders hier wat blanker zijn dan in de rest van Groenland, tja die Nederlanders……… Destijds werd de gehele zee leeg geschoten, tot zelfs bijna uitroeien van de Groenlandse walvis. Heden ten dage mogen er nog 10 Humpback whales en 10 Minke Whales per jaar gevangen te worden, dit wordt vaak niet eens gehaald omdat de behoefte aan walvisvlees niet zo groot is als 10. Daarentegen worden er zo’n 170 Fin Whales gevangen elk jaar. De Groenlandse walvis stijgt (gelukkig) weer in populatie maar mag niet worden afgeschoten! Maar goed, tijdens onze Icefjord tour zien we ook nog enkele Humpback Whales. Wat een machtige dieren als die zo vlak langs (+/- 2 meter) de boot liggen te ademen! GEWELDIG! Een beest van zo’n 15 tot 20 meter van zo dichtbij bekijken! Uiteraard hadden we met zes personen en een Humpback Whale die graag wat kunstjes uitvoerde voor ons, genoeg tijd om enkele gave plaatjes te schieten. De wens was een staart met ijs op de achtergrond, hoppa!

Van de Eqi gletsjer brokkelt dagelijks een hoeveel ijs af, waar heel New York een jaar van voorzien kan worden van water! Das veel! Na zo’n 2,5 uur is het mooi geweest, rond 21.45 uur zijn we terug in ons hotel. Bedtijd? Nee, want eerst worstelen we nog even door de 400 foto’s van vandaag heen. Wat een gave dag.

23 augustus: Om 07.00 uur start de dag weer, GOEDEMORGEN vanuit Ilulissat. Ontbijten want om 08.45 uur moeten we ons melden bij World of Greenland, dit is zo’n drie honderd meter bij ons hotel vandaan. Rond 09.00 uur varen we de haven bij Ilulissat uit, op naar Ice Camp Eqi. Voor degene die nog trek hebben is er nog ontbijt aan boord, wij slaan over want hebben bij ons hotel nog een prima ontbijt gehad. Rond 12.30 uur wordt de lunch geserveerd, snel happuh want we zijn al bijna bij de Gletsjer. Na zo’n 3,5 uur varen zijn we dus aanwezig bij het Gletsjerfront van de Eqi Glacier, geweldig! Het is koud buiten en zo af en toe wat regen, maar dat mag de pret niet drukken, naar buiten en genieten. De Eqi Glacier is de snelst bewegende gletsjer op de wereld, deze beweegt zo’n 10 meter per dag, zowel heen alsook terug. Aan de voorzijde is het dus genieten van het afbrokkelen van het ijs, van kleine “blokjes” tot immense ijsbergen kalven af! Gaaf om te zien! En dan zijn we toch op zo’n 700 meter afstand van de gletsjer, zou je zo niet zeggen. We moeten deze afstand wel houden want bij het afkalven ontstaan immense golven! De gletsjer is zo’n 300 meter hoog en zo’n 3,5 km breed. Wat een geweld!

 Na de tour langs het gletsjerfront is het tijd om naar de Ice Camp Eqi te gaan, deze licht prachtig! Wat een schitterende locatie, waar we twee nachten mogen blijven! Een paradijs op aarde! Hadden wel ff thuisfront in moeten lichten want we hebben hier niks, geen wifi, geen 4G en ook geen mobiel telefonisch bereik. Onbereikbaar dus! Zal wel goed komen. We checken in, in huisje nummer 9. Als het goed is krijgen we morgen een van de voorste hutten, alhoewel nummer 9 ook een schitterend uitzicht biedt op de gletsjer. Het is net of het hier 24 uur per dag onweert, echter dan zonder bliksem! Het afkalven van de gletsjer geeft een hoop lawaai in de fjord, net het gedonder tijdens een stevige onweersbui. Hoe harder het gedonder hoe groter de ijsblokken die afkalven. In onze cabin/hut is alleen een bed en gelukkig een klein gaskacheltje want dat hebben we wel nodig. Tis niet warm hier maar dat hadden we wel verwacht. Is dit dan het mooiste plekje op aarde??

Om 19.30 uur is het gezamenlijk eten in Cafe Victor! We krijgen een overheerlijk diner voorgeschoteld, op een locatie waar eigenlijk geen eens voorzieningen zijn! Petje af voor de twee Chef kok’s! Prachtige zonsondergang is geweldig te zien vanaf Cafe Victor, toch nog maar ff de camera uit onze Cabin halen. Rond 21.30 uur de kachel aan in onze cabin, want de temperatuur buiten alsook binnen gaan naar het vriespunt toe. Daarna morgen de oogjes dicht.

