Skip to main content

Bologna of ook wel Bologne, is een Italiaanse stad met ruim 400 duizend inwoners en gelegen in Noord-Italië. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige metropolitane stadsregio. De stad ligt aan de voet van de Apennijnen en tussen de rivieren de Reno en de Savena. Bologna is qua inwonersaantal de zevende stad van Italië. Hier zeggen ze ook wel de “rode stad” (La Rossa) omdat veel rode stenen zijn gebruikt op straten en in gebouwen.

Bologna was in 2000 de ‘culturele hoofdstad van Europa’ en in 2006 de ‘muzikale hoofdstad van Europa’ en is sindsdien een UNESCO City of Music. Een mooie gelegenheid dus om deze city-trip te combineren met een concert van Roger Waters.

Vanuit het Zuiden van Nederland zijn er qua vliegmogelijkheden meerdere opties: Eindhoven, Dusseldorf, Brussel en Amsterdam. Rechtstreeks vanuit Dusseldorf lijkt in dit geval de beste optie, natuurlijk kijken we voor ons en onze klanten altijd naar de beste opties qua locatie, tijdstippen en tarieven. Dusseldorf Airport is een van de beste luchthavens uit onze omgeving, daarbij is parkeren nabij Dusseldorf Airport een genot. De parkings zijn erg dichtbij of goed bereikbaar met de skytrain, daarbij erg betaalbaar. Zeker een van onze favorieten luchthavens!

Verblijf je een aantal dagen/nachten in een stad, waarom altijd denken in Hotels. Never Stop Travelling boekt in Bologna met grote regelmaat appartementen bij een zeer betrouwbare partner, alle appartementen bevinden zich in het hart van het oude stadscentrum. Geeft de nodige vrijheid en veelal een stuk meer ruimte dan hotelkamers, je kunt je eigen eten eens bereiden en in veel gevallen een stuk goedkoper. Bologna is een super interessante stad waar veel te ontdekken valt.

In het voor- en najaar vaak al en nog heerlijk weer, terrasjes, buiten eten, korte kleding e.d. terwijl we in Nederland nog blauwbekken.

Wist je dat ze in Bologna ook een “klein Venetië” hebben? Loop eens door Via Piella en je gaat het zien, een klein kanaaltje stroomt door de stad, aan de ene zijde via een brug te zien aan de andere zijde moet je even het luikje openen om te genieten van dit schitterende steegje.

Als je door de schitterende, soms wat vervallen uitziende, steegjes van Bologna wandelt, kom je overal muurschilderingen tegen. Ziet er af toe wat rommelig uit maar heeft zeker zijn charme in de straatbeelden.

Piazza Maggiore

Natuurlijk loop je over het Piazza Maggiore. Het Piazza Maggiore (Nederlands: Grote Plein) is het centraal gelegen plein. Rond dit plein, 115 m bij 60 m groot, liggen de voornaamste gebouwen die tijdens de middeleeuwen werden opgetrokken. Het plein onderging grondige wijzigingen tijdens het pauselijk bestuur in de 16e eeuw. Bij lekker weer is het een waar genot hier een hapje of drankje te doen op een van de terrassen en te genieten van de mensen die hier wandelen of luister je liever naar de klanken van de vele straatmuzikanten, ze zijn allemaal aanwezig.

Aan het plein tref je ook de prachtige Sint-Petroniusbasiliek aan. De Sint-Petroniusbasiliek is een rooms-katholieke kerk, die beschouwd wordt als de hoofdkerk van de stad. De zetel van het aartsbisdom is echter de eveneens in Bologna gelegen kathedraal San Pietro. De kerk ziet er van buiten een beetje vreemd uit, lijkt wel uit twee delen te zijn opgebouwd, echter een bezoekje van binnen mag je zeker niet overslaan! Een schitterend bouwwerk met imposante inrichting.

