Skip to main content
AvontuurlijkInspiratie-reizenOp vakantieRoadtripsStedentrips

Avontuurlijk oud- en nieuwjaar in Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, gelegen in het westen van de Balkan. Het land is bij het Verdrag van Dayton opgedeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina (Federacija Bosne i Hercegovine) en de deelrepubliek Servische Republiek (Republika Srpska). Sedert 2004 houdt de vredesmacht EUFOR Althea toezicht op de naleving van het Verdrag van Dayton. Het bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina. Het land wordt bijna geheel door land omgeven, behalve bij de kustplaats Neum, waar circa 24 km kustlijn is met de Adriatische Zee.

Bosnië en Herzegovina telt zo’n 3,6 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 51.209 km², hiermee is het land zo’n 25% groter dan Nederland. De hoofdstad en de grootste stad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo met een inwonertal van circa 430.000. Je betaald hier met de Inwisselbare Mark, 1 Inwisselbare Mark is ongeveer € 0,51.

Bij aankomst op  de luchthaven van Sarajevo worden we opgewacht door onze Engelssprekende gids, Lorenc, die ons naar hotel brengt in het oude centrum. Het is donker dus we kunnen nog weinig aanschouwen van deze interessante stad. We krijgen wel al veel informatie te horen van onze gids, dit is een stad met een rijke historie. Een goede basis voor een interessante trip. Onze eerste nacht brengen we door in Hotel Cosmopolit.  Een eenvoudig maar goed en verzorgd hotel, meer heb je niet nodig voor een citytrip. Inchecken en even op pad voor een hapje en drankje, in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina) is alles normaal geopend, geen mondkapjesplicht, geen afwijkende sluitingstijden en bezoekersaantallen. Het leven gaat hier dus gewoon verder, erg prettig als je juist geland bent uit een land in Lock-down. Een zeer goede restaurant tip, Terra Bar & Restaurant, aan de overzijde van Hotel Cosmopolit. Vergeet daar niet de menu’s van de chef te vragen en te kijken naar de biefstukken! Zelden zo’n lekkere biefstuk gehad!!

Opvallend is wel dat in Bosnië en Herzegovina geen rookverbod in de horeca geldt, oftewel hier is het overal blauw binnen zoals wij dat jaren terug ook kende! Altijd leuk om te zien hoe bepaalde landen qua tijd dus kennelijk stil staan.

Na het ontbijt vertrekken we voor een wat langere reisdag, die ons door een weinig bezocht deel van Bosnië en Herzegovina brengt. We rijden via schitterende bergwegen naar Konjic toe, vergeet de snelweg en rijd hier zeker via de kleine dorpjes naar toe. Het weer is bijzonder te noemen voor de tijd van het jaar, want normaliter ligt hier in de wintermaanden een pakket sneeuw. Buiten enkele besneeuwde pieken om, liggen de wegen er goed berijdbaar bij. De conditie van de wegen is niet overal top te noemen maar zijn goed te berijden. Tijdens de route naar Konjic maak je zeker enkele foto-stops bij een van de uitzichtpunten en/of pittoreske dorpjes, tevens ga je hier ook de “grens” over van Bosnië naar Herzegovina.

Konjic

Konjic is een leuk stadje, met een iconische brug, hier maak je zeker even een stop om te genieten van de schitterende steegjes of een wandeling langs de rivier. Bij open weer zijn de uitzichten prachtig. Vergeet hier zeker niet even een stukje bergop te wandelen, naar het uitzichtpunt over de brug, hier tref te tevens een super grote begraafplaats aan. De tijd lijkt hier al jaren stil te hebben gestaan, in het voordeel van Bosnië en Herzegovina.

In Kronjic tref je nog twee families aan die houten meubelen met de hand maken en volledig inkerven, indrukwekkend en een zeer tijdrovende bezigheid. De meubels zijn dan ook niet goedkoop en als je liefhebber van dit soort kunst bent, kun je hier je slag slaan. Wij houden het bij een etalage bezoek, ondanks dat Unesco de Kronjic Woodcarvings heeft uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.

