Skip to main content

Malta studiereis; georganiseerd door en grote dank aan: Malta Tourism Autority en Air Malta.

Malta, officieel de Republiek Malta, is een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, het kleinere Manoel Island en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands.

We overnachten in The Palace Hotel in Sliema. Sliema is een plaats aan de noordoostelijke kust van Malta met ruim 13.000 inwoners. De naam Sliema komt waarschijnlijk van de eerste woorden van het Weesgegroet in het Maltees: “Sliem Għalik Marija”, waarbij de ‘Għ’ niet wordt uitgesproken

Het is een fijn en mooi hotel, ligt lekker centraal, heerlijk uitgebreid ontbijt, waar je binnen en ook gezellig buiten kunt ontbijten en een heel mooi zwembad op het dak, met hele mooie zonsopgang om 6.30 uur; de moeite waard om te bekijken en daarna wat baantjes te zwemmen als ochtendgym…

We bezoeken een Landgoed voor een wijnproeverij plus diner in Ta’ Betta Wine

Ta’ Betta Wine Estate, zijn “een reis begonnen, om hun ​​droom te realiseren; die van het maken van fijne wijnen met persoonlijkheid en verouderingspotentieel, die het terroir van een landgoed van vier hectare, in de Girgenti-grenzen van Siġġiewi, in Malta. In 2003 werden de eerste wijnstokken, geïmporteerd uit Frankrijk, aangeplant. Zorgvuldig geselecteerde klonen van edele druivensoorten: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah en Chardonnay. Vandaag, na meer dan twintig jaar nauwgezette planning en aandacht voor detail, biedt Ta’ Betta met trots drie heerlijke wijnen aan. Met dank aan: Rafel Sammut – Eigenaar van Briju Restaurant en Alexandra Valletta en Sharon Falzon van de Malta Tourism Authority voor de organisatie, de gastvrijheid, leuke uitleg en het heerlijke diner.

De volgende dag beginnen we de dag op Mistra Bay voor een kajaksessie  We kajakken vanuit de Mista Bay, naar enkele grotten in de baai en gaan St. Paul’s Islands verkennen. Met grote dank aan de enthousiaste Alan Chetcuti, eigenaar van Kayak Tours Malta. Super leuke actieve activiteit: zeer zeker een aanrader.

We bezoeken met onze gids – Mariella Buhagiar Bose:

Mellieha – Mellieħa is een groot dorp in de noordelijke regio van Malta. Mellieħa is ook een toeristenoord, populair vanwege de zandstranden en de natuurlijke omgeving. Golden Bay – Golden Bay ligt naast Għajn Tuffieħa aan de noordwestkust van Malta, vlak bij het dorp Manikata en staat bekend om zijn rode zand en natuurlijk gevormde duinen op de omliggende hellingen.

In het drukke Il-Mellieħa vind je het Popeye-dorp, een pretpark voor het hele gezin aan Anchor Bay. Vanaf de op een klif gelegen 19e-eeuwse Ghajn Znuber-observatietoren lopen er wandelpaden naar het Il-Majjistral Nature and History Park, waar je reigers kunt spotten. De 19e-eeuwse parochiekerk van Mellieħa staat op een heuvel naast het Onze-Lieve-Vrouwenheiligdom, met een vergulde fresco in byzantijnse stijl. In de omliggende straten zitten pizzeria’s, grillrestaurants en bars. 

Golden Bay is een populair bezocht strand, mede door de nabijheid van het vijfsterrenhotel Radisson Golden Sands. Net als Għajn Tuffieħa is Golden Bay een zandstrand, maar het is populairder omdat het een groter stuk zand heeft, gemakkelijker toegankelijk is en betere faciliteiten heeft, waaronder een paar restaurants. het is een prachtig strand met fijn zand, rotskliffen en ondiep water.

We bezoeken AX Hotels Malta, waar we het hotel bezoeken en genieten van een heerlijke lunch. Dank aan: mevrouw Ludgarda Schembri – Sales Manager Tour Operation Met een aantal geweldige en bijzondere thema kamers: hier de geweldige kamer in de jaren 60.

Mdina – De oude hoofdstad van Malta is een typisch middeleeuwse, ommuurde stad in het centrum van het eiland. Mdina is de zetel van verschillende adellijke huizen, waaronder de oudste familie met een adellijke titel – die in 1350 door baronnen werd opgericht. Het staat ook bekend als de ‘Stille Stad’. Mdina heeft minder dan driehonderd inwoners. Tegenwoordig dienen de meeste paleizen van Mdina als privéwoning. De indrukwekkende kathedraal van de bekering van St. Paul heeft een groot plein.