Kijk, vanuit het plein, iets naar het noordwesten naar de oostelijke muur van het Palazzo d’Accursio om een ​​gedenkteken te zien voor de gevallen partizanen van de verzetsbeweging van Bologna uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking begon kort na de bevrijding, zoals bovenaan aangegeven. Familieleden van partizanen die op het plein werden gedood – partizanen werden allebei op het plein opgehangen en tegen deze muur geschoten – begonnen foto’s van de doden op te hangen, waarbij ze bloemen en begrafenisoffers achterlieten. Wat begon als een geïmproviseerd gedenkteken voor de mensen die op deze plek zijn omgekomen, werd vervolgens uitgebreid met de meer dan 2.000 mannen en vrouwen uit Bologna die in de verzetsbeweging werden gedood. Hun beelden, beschermd achter glas, staren nog steeds naar voorbijgangers.

Vergeten zeker niet even de bibliotheek, waarop het monument is geplaatst, binnen te wandelen. Een zeer indrukwekkend gebouw aan de binnenzijde.

Volgens mij is er in Nederland een liedje waarin de tekst “met gehaktballen uit de muur” te horen is, hier kun je de Cannabis uit de muur trekken! De gezellige straatjes nodigen je continu uit voor een hapje en drankje, helaas is het ondoenlijk om elk terrasje aan te doen.

Unipol Arena

Zoals we al vaker gepromoot hebben, probeer jouw stedentrip ook eens te combineren met een leuk event! Denk daarbij aan een leuke voetbalwedstrijd, concerten, festivals enz. Never Stop Travelling helpt je graag mee, ook met je entreetickets! Wij kozen deze trip voor een concert van Roger Waters in de schitterende Unipol Arena. Nota bene de afscheidstournee van Roger, die op 79 jarige leeftijd, nog de sterren van de hemel speelt. Een grandioze avond met een groots visueel spektakel, wederom een bevestiging dat evenementen in combinatie met een leuke stedentrip van toegevoegde waarde zijn. Wij zeggen, doen!

Nabij ons appartementje staat de schitterende San Martino-kerk, ook wel San Martino Maggiore genoemd. Het is een rooms-katholieke kerk in gotische stijl op de hoek van de Via Marsala en de Via Guglielmo Oberdan. De kerk werd gesticht door het aangrenzende karmelietenklooster. Ook in Bologna tref je veel kerken aan waarmee goed te zien is dat ook in deze stad het geloof een erg belangrijke speelt maar zeker ook speelde in het verleden. Prachtige bouwwerken sieren de vele pittoreske steegjes.

De Archiginnasio van Bologna is een van de belangrijkste gebouwen in de stad Bologna, ooit het hoofdgebouw van de Universiteit van Bologna, herbergt het momenteel de stadsbibliotheek van Archiginnasio en het anatomische theater.  De bibliotheek is te bezoeken tegen een lichte entreeprijs, kaartje kun je ter plaatse kopen, reserveren is niet noodzakelijk. Prachtige ruimten, gangen e.d. die allemaal schitterend gedecoreerd zijn. Zeker bezoeken!

Door de vele universiteiten, verspreid over de stad, lopen er vele internationale jongeren in de stad die hier een studie volgen op de universiteit.

Een leuk klein stadspark tref je aan nabij het centraal station, het Montagnolapark genaamd. Het park ligt iets verhoogd ten opzichte van de straten, aan beide ingangen zijn een aantal schitterende trapformaties gebouwd om het park te bereiken. Met goed weer is de lokale bevolking graag in het park, wat met enkele schitterende beelden mooi aangekleed is. Toiletten, een leuk cafeetje en in de weekenden tref je nog wat leuke marktkraampjes aan in het park. Een mooie plek om even wat te relaxen. Wil je ff sporten/hardlopen, het letterlijk en figuurlijke rondje, is een mooie gelegenheid om wat te joggen.

Nabij het Montagnolapark staat een grote tent opgesteld waar je als boeken liefhebber terecht kunt om je leescollectie aan te vullen, het is ons niet duidelijk of deze tent permanent aanwezig is. Wij struinen er even doorheen maar slaan verdere aankopen af.

Kaas en ham zijn niet weg te denken uit de straatbeelden van Bologna. Overal tref je leuke kaaswinkeltjes aan, heb je zin in een broodje ham, elk straatje geeft je wel de mogelijkheid tot een lekker hapje. De broodjes met de typische Bologna Ragout (varkensvlees) mag je zeker niet missen.