 24 augustus: GOEDEMORGEN vanuit Ice Camp Eqi, met een schitterend uitzicht op de Gletsjer! Wauw, das pas wakker worden. Rond 08.00 uur gaan we naar Victor voor het ontbijt, ook deze ochtend heeft de Staff weer een overheerlijke maaltijd voor ons klaar staan! TOP! Na het ontbijt maken we ons op voor de wandeling naar het Gletsjer front, kan met gidsen maar wij beslissen alleen te gaan. Prachtige wandeling maar het uitzicht bij de Eqi Glacier is adembenemend, gelukkig zijn we met z’n twee dus kunnen we blijven zolang we willen. Na zo’n twee uur besluiten we toch maar terug te gaan, we moeten toch een keer terug. Wat een grandioos gave plek!

Rond 15.30 uur zijn we terug bij Ice Camp Eqi, we kunnen nu onze andere hut in. Comfort hut nummer 14, wat een verschil! Dit is echt helemaal TOP! Prachtig uitzicht, ruim opgezet en eigen douche/toilet. Grandioos, dit is genieten. Ook weer 220 Volt op de kamer. Biertje op eigen terras, dit is echt genieten!

Rond 19.00 uur gaan we weer naar Victor, voor ons tweede en laatste avondmaal in Ice Camp Eqi. Overweeg je ooit Groenland, vergeet dan zeker dit camp niet! Dit is echt THE PLACE TO BE!

Denk dat onze foto’s een goed beeld geven van dit (ijs)paradijs! De staff wokt het eten buiten, wat standaard opgediend wordt op stenen. We eten weer erg bijzonder en vers!

Rond 20.30 uur terug naar ons cabin om te genieten van de zonsondergang, erg gaaf op deze bijzondere plaats. 
 

25 augustus: Een bijzonder GOEDEMORGEN vanuit Cabin 14, wat een uitzicht om mee wakker te worden. Strak blauwe lucht boven de Eqi Glacier! Na het ontbijt nemen we de koffie mee naar nummer 14, genieten in “a room with a view”. Na optimaal genoten te hebben van ons uitzicht, gaan we eerst een kijkje nemen bij de Polar Expedition Cabin van Paul-Emile Victor, een Fransman die vanaf deze plaats van 1948 tot 1950 een poolexpeditie leidde! Een bijzonder plekje dus, in de historie van het ontdekken van de poolgebieden. De hut wordt heden ten dage bij elkaar gehouden door spanbanden en is daardoor niet te betreden, een bouwval met historische waarde! Feit is wel dat Paul-Emile Victor zijn naam nog steeds voorleeft in het Ice Camp Eqi, want de cafe wordt nog steeds naar hem genoemd.

Daarna gaan we achter het Eqi Camp naar boven, op zoek naar het bovenliggende Lake. Hier wordt het drinkwater, zonder filtering, gewonnen voor het Eqi Camp. Puur natuur en overheerlijk! Daarna gaan we nog op zoek naar een leuk fotoplaatsje. Het Camp ligt 5 km van het gletsjerfront, omdat alles zo groots is heb je daar totaal geen idee van! Terug naar beneden voor de lunch, die we met dit weer kunnen nuttigen op het terras voor Cafe Victor.

Om 14.30 uur worden we weer opgehaald met ons bootje. Terug naar Ilulissat. Gaaf om te zien dat in een paar minuutjes, bootje leeg, bootje vol en het Camp weer bevoorraad wordt en het vuil weer de boot op gaat.

 We mogen weer 3,5 uur genieten van het prachtige Groenland op de boot! Geweldig!

Om 18.00 uur zijn we weer terug in Ilulissat! Eerst ff naar de supermarkt, gelukkig met een niet goed oplettende kassière, want na 18.00 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden en toch kunnen we een flesje wijn scoren voor de avond. We eten wederom bij Cafe Iluliaq, echt een toptentje voor te eten. Daarna snel after sun smeren want zo’n tochtje door de fjorden, pal in de zon, hakt er in voor het gezichtje. In de avond wat wifi aangeschaft om wat zaken bij te werken en rond 22.30 uur naar bedje toe. Truste voor de derde keer vanuit Ilulissat! 
 