Rabat – Het dorp dat voor de deur van Mdina ligt (en ooit werd beschouwd als de buitenwijk), staat aan de andere kant bekend om zijn rustige, meer landelijke karakter en natuurlijke schoonheid. Naast het aanbieden van een paar belangrijke musea en bezienswaardigheden, is Rabat ook bekend om een ​​van de weinige beboste gebieden die het land kent, bij Buskett Gardens, waarvan de ingang aan de rand van het dorp te vinden is.

Dingli Cliffs – Ze bevinden zich bij het dorp Dingli aan de westkust van Malta. Ze hebben het hoogste punt van de Maltese eilanden op ongeveer 253 meter boven de zeespiegel. De kliffen bieden een majestueus gezicht

Onderweg wat stops met mooie uitzichten.

We bzoeken het 5 sterren hotel en Spa: Corinthia Place Hotel voor een showronde van het hotel, gevolgd door een diner. Met grote dank aan: Louise Pullicino – Sales Director, voor de mooie rondleiding in het prachtige hotel en het heerlijke diner, speciaal voor ons buiten bij het zwembad met een prachtig uitzicht.

Onze lieve en ervaren gids: Mariella Buhagiar Bose, staat weer voor ons klaar voor een nieuwe Malta-dag. We gaan naar Cirkewwa om met de veerboot naar het eiland Gozo te gaan. Gozo – Is groener, meer landelijk en kleiner dan Malta. Het leven op Gozo gaat in een rustig tempo. De ritmes gedicteerd door de seizoenen, visserij en landbouw. Gozo is doordrenkt van mythe. Men denkt dat het de legendarische Calypso’s Isle of Homer’s Odyssey is, het is een vredig, mystiek binnenwater. Maar er is meer. Gozo wordt compleet geleverd met historische bezienswaardigheden, forten en geweldige panorama’s. Gozo is een van de drie bewoonde eilanden die deel uitmaken van de eilandengroep Malta. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 67 vierkante kilometer; 15 km lang en ongeveer 7 km breed. De belangrijkste plaats van het eiland is Victoria, oorspronkelijk maar ook nu nog, ook Rabat genaamd. Oppervlakte is 67 km², de langste zijde is: 14 km.

We gaan naar Maldonado Bistro voor kooksessie en lunch. Met dank aan de heer George Larry Zammit voor de gezellige kooksessie en lunch met als souvenir de echte noga.

Op Gozo bezoeken we:

Victoria – Ook plaatselijk bekend als Rabat is de hoofdstad van Gozo. Net als zijn naamgenoot op Malta ligt het op een heuvel. De naam Victoria werd in 1887 aan de middeleeuwse stad Gozo gegeven ter ere van de beroemde viering van het gouden jubileum van de Britse koningin. Op hetzelfde moment werd de stad ook verheven tot de status van een stad; toen officieel bekend als Citta ‘Victoria’. Victoria is de hoofdstad van het Maltese eiland Gozo. In Victoria wonen 6.414 personen, waarmee het de grootste plaats van Gozo is. De plaats kreeg haar naam Victoria in 1887 van de Britse regering ter gelegenheid van het regeringsjubileum van koningin Victoria op verzoek van de bisschop van Malta.

Citadel – Citadel domineert de hoogten boven Victoria, heeft indrukwekkende kantelen. Het is het centrum van activiteit sinds het Neolithicum. Het is de enige kathedraal op het eiland die geen koepel heeft en tegenwoordig zijn de meeste oude huizen en paleizen in de Citadel gerestaureerd en begeerd tot musea en winkels. De Cittadella, ook wel bekend als het Castello, is de citadel van Victoria op het eiland Gozo, Malta. Het gebied is bewoond sinds de Bronstijd, en de site wordt beschouwd als de akropolis van de Punisch-Romeinse stad Gaulos of Glauconis Civitas

Zoutpannen – Deze zoutpannen bevinden zich in Qbajjar. Deze puzzel van Romeins gebouwde zoutpannen is al zo’n 2000 jaar in gebruik. Ze leveren nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid zeezout.

Mixta-grot – Dit is een pittoreske grot hoog in de heuvels van Nadur Village. De grot fungeert in wezen als een raam voor een van de mooiste uitzichten die je ooit op Malta zult zien. Door de brede spleet van de grot kunnen bezoekers getuige zijn van een adembenemend panorama van Ramla Bay, een van de breedste en beroemdste stranden van Gozo.