ARK D-o Bunker

Tito was een typische leider uit de Koude Oorlog en ook hij had z’n geheime plekken. De meest geheime daarvan is een enorme bunker bij Konjic. Deze decennialang geheim gehouden bunker moest Tito en zijn staf beschermen tegen een nucleaire aanval. Er is bijna 30 jaar over gedaan om de bunker te voltooien, hij is nooit gebruikt, heeft miljarden gekost en vermoedelijk is Tito er nooit geweest. Nu kun je de bunker, officiële naam ARK D-0 bunker bezoeken. Enerzijds een nostalgische stap in het verleden vol  verouderde communicatiemiddelen, anderszins een kijkje in het leven tijdens de Koude Oorlog. Tevens zijn er nu een aantal kunstinstallaties te bewonderen in de vele ruimtes van deze bunker, die echt gigantisch groot is. De kunstcollectie is door Unesco in 2013 uitgeroepen tot Werelderfgoed! Absoluut een bezoek waard wat je nooit meer gaat vergeten, bijzonder!

Je wordt hier rondgeleid door een van de, goed Engels sprekende, gidsen. Rondleiding duurt ongeveer een uur en je entreeticket kun je voor 20 KM (ongeveer € 10,00) kopen bij het kleine toeristenkantoor in Kronjic.

Jablanica

Wij rijden verder langs een viertal stuwmeren richting Mostar, de uitzichten zijn hier echt fenomenaal te noemen. Een stop maak je zeker in Jablanica, geedurende de Tweede Wereldoorlog vond in februari-maart 1943 bij Jablanica een gevecht plaats tussen de Četniks en de Joegoslavische partizanen, geleid door Josip Broz Tito. De spoorbrug over de rivier Neretva werd door de partizanen als afleidingsmanoeuvre opgeblazen en vervolgens door hen bezet en hersteld en weer later door de Duitse Luftwaffe vernield. Na de oorlog werd een nieuwe spoorbrug gebouwd, die tot 1966 in gebruik bleef. In 1969 werd door de Joegoslavische regisseur Veljko Bulajić een film (Battle on Neretva) gemaakt over de partizanenstrijd. Hiertoe werd de niet meer gebruikte spoorbrug (weer) opgeblazen. De opnamen mislukten echter, zodat in de film beelden werden gemonteerd die in een studio in Praag gemaakt zijn met een model van de brug. In 1978 werd door Tito een herdenkingsplek geopend ter herinnering aan de slag om de Neretva, toen 35 jaar geleden. Naast de vernielde brug staan als monument een locomotief en goederenwagen.

In de regio van Jablanica is een lokale lekkernij gegrild lamsvlees. Diverse restaurants, die je niet kunnen missen langs de weg en vanwege heen BBQ rookpluimen, hebben lammetjes aan het spit zitten. De rollen worden middels stromend water en een soort van watermolen rond gedraaid. Wij maken onze stop bij Restoran Zdrava, een beroemde plaats waar in de zomermaanden wel ooit vier a vijf touringcars gelijktijdig hun publiek lossen voor een maaltijd. De lammetjes hangen misschien wel wat luguber aan het spit maar het smaakvolle vlees is er niet minder om. Zeker doen!

Mostar

We overnachten de komende twee nachten in Hotel Restoran Almira, aan de rand van het oude en gezellige stadscentrum van Mostar. Een goed hotel met ruim opgezette en schone kamers! De stad met misschien wel het meest bekende beeld van de Balkan. De brug van Mostar, Stari Most genaamd. Al eeuwenlang wordt er over gepraat, geschreven en gelopen. Symbool van de verwoestingen in de Balkan oorlog. Symbool ook van de wederopbouw. Alles in het wonderschone Mostar draait om de brug. Gebouwd in Ottomaanse tijden. De Turken die eeuwenlang een groot deel van de Balkan onder controle hadden en zeker hier in Bosnië-Herzegovina is dat zichtbaar. Met als  beste voorbeeld misschien wel Mostar, met z’n oude stad, z’n bazaar, de vele slanke minaretten en de brug. Omringd door heuvels is de stad, ooit een multi-etnische stad, zoals heel Bosnië eigenlijk een voorbeeld van het multi-etnische Joegoslavië moest zijn. Inmiddels weten we alles van de gruwelijke manier waarop dat eindigde.  Vanaf de heuvels bestookten eerst de Serviërs de stad en later, toen de Kroaten en Bosniërs zelf mot kregen, bestookten ook de Kroaten de stad en bliezen de brug op. De brug is opnieuw opgebouwd, als symbool van het nieuwe Bosnië en Herzegovina. De oude stad is opgebouwd. Er komen weer bezoekers van over de hele wereld om Mostar te bezoeken.