Foodtour Bologna

Aanrader! Laat ons een leuke foodtour voor je boeken, Bologna is echt de stad van kwalitatief goed eten. De tekst en uitleg rondom de vele specifieke gerechten mag je niet missen. Onze tour starten om 10.00 uur, met als gevolg dat we in een van de vele steegjes al rond 11.00 uur een glas rode wijn in onze handen hadden vergezeld met een broodje varkensragout. La Grassa staat voor vetrijk eten. Het belangrijkste feest in Bologna heet dan ook het “vlees feest”. Vegetarische gerechten zijn overal te krijgen maar Bologna is wel een vlees stad. Onze leuke gids was goed op de hoogte van alle details over het eten. Een interessante (proef)stop, bij een winkel waar ze vinegar uit Modena verkochten. Hier kun je de diverse smaken proeven/testen, sommige zitten tussen de 12 en 25 jaar op houten vaten. Hoe ouder hoe beter en dat proeven we.

Pasta’s tref je overal aan, maar let op, in Bologna heb je niet zomaar pasta! De pasta’s hier moeten aan bepaalde keurmerken voldoen en worden bijna allemaal met de hand gemaakt. Tijdens de tour mogen we uiteraard enkele pasta soorten proeven en ja, dit zijn echte pasta’s.

En gelato is geen ijs! ijs is ijsig en galato is creme. In Bologna is zelfs een gelato museum en de beste gelato vind je bij Oggi. De beste gelato wordt bewaard in ijsbakken met deksel want zonlicht is niet goed voor de smaak van het ijs, ook de temperatuur speelt een belangrijke rol. Dus bestel nooit een ice-cream maar een gelato! Wil je studeren in de richting van ijsjes en gelato, dat kan want er is zelfs een studie richting op de universiteit over ijs maken.

Vaak zijn die “foodtours” qua eten en drinken beperkt en slechts kleine hapjes, deze tour was dusdanig goed verzorgd dat wij de lunch makkelijk konden skippen.

Het Piazza Santo Stefano is het mooiste plein van Bologna. Het wordt omringd door prachtige bouwwerken, geschaard rondom de ronde klinkers. Het Piazza Santo Stefano is een plein zoals een plein bedoeld is: een ontmoetingsplek. Hier komen de Bolognesi om samen een biertje te drinken of om over werk te praten. En als ze zijn uitgepraat wippen ze even langs de Basilica di Santo Stefano voor een snel gebed.

Deze kerk is onderdeel van een prachtig historisch complex, le Sette Chiese, oftewel de Zeven Kerken. Door de eeuwen heen zijn rondom de oorspronkelijke kerk, de Basilica dei protomartiri San Vitale e Sant’Agricola, zes andere kerken en een klooster gebouwd. Nu zijn er nog vier kerken van het complex ‘over’, waaronder de Santo Stefano en de Santo Sepolcro. In deze laatste, achthoekige kerk (met twaalfhoekige koepel) vind je de tombe van San Petronio, de patroonheilige van Bologna.

Leuke voor de afwisseling is een dagje met de auto er op uit, je krijgt zo ook een beeld van de omgeving van de stad. In dit geval kozen we helaas voor een regenachtige dag, maar niet getreurd want het weer kunnen we niet veranderen en “als het regent zorg dan voor een goede bui”. Dus met de huurauto op pad, rustig op de weg want het is 1 mei en op die dag wordt in Italië de dag van de arbeid gevierd, wat een officiële feestdag is. Nadeel is wel dat er op die dag ook veel gesloten is. We rijden Bologna uit en rijden al snel door schitterende bergachtige landschappen. Leuke, kleine plaatsjes, welke verstopt zijn tussen de bossrijke omgeving sieren het gezichtsveld.

Rocchetta Mattei

Onze eerste stop: Rocchetta Mattei, een fort gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw , dat verschillende stijlen op een eclectische manier vermengt, van middeleeuws tot Moors. Het is gelegen in de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen, op een heuvel 407 meter boven de zeespiegel, in de plaats Savignano, in de gemeente Grizzana Morandi. La Rocchetta was het huis van graaf Cesare Mattei, een geleerde, politicus en autodidactische arts die de grondlegger was van elektro-homeopathie, een praktijk gebaseerd op homeopathie.