Ggantija-tempels – Ze worden beschouwd als de oudste vrijstaande bouwwerken ter wereld die zijn opgegraven van 1816 tot 1820. Het complex bestaat uit twee neolithische tempels die dateren uit het derde millennium voor Christus. De tempels bestaan ​​uit 2 afzonderlijke eenheden die omsloten zijn door een muur en een gemeenschappelijke façade delen.

Diner in het Root 81 Restaurant in Rabat voor het diner. Michelin 2022

De volgende dag staat onze gids Mariella Buhagiar Bose weer voor ons klaar voor een korte rondleiding door Marsaxlokk. Er is elke dag een leuke markt en op zondag een extra grote; echte aanrader. Met locale producten, kleding, souvenirs etc.

Marsaxlokk – Het belangrijkste vissersdorp en misschien wel de meest pittoreske kustplaats van Malta. Hier kan men de kleine vissersvaartuigen bewonderen die de Luzzu en Kajjik in levendige kleuren of rood, geelgroen en blauw geschilderd hebben en lichtjes op het kalme water van de baai drijven. Marsaxlokk is een traditioneel vissersdorp en tevens gemeente in het zuidoosten van Malta met ongeveer 3205 inwoners. De naam van het dorp komt van marsa, dat “haven” of “baai” betekent in het Arabisch, en xlokk, wat het Maltese woord is voor zuidoost.

Daarna gaan we het gezellige, mooie en natuurlijk bekende Valletta bezoeken. Valletta – De hoofdstad is vernoemd naar de bouwer, Jean Parisot de la Valette, de Franse grootmeester, die de verdediging van het eiland leidde tijdens het beleg van 1565. Weerspiegeld in Valletta’s beperkte omtrek zijn enkele van Malta’s mooiste voorbeelden van architectuur. Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta en de zetel van de Maltese regering en het parlement. Het is de kleinste hoofdstad van de Europese Unie qua inwonersaantal. Valletta ligt op een schiereiland, omringd door twee grote natuurlijke havens. In Valetta bezoeken we o.a. Muza, St. George’s Square, Barrakka-tuinen, het douanekantoor en we lopen natuurlijk door de smalle straatjes van het gezellige Valletta.

We lunchen in de het gezellige restaurant Rampila, lekker koel in de kelder. We maken de overtocht van Valletta naar de Drie Steden met een typisch Maltese boot.

De Drie Steden – Ten zuidoosten van Valletta, aan de overkant van de Grand Harbour, liggen de historische vestingsteden Cospicua, Senglea en Vittoriosa die gewoonlijk de Drie Steden worden genoemd. De Drie Steden is de overkoepelende naam voor de drie versterkte steden Cospicua, Senglea en Vittoriosa op het eiland Malta. Bezoek: o.a. Fort St. Angelo en Paleis van de inquisiteurs

Vanuit de jachthaven van Kalkara voor een boottocht bij zonsondergang met dank aan: Simon Bradburn De laatste dag van de studietrip bezoeken we nog de Blue Grotto en Wied Iz-Zurrieq.

Blue Grotto – Een van de meest gefotografeerde en gewilde landschappen van het land, de Blue Grotto is een uniek gezicht op het eiland Malta. Verschillende grotten weerspiegelen ook de schitterende fosforescerende kleuren van de onderwaterflora en -fauna, terwijl andere grotten een diepe donkere tint blauw vertonen.

De rest vertrekt weer naar de luchthaven; op naar Holland en ik mag nog een paar dagen genieten bij mijn dochter Neerle, die er 4 maanden stage loopt. Wat leuke straatbeelden!

Op naar het strand, lekker relaxen in Sliema; een van de fijnste plaatsen om naar het strand te gaan. Let op je ligt op rotsen, mits je een bedje huurt, dat is ook overal mogelijk.

We gaan met openbaar vervoer; de bus en de “Bolt-taxi” nog een keer naar Mdina. Aanrader een lunch of wat zoets eten bij Fontanella Tea garden. Gezellig binnen met airco of met geweldig uitzicht

We bezoeken het nationaal museum of Natural History in Mdina

In Naxxar bezoeken we de Paris Church en de tuinen.

Deze week is het feest in Naxxar. Daar staat dus elke dag flink wat vuurwerk opgesteld om ’s avonds af te steken

Heerlijk diner op terras in Valletta op de laatste avond; genieten

Op naar Amsterdam, met dank aan Air Malta.

Een heel korte terugblik op de studietrip, kijk dan snel HIER. Ruim een week heerlijk genoten in Malta ♥ Verrassend eiland met veel gezelligheid, leuke sfeer en elke dag wel ergens feest en vuurwerk. Kortom; zeer zeker een aanrader om eens te gaan verkennen.

Never Stop Travelling helpt je graag mee met het realiseren van jouw plannen!

Leave a Reply