Skip to main content

Zin in een stedentrip dichtbij huis? Denk dan eens aan een weekendje Haarlem! Deze stad in Noord-Holland heeft niet alleen een bloedmooi centrum dat bruist van de gezelligheid, maar ligt ook nog eens op steenworp afstand van de Noordzee. Haarlem is daarom perfect voor een minivakantie in eigen land. Benieuwd wat te doen in Haarlem? Hier lees je alles over de leukste tips en bezienswaardigheden!

In Haarlem zijn voldoende en goede overnachtingsmogelijkheden, wij kozen voor Carlton Square Hotel. Ligt aan de rand van het stadscentrum aan de rand van het Frederikspark.

De Grote Markt en de Sint-Bavokerk

Bij een weekendje Haarlem is de Grote Markt niet te missen. Dit historische marktplein is namelijk letterlijk en figuurlijk het middelpunt van Haarlem. Op het plein worden regelmatig evenementen en markten georganiseerd. Ook vind je hier in de zomer de nodige terrasjes. Het plein wordt omringd door fotogenieke, historische gebouwen, waar de Sint-Bavokerk de bekendste van is. Deze kerk, ook wel bekend als de Grote kerk, is in de Middeleeuwen gebouwd in Gotische stijl. Voor een klein bedrag is de kerk van binnen te bewonderen.

Bezoek de mooiste straatjes van Haarlem rondom de Vijfhoek

De gehele binnenstad van Haarlem is een plaatje, maar één van de mooiste buurtjes is toch wel de Vijfhoek! De Vijfhoek bestaat uit een aantal pittoreske straten en nauwe steegjes rondom Café de Vijfhoek, die samen een van de meest fotogenieke plekken van de stad vormen. Eeuwenoude huisjes met karakteristieke gevels, veel planten voor de deur en steegjes vol kinderkopjes maken dit gewilde buurt om te wonen. In de Vijfhoek zijn ook een paar fijne hotspots te vinden, zoals Native en Brick. Al met al een heerlijk buurtje om rond te dwalen.

Ontdek de hofjes van Haarlem (Hofjesstad Haarlem)

Haarlem is met eenentwintig openbare hofjes een echte Hofjesstad! Bijzonder detail: deze kleine oases in de stad werden in de Middeleeuwen vooral bewoond voor arme, ongetrouwde vrouwen.  Zij woonden in de piepkleine huisjes, die aan een als tuin ingerichte binnenhof lagen. De vrouwen stonden onder toezicht en ’s avonds gingen de toegangspoorten op slot. De hofjes zitten goed verstopt en je loop ze gemakkelijk voorbij, tenzij je weet waar je moet zoeken. Gelukkig is er bij het het VVV-kantoor een leuke doe-het-zelf wandelroute te verkrijgen die langs de mooiste exemplaren loopt, of kijk HIER. In het voorjaar en in de zomer staat alles in bloei en kleuren de hofjes prachtig op tussen de huisjes. Let wel op, sommige hofjes zitten verstopt achter deuren maar de meeste zijn gewoon toegankelijk.

hofjes haarlem

Beklim Kathedrale Basiliek Sint Bavo voor het beste uitzicht

Zeker doen in Haarlem? Klim naar de top van Kathedrale Basiliek Sint Bavo! Deze kerk, niet te verwarren met de Sint Bavo Kerk op de Grote Markt, staat ook wel bekend als de Koepelkathedraal. Samen met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg staat deze kerk in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. Basiliek Sint Bavo is gebouwd in diverse stijlen, waaronder neogotisch, neoromaans en Jugendstil. Voor 2,- euro is het mogelijk naar boven te klimmen voor een fantastisch uitzicht over Haarlem. In de verte kun je de Noordzee zien liggen.

Beeldengalerij Haarlem

11 beelden in deze beeldengalerij zie je beelden van de kunstenaars en een beeld van een leerling van het Coornhart Lyceum. Het thema: Recycling of het circulaire denken! Dit alles is terug te vinden aan de rand van het Frederikspark, een wandeltocht langs de kunstwerken neemt niet veel meer dan een 15 minuten beslag. Neem deze tijd en geniet aan de rand van het groen in deze mooie stad!

Shop bij hippe concept stores in de Gouden Straatjes

Haarlem is een fantastische stad als je wilt winkelen. Rondom de Grote Markt en de Grote Kerk vind je de Gouden Straatjes, die ook wel vergeleken worden met de Negen Straatjes in Amsterdam. De Gouden Straatjes bestaat uit de zeven historische straten Zijlstraat, Koningstraat, Warmoesstraat, Anegang, Schagchelstraat, Kleine Houtstraat en Gierstraat. Hier werd in de Gouden Eeuw volop handel gedreven. En nog steeds. Je vind er namelijk de leukste conceptstores, vintage winkels, designzaken, trendy koffiezaakjes en andere unieke adresjes. Absoluut één van de leukste buurtjes van Haarlem!