De gezellige straatjes zijn goed gevuld met souvenirswinkeltjes, koffiestops, bars en restaurants. Koffieliefhebber? Vergeet dan zeker niet een typische Bosnië-koffie te bestellen! De straten puilen hier in de zomermaanden kennelijk uit met toeristen, vanuit vele steden en omringende landen worden bustours georganiseerd naar Mostar. Gelukkig is hier in deze periode niets van te merken, redenen genoeg om dit bijzonder “brug stadje” te bezoeken buiten het hoogseizoen om. Vergeet niet Restoran Sadrvan te bezoeken, waar overigens reserveren in laag- en hoogseizoen een must is! Hier worden vele en goede traditionele en lokale gerechten geserveerd in klederdracht.

De Bosnische Burgeroorlog (6 april 1992 – 14 december 1995) is een van de oorlogen in Joegoslavië die uitbraken als gevolg van het uiteenvallen van de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië. De oorlog begon vlak nadat de meerderheid van de inwoners van Bosnië en Herzegovina op 29 februari en 1 maart 1992 tijdens het referendum koos voor onafhankelijkheid. Vlak daarvoor hadden Slovenië en Kroatië zich al onafhankelijk verklaard. De Serviërs, met name Bosnische Serviërs, accepteerden de uitslag niet. Veel van hen boycotten het referendum, dat overigens door de EU, VN en USA als legitiem werd gezien. Met behulp van Servië en restanten van het JNA (Joegoslavisch volksleger) werd begonnen met de bezetting van ongeveer 70% van het territorium binnen Bosnië Herzegovina. Dit ging gepaard met gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moorden en etnische zuiveringen. Veel van deze daden zijn later in Den Haag bij het oorlogstribunaal veroordeeld. Zo is in 2007 een aantal oorlogsmisdadigers, met name Bosnische Serviërs, veroordeeld voor genocide die gedurende de oorlog werd uitgevoerd op de Bosniakken. In vele gebieden, zeker ook in Mostar, zijn de overblijfselen/aandenkens aan de oorlog nog goed zichtbaar in het huidige straatbeeld.

Počitelj

Počitelj is een historische nederzetting in Bosnië en Herzegovina binnen de gemeente Čapljina, onderdeel van de Federatie van Bosnië en Herzegovina. Tijdens de Bosnische Oorlog vanaf 1991 is mede door bombardementen van de Bosnische Serviërs een groot gedeelte van de oude nederzetting verwoest. Na de recente reconstructie is Počitelj teruggekeerd naar zijn oorspronkelijke vorm. De Unesco heeft Počitelj onlangs geregistreerd als kandidaat voor de Werelderfgoedlijst. Počitelj bezit prachtige oosterse architectuur en Ottomaanse bouwstijl en is gastheer van de langst bekende kunstkolonie in Zuidoost-Europa. Kunstenaars uit de hele wereld verzamelen zich hier elk jaar weer om te schilderen. Tot de trekpleisters van Počitelj behoren de “De Hadzi-Alija moskee”, de “Sisman-Ibrahimpasina medresa” en het “Gavran Kapetanovic”-huis. Alle zijn na de reconstructie geopend voor bezoekers en zijn steeds meer in trek bij toeristen. Het meest opvallende object in Počitelj is de “Sahat-kula”, een silovormige toren die vanaf de top van de heuvel uitkijkt over het gehele dorp.

Watervallen van Kravica

De watervallen van Kravica bevinden zich zo’n 40 km ten zuiden van Mostar. De Kravica-watervalen zijn een grote kalktuf aan de rivier de Trebižat in het karstlandschap van de regio Herzegovina in Bosnië en Herzegovina. De rivier verdwijnt meerdere malen onder de grond om zo elders weer bovengronds te verschijnen, hierdoor telt deze rivier negen verschillende namen. De hoogte van de waterval is ongeveer 25 meter en de straal van het meer aan de voet ervan is 120 meter. Kravica is een populaire zwem- en picknickplaats en wordt met name in de zomer vaak bezocht door toeristen uit Mostar, Međugorje en Dubrovnik. Ook de wintermaanden zijn prima om te watervallen te bezichtigen, het is dan een stuk minder druk en daarbij zijn de watervallen in deze maanden een stuk krachtiger dan in de zomermaanden vanwege de hoeveelheden aan water!