Je kunt het fort niet zelfstandig bezoeken, je moet rond met gids. De meeste gidsen spreken, vreemd genoeg, alleen Italiaans maar je krijgt een audio tour mee in het Engels. Niet echt prettig als je door je oortjes in het Engels aan het luisteren bent en langs je staat iemand in het Italiaans te praten. Reserveer, of laat Never Stop Travelling tijdig je tickets reserveren want de rondleidingen zijn soms dagen voorafgaand al volgeboekt. Rondleiding en de volledige binnenzijde van het fort zijn zeker de moeite waard voor een bezoek!

Dozza

Volgende stop, het schitterende Dozza. Dozza is een Italiaanse gemeente in de provincie Bologna. Dozza staat bekend om zijn festival van de geschilderde muren, dat om de twee jaar in september plaatsvindt. Tijdens dit festival schilderen beroemde nationale en internationale kunstenaars permanente werken op de muren van de huizen. Een plaatselijk herkenningspunt is het kasteel van Dozza, waarvan de kelders Enoteca Regionale Emilia Romagna herbergen, de enoteca en wijnbar gewijd aan oenologische producten van Emilia-Romagna.

Dozza is een middeleeuwse dorp en wordt aangemerkt als een van de “mooiste plaatsjes van Italië”. Het ligt op een glooiende heuvel die uitkijkt over de vallei van de rivier de Sellustra. In Dozza wordt kunst een stedelijk landschap, door de decoratie van huizenmuren, straten en pleinen die de hoeken van het dorp vullen met lichte en felle kleuren. Het is een echt openluchtmuseum, waar je meer dan honderd werken van verschillende hedendaagse prestigieuze kunstenaars kunt bewonderen. Dit plaatsje moet je echt eens bezoeken!

Buiten Bologna tref je vele wijngaarden aan, dus vele wijnranken sieren de landschappen. Veel van deze wijnfarmen bieden ook wijnproeverijtjes aan, we hadden er een aantal uitgezocht en gemarkeerd om onze “wijnproef kunsten” nog eens te activeren, echter vanwege de “dag van de arbeid” was alles gesloten. Geen wijnproeverij dus op deze leuke auto-dag.

Laatste stop is het heiligdom van de Madonna van San Luca, een schitterende basiliek in de stad die zich bevindt bovenop een beboste heuvel, Colle of Monte della Guardia, zo’n 300 meter boven de stadsvlakte. Als je te voet gaat is het een serieus eindje klimmen en traplopen, je kunt ook vanuit het centrum met een treintje naar de basiliek. Wij hebben deze dag toch een auto en maakte nog even een stop met de auto. Met een aantal gave stops hebben we een goed beeld gekregen van de omgeving waarin Bologna zich bevindt.

Beklimmen Asinelli toren

De torens van Bologna zijn een groep middeleeuwse bouwwerken. De twee meest prominente die nog over zijn, bekend als de Twee Torens, zijn een herkenningspunt van de stad. Je de Asinelli toren bezoeken, zorg wel dat je tijdig je entree regelt want de toegang is soms dagenlang volgeboekt. Natuurlijk trotseer je de 498 traptrede naar boven toe. Helaas was het weer wat bewolkt/regenachtig ondanks dat waren de uitzichten van bovenaf fenomenaal.

Nabij de two towers bevindt zich Eat Pizza Make Love, een erg leuk ingericht restaurant met de gaafste WC die we ooit zagen. Of alle TV’s je daar bekijken blijft een vraagteken…

Je laatste avond leuk en bijzonder doorbrengen in Bologna, denk dan eens aan Il Piatto Rotto, Trattoria Gourmet & Wine Bar, een geweldig restaurant waar ze fantastische gerechten op een unike wijze serveren. Een goed en uitgebreid assortiment aan mooie wijnen, echt (Italiaans) genieten. Bologna een prachtige (food)stad met vele bezienswaardigheden, heerlijke en leuke restaurants, zeker doen!

De Never Stop Travelling “Bologna video”

Ook weer eens op pad voor een avontuurlijke reis, of gewoon lekker genieten van een schitterende stedentrip? Never Stop Travelling wijst je graag de richting naar de meest prachtige plekjes! Van Reizen naar Beleven…

Leave a Reply