Skip to main content

5-dagen Zweden; stage voor trainer- en coachopleiding; Experience van B-Mind. De “Wim-Hoff-koude training” staat centraal.

Zweden een bijzonder land en uitermate geschikt voor koude training. Na en paar uur vliegen vanaf Schiphol vertrekken we met een groep van 8 personen naar het klein plaatsje Sparreholm. We verblijven in een van de gebouwen van Rockelstad. Rockelstad heeft een rijke historie, het kasteel is rond 1920 gebouwd en er hebben diverse Zweedse beroemdheden gewerkt en gewoond. Het zijn diverse gebouwen op een plein, met als hoofdgebouw een kasteel. Erbij is een meer, waarnaast een sauna is. Dat biedt als voordeel tijdens de duik in het koude water, weten dat een heerlijk warme sauna op je wacht. Dat maakt een duik in het koude meer, een stuk fijner.

Op deze experience van B-Mind, staat de “Wim-Hoff-koude training” centraal. Omdat ik al veel aan koude training doe, elke dag minimaal 3 minuten koud douchen, buiten lopen in t-shirt en af en toe in “een natuurbad” duiken, is het voor mij “gewoon doen”, dus niet echt “uit mijn comfortzone” toch blijft het gewoonweg koud, om met een buitententemperatuur rond de nul graden in een natuurmeer te gaan. We oefenen met verschillende tools zoals; verschillende soorten ademhaling, oefeningen, “mindset” en focus. Aan jezelf om te kijken en ervaren wat het best bij je past. Voor mij is dat vooral doen, rustig ademhalen, de wetenschap dat het gezond is en doorzetten. Het gaat me goed af en geniet van het goede gevoel wat het oplevert.

De reden van mijn jaaropleiding als B-Mind trainer en coach is: leren, nieuwe tools en ervaren. Vitaliteit, gezondheid, bewegen en balans zijn belangrijke onderdelen van de B-Mind methode. Een onderdeel is koude training, wat ik inmiddels geïntegreerd heb in mijn dagelijkse patroon, omdat het veel voordelen bied om gelukkig, vitaal en gezond te zijn en oud te worden, wat een aantal van onze belangrijke levensdoelen zijn. Wellicht ook voor anderen na het lezen van de redenen, om vanaf morgen “aan koude training te gaan doen”. welkom voor meer informatie.

Mijn belangrijkste redenen zijn; vitaal zijn en blijven, niet meer vaak koud hebben, een goed gevoel in mijn lijf hebben na de koude douche, duik of wandeling, niet meer verkouden zijn, beter met stress om kunnen gaan, uitdaging en het is goed en belangrijk om mijn immuunsysteem op een hoog niveau te houden. Ben je nog niet overtuigd, wetenschappelijk argumenten die pleiten voor koude-training (een koude douche is een mooi voorbeeld van training) zijn in ieder geval oa de volgende redenen:

Zeven redenen om koude training te gaan doen zijn:

  1. Met milde koude-training is de kans op een van de belangrijkste doodsoorzaken (wereldwijd) hart- en vaatziekten, enorm te verkleinen omdat je het hele cardiovasculaire systeem traint.
  2. Je stimuleer de aanmaak van witte bloedlichaampjes (al na 30 seconden). Je weerstand zal hierdoor toenemen.
  3. Diabetes type 2 kun je behandelen en mogelijk zelfs genezen metkoude-training (uitgevoerd Universiteit Maastricht). Kou zorgt ervoor dat je cellen (weer) gevoeliger worden voor insuline.
  4. Als je wilt AFVALLEN, is koude-training met afstand de nummer één om dit te bereiken (beats all the diets). Je metabolisme gaat enorm omhoog en je maakt bruin vet aan.
  5. Je energie verbetert door stimulatie van hormonen, vasomotie en metabolisme.
  6. Je gaat je beter voelen. Je maakt in twee minuten koude training al endorfine en dopamine aan (de runners high).
  7. Je traint je mentale weerbaarheid omdat kou nu eenmaal onprettig is (en blijft) voor je lichaam.
  8. Vooruit nog eentje dan: je kunt door koude training chronische stress ontmantelen.

Het is mijn stage voor mijn B-Mind opleiding tot B-Mind-trainer en -coach. De stage-opdracht is het groepstraject in de gaten houden en met de trainer Jerome bespreken. Daarvoor doe ik een coaching gesprek met een van de deelnemers om hem inzicht te geven in zijn situatie en stappen vooruit te zetten. Daarbij ook een praktijkopdracht met de groep.

Ik kies ervoor om mensen verder te brengen met de 3 waarden:
1. Je volgende stap.
2. loslaten van datgene wat je tegenhoudt om te groeien.
3. “versterken” waar je trots op bent/dankbaar voor bent/blij mee bent.

Het is een buitenoefening in de natuur. De oefening is krachtig en heeft veel effect op het moment en “werkt lang door”. De deelnemers kunnen hun unieke ervaringen met elkaar delen en indien nodig met mij. Het is een krachtig groepsproces, waar ieder zijn of haar unieke stappen zet, die op dat moment nodig en mogelijk zijn voor jezelf. Een extra cadeau “in je rugzak” om mee naar huis te nemen, om weer krachtiger verder te gaan op je levenspad. Deze waarde voeg ik graag toe tijdens deze training, voor de deelnemers.