Ook vandaag weer kronkelen de wegen langs de bergwanden van boven naar benden en omgekeerd. In dit gebied is ook veel fruitteelt en wijngaarden aanwezig, het klimaat is hier in de zomerperiode warm tot heet te noemen. De uitzichten over de valleien zijn grandioos! Een 10 minuten rijden buiten  Mostar tref je nog een leuke Monastery aan. Momenteel leven hier nog twee monniken maar dit waren er in het verleden wel 20 tot 30. Tevens staat dit gebeid, dankzij de warme zomers, bekend om de vele wijngaarden. Bosnische wijn is niet zo bekend qua export maar wel bijzonder lekker en smaakvol, zeker bestellen als je ergens uit gaat eten. Roadtrippen in dit gebied is grandioos te noemen!

Blagaj

Blagaj is een plaats in de gemeente Mostar. Tijdens de oudheid was er in het huidige Blagaj eerst een Illyrisch fort en daarna een Romeins castrum. De Osmanen, die in de vijftiende eeuw meester werden over het oord, hebben lang geheerst over dit gebied. De meeste huizen zijn gebouwd in de Osmaanse stijl. In Blagaj, nabij het derwisjoord Blagaj Tekke, bevindt zich ook de Vrelo Bune, de bron van de rivier de Buna. Het is een karstbron, dus de bron wordt gevoed door een ondergrondse waterloop. Het water is zo koud dat er niet in gezwommen kan worden. De rivier de Buna zelf stroomt verder naar Blagaj (het plaatsje zelf), daar stroomt de rivier door het dorp waarna de Buna het dorp uit stroomt en na een paar kilometer uitmondt in de Neretva. De Vrelo Bune is een van de grootste karstbronnen van Europa. Het drinkbare water komt met kracht onder de rotsen vandaag gestroomd, een prachtig fenomeen. Op dit (toeristisch) plaatsje zijn diverse restaurants te vinden, een goede keuze is Restaurant Vrelo, vergeet hier de uit de rivier afkomstige forel niet te bestellen!

Sneeuwwandelen in de Dinarische Alpen

Na het laatste ontbijt in Mostar reizen we naar de Dinarische Alpen rondom de berg Bjelasnica. In dit wintersportgebied vonden de Olympische Spelen plaats in 1984 en nog steeds is dit een populair wintersportgebied. Wij gaan echter naar een veel rustiger gebied in de bergen, bij het plaatsje Tusila waar we in een eenvoudige, traditionele berghut overnachten.

De berghut Dom Vrela genaamd, is eenvoudig maar van alle gemakken voorzien. Het eten wat wordt geserveerd (eten wat de pot schaft) is van goede kwaliteit. Slaapkamers zijn eenvoudig en de sanitaire voorzieningen zijn gedeeld met andere gasten. De hut biedt plaats voor zo’n 25 gasten, wij zijn op dit moment de enige! Vanaf hier maken we met onze (berg)gids een schitterende wandeling. Het gebied rondom de hut is adembenemend! Sneeuwschoenen, in de winter een must, zijn beschikbaar in de hut. Wij hadden een redelijk warme dag, met 2 graden en een noordelijke wind, voelde het toch koud aan. Toch nat van het zweet terug bij de hut, sneeuwwandelen is vrij pittig! Ik denk dat wij de voorlaatste avond van 2021 op tijd in bed liggen…..

Onze gids Lorenc speelt bij de houtkachel nog enkele traditionele Balkan songs voor ons, gezelligheid kent geen tijd!

Umoljani

Op de laatste dag van 2021 keren we weer terug naar Sarajevo. Onderweg bezoeken we nog het bergdorp Umoljani. Dit authentieke hoogland zit  boordevol verrassingen. Niet alleen geweldige uitzichten, maar ook een oude necropolis, authentieke boerderijen en herders die met hun kuddes de malse weiden op trekken.

We maken hier een schitterende hike, het weer werkt enorm mee dus de vergezichten over de Dinarische Alpen zijn adembenemend. Onderweg mogen de sneeuwschoenen weer aan want met de gewone wandelschoenen zakken we te ver weg. Deze dorpjes zijn echt afgelegen van de bewoonde wereld en het leven is daar erg basic. Enkele dorpjes hier in de bergen (oa Lukomir) zijn in de wintermaanden volledig afgesloten van de bewoonde wereld en alleen te voet te bereiken, je moet er maar willen wonen. Voor de wandelaar een geweldig gebied. Daarbij is het water uit de beekjes zo goed van kwaliteit dat je het gewoon kunt drinken, je proeft de natuur hier!