Doen in Haarlem: vaar of sup langs Molen de Adriaan

Molen de Adriaan siert al sinds de 18e eeuw de ‘skyline’ van Haarlem. De fotogenieke stellingmolen ligt pal aan het water van rivier de Spaarne, net buiten de binnenstad. Het is een aanrader om de molen vanaf de waterkant te aanschouwen. Ook is het mogelijk een rondleiding te boeken en de molen te beklimmen. Nog leuker: ga het water op! Huur een eigen bootje, bijvoorbeeld via Greenjoy, of sup langs de molen voor het mooiste uitzicht. Zo ben je niet alleen actief bezig, maar zie je ook nog eens meer van dit deel van de stad.

Maak een fietstocht door de stad

Sta jij liever op het droge en heb je zin om veel van de stad te zien? Dan is het een aanrader om op de fiets te stappen! Op die manier leer je op een leuke manier en in een korte tijd de stad beter kennen. Je kunt natuurlijk gewoon een fiets huren, maar wil je meer te weten komen over Haarlem en op plekjes komen die je zelf niet zo gauw zou vinden, boek dan een tour. Dit kan bijvoorbeeld via Baja Bikes. Je fietst dan langs de hoogtepunten van de stad en krijgt meteen ook leuke insider tips mee. Hier lees je meer over deze leuke tour van Baja Bikes.

Bezoek een van de vele musea

Cultuursnuivers kunnen in Haarlem hun hart ophalen, want Haarlem kent een aantal bekende musea. Het Teylers Museum bijvoorbeeld. Wist je dat dit het oudste museum van Nederland is? In het historische gebouw van Teylers vind je diverse tentoonstellingen met kunst, wetenschap en geschiedenis, zoals schilderijen van beroemde meesters, fossielen, fonkelende mineralen en peperdure boeken. Ook het Frans Hals museum, met een bijzondere mix van werken uit de 17e en 18e eeuw én hedendaagse kunst, is een bezoekje waard. Hier vind je een overzicht van alle musea in Haarlem.

Plof neer bij stadsstrand de Oerkap

Ben je op zoek naar een uniek plekje om even neer te ploffen? Maak dan een ommetje naar stadsstrand de Oerkap. Van half april t/m half september is dit namelijk een fijne plek om even neer te ploffen met een drankje of iets lekkers met uitzicht op het water. Ze serveren onder andere broodjes en healthy sushi- en veganbowls, maar het is eigenlijk een must om hier een pizza te bestellen, want beter krijg je ze bijna niet. Bij Oerkap treden regelmatig live bandjes op. Vanwege de rommelige, creatieve en industriële elementen doet deze plek ook wel denken aan een hippe hotspot in Berlijn. Super gezellig zo’n hapje/drankje op het strand midden in de stand. Leuk detail, je besteld hier je eten via een QR code en als het gereed is haal je, na het smsje, je bestelling op bij de bar! Vergeet hier de pizza’s niet! Wil je het water op? Vanaf hier kun je ook peddelen over de wateren in- en rondom Haarlem.

Drink een biertje in de Jopenkerk

Bier drinken in een kerk? Het kan in Haarlem! De Jopenkerk is onder locals een begrip en mag daarom niet aan jouw weekendje Haarlem ontbreken. Deze voormalige kerk is namelijk omgebouwd tot bierbrouwerij, grand café en proeflokaal waar ze het typisch Haarlemse biermerk Jopen brouwen. Ook als je geen dorst of honger hebt is het leuk even binnen te wandelen, want van binnen ziet het er geweldig uit. Je kunt je hier ook terecht voor lunch en diner. Er is een gigantisch terras, dus ook op zonnige dagen is dit een fijne spot.

Dineer, borrel of lunch op het dak van een parkeergarage

Voor een diner op een bijzondere locatie is het een must om een tafeltje te reserveren bij DeDAKKAS. Dit restaurant is namelijk gevestigd bovenop een parkeergarage net buiten de binnenstad. Vanaf het terras kijk je hier prachtig uit over de stad. Ideaal voor zomerse dagen, maar ook binnen in het restaurant, dat veel weg heeft van een kas, zit je supergezellig. Op de kaart staan duurzame, gezonde gerechten voor een klein prijsje. Je kunt hier goed terecht voor een borrel of lunch. Voor ons was dit een eerste lunch op een parkeergarage, wij zeggen doen!

Pak een dagje strand vanuit Haarlem

Zin in een zonsessie, urenlange strandwandeling of lekker borrelen met uitzicht op zee? Haarlem heeft een perfecte ligging om stad met strand te combineren, want Zandvoort en Bloemendaal liggen op steenworp afstand. Per fiets of openbaar vervoer bereik je deze twee badplaatsen in zo’n 30 minuten, Binnen no time ontsnap je dus aan de stadse drukte voor een dagje ontspanning aan de Noordzee. Leuke strandtenten waar je heerlijk kunt eten of borrelen zijn onder andere Ubuntu, Hippie Fish en Tijn Akersloot in Zandvoort en San Blas en Republiek in Bloemendaal.

Kortom, een stad vol beleving en gezelligheid!

Wij zeggen: Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge…

Leave a Reply