26 augustus: GOEDEMORGEN wederom vanuit Ilulissat. Om 05.30 uur het nestje uit want we moeten tegen 07.00 uur naar de Airport. Om 08.15 uur vliegen we naar Kangerlussuaq. Het weer is prima dus hopelijk geen vertragingen! Doei Ilulissat! Onze eerste binnenlandse vlucht zonder vertraging is een feit! Tegen 09.00 uur staan we weer aan de grond in Kangerlussuaq. Derde keer dat we hier landen. We melden ons bij de Polar Lodge, om 12.00 uur worden we daar opgehaald door onze gids. Die ons gaat begeleiden met het kamperen op de Groenlandse IJskap. Tot die tijd koffie en relaxen. Na de meeting om 12.00 uur, en tevens kennismaking met onze gidsen, hebben we nog ff tijd voor lunch. Om 13.00 uur vertrekken we richting Point 660. Onderweg nog enkele stops, maar die hadden wij al gehad op onze “noodgedwongen” dagen in Kangerlussuaq op 8 augustus. Rond 15.00 uur staan we geparkeerd, op naar onze IJskap overnachting. Als eerste spullen uit de truck en we moeten met expeditie sledes zelf alle spullen naar het kamp toe trekken. Over de moraines valt dat niet mee maar zodra we zijn aangekomen op de Groenlandse IJskap, glijdt de slede rustig achter ons aan. Zodra we aankomen op de ijskap moeten eerst de steigijzers plaatsen onder onze schoenen, anders is wandelen op zo’n ijskap al helemaal niet te doen.

Na een dik uur komen we, aardig bezweet, bij ons kamp aan. Spullen uitpakken en tentjes opzetten, ieder voor zich. Wij arresteren snel een drie persoons North Face tent, zodat we wat extra ruimte hebben.

 Ijskap toilet.

Daarna gaan we op pad, een dik uur wandelen rond het kamp. Even wennen aan de ijzers onder de voeten, het in lijn lopen op een ijskap en zeker het stijgen en dalen. Een goede leerschool maar zeer zeker ook een bijzondere ervaring.

Bij terugkomst is het “dinertime”, op het menu staat expeditie eten uit zakken. Yeah! We zitten allen in de grote tent van ons kamp, rond het vuurtje alwaar het ijs verwarmd wordt tot kokend water voor ons eten. Het eten valt niks tegen, sterker nog smaakt goed. Vult wel enorm dus we krijgen het beide niet geheel op. Na het eten druppelt iedereen naar zijn tent toe.

Wij dus ook. We worstelen ons in onze dikke slaapzakken (geschikt tot min 30 graden) en hebben nog pringles en snap meegenomen. In de supermarket van Kangerlussuaq hadden we Fisk gekocht, zonder te weten wat het is. Dus proost op het onbekende! Het smaakte goed en bleek ideaal voor een koude poolnacht, zeker in combinatie met wat pringels.

Na deze eerste dag op de ijskap werden de oogjes daarna wel snel zwaar. De slaapzakken zijn echt lekker warm, heet zelfs, dus we zullen geen kou lijden vannacht. Truste vanuit de Groenlandse ijskap.
 

27 augustus: GOEDEMORGEN vanuit de vrieskou in de tent. Alles is bevroren, zowel in de tent alsook buiten. Beencrème, drinkwater e.d. op dit moment niet bruikbaar, bevroren! Alle stromende gletsjerswatertjes van gisteren zitten weer geheel dicht gevroren, geen stromend water dus. Zorgvuldig die warme slaapzak uit en zo snel mogelijk die kleren aan. Sommige daarvan hadden lekker mee in de slaapzak gelegen, dus warm. Wassen en plassen is dus op het ijs…………..

Rond 08.00 uur zijn we in de ontbijttent, wederom gezellig met z’n allen rondom het vuur. Theetje, boterhammetjes en opmaken voor een pittige gletsjerwandeltocht. Ons tentje (huisje voor deze nacht) blijft nog ff staan, dat breken we af na de tocht. Het weer is perfect deze dag, strak blauwe lucht en zonnetje aan de hemel.

Om 09.30 uur zijn we weg, voornemens om na drie uur terug te zijn. De steigijzers zijn weer onder de schoenen gebonden en de stokken in de handen, klaar om het ijs te gaan bedwingen. We krijgen er nog twee regels bij, hoe beklim ik echt steile ijsbergen. Op sommige stukken is het ijs zo steil en onoverbrugbaar, op zo’n moment kapt onze gids een soort van trapje in het ijs zodat we verder kunnen. Een enorm gave ervaring zo’n gletsjerhike. We krijgen van onze twee gidsen prachtige gletsjer gaten en meren te zien, uiteraard met de benodigde teksten en uitleg. De gaten in de gletsjer kunnen wel tot 50 meter diep zijn en vormen kennelijk een geheel gangenstelsel onder de gletsjerkap. We leren ook deze reis weer veel bij!

 Hier was enkele weken geleden nog een Blue Lagoon, de zijkant is ingestort en alles is bevroren. De winter komt er aan en op de Groenlandse ijskap is dat al goed merkbaar.