Nabij Umoljani tref je nog enkele oude grafstenen aan uit de Ottomaanse tijd, vijftiende eeuw, de graveringen in de stenen zijn nog zichtbaar alhoewel je goed moet kijken want het barre weer heeft hier zijn werk gedaan. In eerste instantie zou je zeggen dat dergelijke oude begraafplaatsen afgezet zijn als een soort van monument maar rondom Sarajevo zijn er meer dan 1.700 van dit soort begraafplaatsjes, die je ook gewoon midden in de stad langs de weg tegen komt. Ondoenlijk om die allemaal te bewaren/bewaken.

Sarajevo

Terug in Sarajevo waar we eerst aanschuiven bij Ćevabdžinica Željo waar we een Cevapi eten een typisch gerecht uit Bosnië, soort van maisbroodje met crème fraiche, uitjes en kebab worstjes. In Bosnie dan zeker een Cevapi eten, heerlijk! De broodjes hier zijn gemaakt van een maissoort die speciaal voor deze zaak ergens uit de bergen vandaan komt. Wel te zien dat dit the place to be is want het is hier mega druk. Na een lekkere lunch arriveren we weer terug bij ons Sarajevo Hotel, Cosmopolit. Hello again!

We nemen afscheid van onze geweldige gids Lorenc, meer dan bedankt voor alle info en grandioze dagen! Een leuke opsteker voor ons als reizigers en reisagenten was zijn appje aan ons: “Thank you, with you two I was like being on holidays. A very special vibe!”

Oudjaarsavond doorbrengen in Sarajevo, speciaal! We eten overheerlijk in Dveri Restaurant, waar we deze avond gereserveerd hebben. Reserveren is hier een must, zeker op oudjaar. Terwijl Nederland op slot zit, kunnen we hier gewoon en lekker uit eten. Helaas sluit rond 23.00 uur het Restaurant dus Happy New Year vanuit de hotelkamer.

Sarajevo, de stad waar de eerste wereldoorlog begon, belegerde stad in de laatste Balkan oorlog. Een stad vol  historie, vol verhalen. Maar ook, of misschien juist wel daarom, een verrassende stad om te bezoeken. De straten waar je het Oostenrijks-Hongaarse rijk induikt om je even later in het Ottomaanse rijk te wanen. Maar ook hippe koffiebars en kroegen, vaak in ruïnes uit de oorlog. Een verrassende stedentrip dit wederopgebouwde Sarajevo. Een stad met een randje, een stad vol verhalen. Natuurlijk zijn er veel herinneringen aan de laatste, gruwelijke oorlog, waarbij Sarajevo bijna drie jaar lang belegerd is. Bezoek zeker het tunnelmuseum, gelegen aan de rand van de luchthaven waar een lange tunnel gegraven werd om de mensen te bevoorraden en mensen in en uit  de stad te krijgen.

Bezoekje aan de Sarajevska Brewery, hier kun je leuke rondleidingen doen, tevens een hapje eten en natuur wat drinken.

De stad is omringd met bergen, bij enigszins open weer is het erg leuk om met de Cable Car naar boven te gaan. De uitzichten vanuit de Cable Car maar zeker boven zijn grandioos! Als je boven bent zijn er een diversiteit aan wandeltochten, die goed gemarkeerd en diverse afstanden. Hier kun je tevens wandelen over de bobsleebaan die gebruikt werd voor de Olympische Spelen van 1984. Let, in de wintermaanden wel op dat het boven een stuk kouder is dan beneden in de stad.

Een erg bijzonder plaatsje is een van de oudste begraafplaatsen van Sarajevo, Alifakovac Cemetery. De begraafplaats bevindt zich midden tussen de huizen maar vooral het uitzicht over de stad is hier grandioos! Tip: Ga hier heen net voor zonsondergang!

De oorlog in Sarajevo heeft diepen wonden nagelaten, die wonden vind je in nagenoeg elke straat te terug! Tel daarbij op de verhalen van de lokale bevolking en je waant je vanzelf in hetgeen zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Restaurant tip, waar wij ons nieuwjaars etentje doorbrachten, Zara iz Duvara.  Hier worden alleen verse, lokale en traditionele gerechten geserveerd. Dit Restaurant mag je niet missen tijdens je bezoek aan Sarajevo. Eten in een Bosnische huiskamer.

Voor een drankje in een super leuke omgeving ga je naar Caffe Barometar, de inrichting is echt grandioos te noemen. Old style techniek. De ober weet ons te vertellen dat de inrichting een studentenproject geweest is van 6 maanden, erg bijzonder. Een goede kaart, ook voor een “pub-hapje”. Proost!