Met de weersvoorspelling van de hele dag regen, beslissen we om een uniek plaatje Mariefred, te gaan bezoeken. Mariefred (spreek uit: mariëfreed) is een stadje in de gemeente Strängnäs, in het landschap Södermanland en de provincie Södermanlands län, in Midden-Zweden. Mariefred ligt ongeveer 80 kilometer ten westen van Stockholm. Het stadje heeft 4.925 inwoners (31 december 2005) en een oppervlakte van 252 hectare. De naam mariefred, betekent ‘Vrede van Marie’ en komt van het vroegere katholieke klooster Pax Mariae. Slot Gripsholm ligt nabij het stadje. Bij de plaats lopen de E20 en Länsväg 223. Vanuit de plaats vertrekken er enkele veerboten. Bekende personen uit Mariefed: Kurt Tucholsky ligt begraven in het dorp en Lisa Ekdahl – een Zweedse zangeres

In Mariefred is een mooi kasteel met slot: Gripsholm Castle, wat vrij te bezoeken. Gripsholms slott, kasteel Gripsholm, is een van de 10 Koninklijke kastelen in Zweden. Het is gelegen bij de stad Mariefred aan het Mälarmeer. Sinds 1822 herbergt het kasteel de Zweedse nationale Portretgalerij. Geschiedenis: De bouw van het kasteel werd begonnen door Bo Jonsson Grip, naar wie het kasteel dan ook genoemd is (Zweeds: holme = klein eiland, grip = griffioen). Grip was een grootgrondbezitter die in zijn tijd meer land bezat dan de Zweedse koning. Na de dood van Grip kwam het kasteel in handen van Margaretha I van Denemarken, die het kasteel verpandde aan een Duitse graaf. Die stelde een voogd aan om het kasteel en de omliggende landerijen te besturen. Tijdens de Engelbrekt-opstand werd het kasteel in brand gestoken en grotendeels verwoest. Het werd echter weer opgebouwd en kwam aan het einde van de 15e eeuw in bezit van de Zweedse regent Sten Sture de Oudere. Na zijn kroning nam Gustaaf I het kasteel in bezit. Hij brak het bijna in zijn geheel af en bouwde een nieuw kasteel. De bouw zou jaren duren en zelfs doorgaan onder de regering van Erik XIV van Zweden, Gustaafs opvolger. In de loop der tijd heeft het kasteel naast residentie ook gediend als gevangenis voor vele adellijke gevangenen, onder wie ook leden van het Zweedse Koninklijk Huis: Johans gevangenschap Johan, stiefbroer van Erik XIV, op beschuldiging van hoogverraad (1563). Sigismund III, die hier geboren werd (1566). Erik XIV, die hier gevangengezet werd na zijn afzetting (1568). Maria Eleonora van Brandenburg, koningin-gemaal (1636). Gustaaf IV Adolf van Zweden (1809) De laatste restauratie en verbouwing van het kasteel vond plaats aan het einde van de 19e eeuw. Vooral door protesten werden beoogde verbeteringen en veranderingen aan het kasteel niet volledig uitgevoerd. Het kasteel heeft dus een erg rijke historie en er zijn leuke Zweedse souvenirs te koop. Er bevind zich ook een oude stoomtrein in Mariefred.

Aan het meer op het terrein van Rockelstad liggen aan het meer kano’s voor ons klaar. Daarmee is het leuk om het meer verder te onderzoeken en naar het eiland te varen.

Een bezoek aan de geweldige hoofdstad Stockholm, mag natuurlijk niet ontbreken, als je in Zweden bent. Stockholm is de hoofdstad en de grootste stad van Zweden. De gemeente Stockholm ligt gedeeltelijk in Uppland en gedeeltelijk in Södermanland. Ze heeft een oppervlakte van 188 km² en behoort tot de provincie Stockholms län. Bevolking: 965.232 (2017) Inwoners (30 jun 2012): 871.952; (4160 inw./km²)

Na een intensieve training met veel nieuwe tools, kracht van herhaling, doen, oefeningen, ademhalen, relaxen, duiken in het koude water, wandeling met minimale kleding, lekker en gezond eten, leuke en leerzame contacten, etc verlaten we het mooie Zweden op de zondagmiddag. 2,5 uur vliegen en we staan weer aan de grond in Eindhoven.

Heerlijk genoten van 5-dagen Zweden, tijdens mijn stage voor trainer- en coachopleiding; Dagelijks een duik in het ijskoude meer van Sparreholm, wandeltochten in de Zweedse kou met beperkte kleding e.d. Een mooie ervaring; Stage, trainen, leren, doen en werken aan vitaliteit.

In december 2019 gaat Jolanda haar trainingsdiploma halen als B-Mind trainer. In 2020 gaan wij onze verrijkingsreizen geven, houdt onze social media kanalen, daarvoor in de gaten.

Erg veel zin om jarenlange droom om trainingsreizen te gaan geven en veel waarde toe te voegen aan mensen, wordt in 2020 een feit!

Leave a Reply