Tegen de middag beginnen er weer kleine waterstroompjes te ontstaan, de zon doet zijn werk. We kunnen dus onze drinkflesjes weer gaan vullen, zuiverder water is er niet. Echt puur natuur, lekker en natuurlijk ijs en ijs koud.

In plaats van drie uur, komen we nar ruim vier uur terug bij ons kamp. Tijd voor een dik verdiende lunch, de beentjes en armpjes hebben weer veel werk verricht. Gezien de zon eten we lekker buiten. Lunchen op de Groenlandse ijskap, wauw! Daarna gaan we ons kamp afbreken en worden de sledes weer gevuld. Bye bye “huisje”. Aansluitend zetten we de toch terug naar onze truck in, na een 45 minuten komen we daar bezweet aan.

Inpakken en vervolgens nog een kleine twee uur denderen, over de langste weg van Groenland, 40 km! Onderweg zien we nog vier muskusossen.

Tegen 18.00 uur zijn we weer terug bij de Polar Lodge, inmiddels al gesloten maar de sleutel van onze kamer (15) hangt aan de deur. We sluiten een geweldig en onvergetelijk (ijs)avontuur af! Zeker een van de hoogtepunten van deze reis. Oftewel, wij blijven genieten en avonturen beleven tot de laatste seconde. Een welverdiende douche waarna we onze laatste Kangerlussuaq Burger gaan nuttigen met een overheerlijke Carlsberg erbij. Wij zeggen dik verdiend! Kan MacDonalds nog wat van leren………. Rond 22.30 uur gaan de oogjes dicht en zeggen we voor de laatste keer TRUSTE vanuit Groenland.

28 augustus: 07.15 uur zeggen we voor de laatste keer GOEDEMORGEN vanuit Groenland. Ontbijten, uitchecken en daarna twee minuten lopen naar de luchthaven. Bye bye Kangerlussuaq, waar onze reis onverwachts begon, eindigen we ook onze trip! Onze schaduwen zullen altijd in Groenland blijven! Koffers kunnen weer uitgebreid worden met een Groenland en Denemarken label!

11.40 uur vliegen we vooruit de tijd in, we mogen onze klokjes weer 4 uur vooruit zetten. 20.00 uur in Kopenhagen, op naar ons laatste verblijf van deze reis. Park Inn Radisson Hotel voor ons laatste nachtje. Rond 22.30 uur checken we daar in. Biertje en niet te laat naar bed maar voor ons gevoel is het nog wel 4 uur vroeger….. Best beer is a free beer, second best beer is a cold beer……. (aldus de barkeeper in Kopenhagen) TRUSTE vanuit Kopenhagen!

29 augustus: GOEDEMORGEN vanuit Kopenhagen om 06.00 uur. Na ons ontbijt, gaan we rond 07.30 uur terug naar de Airport. Rond 09.45 uur zijn we weg naar Eindhoven! Hello Holland again! Na 3,5 week Groenland zijn de temperaturen niet al te best voor ons momenteel! Warmste augustusdag van 2017, pppppfffffffff

 

Onze reis door Zuid en West Groenland bracht ons:
9 verschillende vluchten (op een na, gingen alle binnenlandse vluchten met vertragingen, van uren tot dagen).
11 verschillende boottochten
11 verschillende plaatsen (Copenhagen, Kangerlussuaq, Qarqortoq, Narsaq, Igaliku, Narsarsuaq, Nuuk, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Ice Camp Eqi en Gletsjer Camp Point 660
18 verschillende overnachtingsplaatsen.

Hotels, Cabins, tent op gletsjer, blokhut, guesthouse en als topper een (onverwachte) cave op een berg. Kleurrijke huisjes, ontelbare Gletsjers en IJsbergen, walvissen, muskusossen, rendieren, schitterende hike’s (wat zijn dat wandelpaden en markeren?), muts-handschoenen-wandelboots, ongerepte/grillige natuur en een aantal jaar terug in de tijd enz enz enz….. Het enige wat onze koffer niet uit geweest is, zijn bikini en zwembroek! We sluiten een geweldige en avontuurlijke (pool)reis af! Een reis om nooit te vergeten, veel gezien, geleerd, gedaan, mensen ontmoet en mooie herinneringen gemaakt! Onze reis werd mede mogelijk gemaakt voor Beluga Adventures, waarvoor onze grootse dank!!
Op naar ons volgende avontuur, een zomervakantie in de winter………..
In de uitstraling van week 40 – 2017 (Kempisch maandblad) stond ons verhaal helder en duidelijk verwoord door Petri van Otten (bedankt!): zeker even lezen!

Leave a Reply