Echt een aanrader is een stadwandeling met Gids, onze gids Samra Čomor Bekirović die ook het 3 op reis programma naar Lukomir begeleiden en daar samen met Chris Zegers uitgebreid in beeld is geweest. Leuk dat zij vandaag onze gids is. Samra weet echt alles over Sarajevo en de historie van deze bijzondere stad. Informatie die je vast uit de boeken kunt halen maar vele malen interessanter is als je die info ontvangt op juist die plaatsen waar bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

De markeren op deze tegels, midden in de stad, zijn de bloedspetters van een granaat die daar is neergegooid op 27 mei 1992. Op de gevel naast deze plaats staan de 26 namen van de mensen die omkwamen tijdens deze aanslag. Deze mensen/burgers stonden in de rij van de bakkerij te wachten op wat brood. Ongelooflijk!

De moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk (en zijn vrouw Sophie) in Sarajevo door Gavrilo Princip vormde mede de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918); de redenen voor het uitbreken van deze oorlog zijn echter uiterst complex. De moord vond plaats op 28 juni 1914, toen de Oostenrijkse troonopvolger samen met zijn echtgenote, Sophie Chotek Gräfin von Chotova, hertogin von Hohenberg, een bezoek bracht aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina. Op de plaats van de moord staat een auto, vergelijkbaar met de auto waarin Frans en zijn vrouw toen zaten. Een gedenkwaardige hoek! Aan deze hoek is ook een museum wat je meer inzichten geeft over de gebeurtenissen in die tijd.

Leuk om te zien in de pittoreske straatjes dat de vele koper- en tinsmeden hun waren nog steeds handmatig maken. Je dwaalt hier weg in een ver verleden, erg bijzonder. Het centrale plein, ook wel “het duiven plein” genaamd, is het hart van het centrum. Hier is altijd wel wat et doen. Wij bieden onze gids nog een lunch aan, Samra neemt ons mee naar een kleine eetgelegenheid waar we traditioneel zittend op de grond eten. Iets van een deegrol met kip, bief, spinazie of kaas. Aan de drukte te zien een lokale aanrader en dat blijkt ook zo te zijn. Heerlijk! We nemen afscheid van Samra, die ons een geweldige city tour heeft bezorgd. Leuke opsteker voor ons als reizigers was haar berichtje naderhand: “Thank you for being with me today, enjoyed it absolutely! Energy was another level! You guys are an extreme positive energy bomb, thank you for that”

Sarajevo is een stad waar je boeken over kunt schrijven maar zeker een stad die niet mag ontbreken op je bucket-list van citytrips! Je gaat hier echt iets anders zien en vooral beleven dan in vele andere wereldsteden. Never Stop Travelling denkt hierover graag met je mee!

Voor een gezellig drankje ga je naar Gastro Pub Vucko, een uitgebreide bierkaart met vele internationale biersoorten siert het menu. Een genot als je bierliefhebber bent, de meeste bars kennen hier niet echt een bierassortiment zoals wij dat in Nederland kennen. Houd je van een “pub hapje” zit je hier ook goed. Overigens er zijn erg veel leuke en gezellige bars en restaurants in Sarajevo, enkele er van, die wij al ontdekt en getest hebben, zijn in dit blog vermeld.

Ons laatste avondmaal nuttigen we bij Restaurant Dos Hermanos, een wat luxere eetgelegenheid met ook een wat hoger prijsbeeld. Nog steeds aantrekkelijker dan onze horeca maar voor Bosnië begrippen aan de hoge kant, je eet hier dan ook zeer zeker in het luxe segment! Een kwalitatief goed restaurant met een uitgebreide wijnkaart.

Wij mogen/moeten nog een Coronatest doen, want Bosnië behoort niet tot de EU. Anno januari 2022 een must om terug te keren naar Nederland, hopelijk houdt dit snel op! Voor Corona testen kun je in Bosnië terecht bij Medicinski Laboratorij BIH of bij Prolab. Een antigeen test is ongeveer € 10,00 per stuk en een PCR test € 30,00 per stuk. Afspraak maken is niet nodig! Wij mogen weer naar huis en zijn dus weer een stapje dichterbij de volgende reis! Nemen deze geweldige trip door Bosnië en Herzegovina weer in onze “rugzak” mee naar huis. Yep, reizen verrijkt je leven…

Ook weer eens lekker en onbezorgd op pad? Never Stop Travelling helpt je graag met het invullen van jouw plannen!

Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge…

Leave a Reply