Skip to main content

Weer naar Miami en dat doen we graag want vanaf the Port of Miami vertrekt KISS KRUISE IX! Een nieuw muziekavontuur in combinatie met reizen, Never Stop Travelling…

Direct door naar:
KISS KRUISE IX
Great Stirrup Cay
Jamaica

Na een aantal schitterende dagen in Atlanta, door naar Miami. Qua tijdsverschil goed kunnen “acclimatiseren” in Atlanta, qua temperatuur spring je in Miami toch weer een stuk omhoog, bij aankomst ruim 30 graden en in deze periode is het weer drukkend in deze toeristische stad. De uitvalsbasis tot aan de KISS KRUISE is Hyatt Regency Hotel, downtown Miami. Prima hotel en van alles voorzien, daarbij binnen handbereik wat je nodig hebt en maar enkele kilometers van de Cruiseterminal verwijderd.

Vierde keer alweer dat ik deze zonovergoten stad bezoek, een uitgebreid blog van Miami tref je op de website van Never Stop Travelling aan. Deze twee “Miami dagen” staan dan ook niet in het teken van sightseeing. Een bezoekje aan het Hard Rock Cafe van Miami mag zeker hier niet ontbreken, dit is een van de mooiste HRC’s die zijn er zijn van de buitenzijde en zeker ook qua ligging. Natuurlijk kom je dan voorafgaand aan zo’n KISS KRUISE vele KISS fanaten, vanuit de gehele wereld, tegen. Zelfs uit België….

Uber is in Amerika goed ingeburgerd en wil ik ook zeker aanbevelen voor al je ritten door de stad. Stuk goedkoper dan een “gewone taxi” en via de Uber app, snel en eenvoudig te bestellen. Je weet precies waar je chauffeur rijdt, hoe laat hij bij je is, hebt zijn telefoonnummer en naam. Dit is zeker een serieus knelpunt voor de taxibranche maar een prima oplossing om wat goedkoper te reizen, zeker in Amerika voldoende aanbod! Doen! Mijn eerste avond in Miami breng ik door in Hilton Miami Airport Blue Lagoon, hier vindt op 28 en 29 oktober 2019 het KISS KRUISE FEST plaats. Zeg maar een soort Kruise pre-party, met interessante gasten en artiesten. Slimme zet, want al die KISS fans zijn toch in Miami. Helaas zijn er tegenwoordig voortaan twee van dit soort party’s, was eigenlijk beter dat in deze de krachten zouden worden gebundeld. Dit evenement is natuurlijk een ontmoetingsplaats voor fans van over de gehele wereld, daarbij zijn er interessante genodigde en wordt mijn naam al snel geroepen door Keith Valcourt, DE man die langs Gene Simmons het gehele “The Vault circus” heeft geregeld. Leuk ook met “The Vault Guy” bijgepraat te hebben, daarbij The Vault Amsterdam was wereldwijd de beste!

Natuurlijk is er ook ruimte voor muziek, een gehele ballroom is ingericht als concertzaal. Beetje (te) koud binnen en qua geluid wellicht toch niet echt ingericht als concertzaal. Voor dit evenement een prima locatie en ruimte voor iedereen. Diverse bands op het programma deze dag, echter ik start met KISS KRUISE ALL STAR BAND. De band van Jeremy, Phil, Ryan en Mat, bekend van de Gene Simmons Band en tegenwoordig actief aan de zijde van Ace Frehley. Toch leuk op je cv en zeker als je zelf ook KISS fan bent. Een geweldige set, veelal exclusieve KISS nummers, als gevolg. Mega bijzonder is dat er bijna bij alle nummers gastmuzikanten meespelen tijdens hun set. Zo zien we Jean Beauvoir, de dames van Thundermother, John Carabi, Return of the Comet e.d. passeren. Muziek met passie, om van te smullen!

Onze Nederlandse heren van KISSSTERIOUS zijn ook aanwezig, zijn uitgenodigd voor een akoestische set tijdens de poolparty. Daarbij nog even met Bob Kulick gesproken en gelachen. Bob kennen we natuurlijk als de broer van Bruce en heeft in het verleden ook veel goed werk verricht. De details ga ik hier besparen maar zijn optreden van deze avond kan/mag geen doorgang vinden, kennelijk twee heren die dat in de weg staan, laat ik het daarbij maar houden. Natuurlijk mag een ontmoeting met Phil, Jeremy en Ryan niet ontbreken. Die kennen me na al die jaren en hebben we met alle KISS en Gene events al veel een vaak ontmoet, ff “knuffelen” dus.

Sebastian Bach mag vanavond de avond afsluiten, dat gebeurt met passie en een dikke vette “Skid Row set”, zover ik kan beoordelen is het gehele debuutalbum van Skid Row voorbij gekomen. Een leuk optreden! Bach geeft zelf ook aan, en is bekend van hem, dat hij zelf ook een mega KISS fan is. Op de schermen komen dan ook vele gave en oude foto’s van hem voorbij, zelfs met KISS make-up op. De foto met een kippenvelletje, is wel die van Sebastian, Ace en Dimebag! Whoh! Energiek optreden.

Richting het einde van dit optreden volgt nog de verrassing van de avond, Ace komt op het podium en speelt Parasite, Snowblind en Deuce mee met de band, Sebastian op zang en mega veel respect voor Ace. Yep, dit zijn de momenten!! Maximaal genot en kunnen we zeker spreken van een zeer geslaagde KISS KRUISE FEST dag 1.

Waar een dag 1 is, is vaak ook een dag 2. KISS KRUISE FEST dag 2, wederom vanuit mijn verblijf in downtown op naar de Hilton. Uberapp weer actief. Ook vandaag weer volop leuke en interessante activiteiten. Onze eigen KISS Sterious spelen akoestisch op het pooldeck, waarna John Corabi zijn akoestische kunsten vertoond. Corabi kennen we natuurlijk vanuit Motley Crue, Union, The Dead Daisies en vele andere interessante muzikale hoogstandjes. “He John, Zoetermeer or Rotterdam?” John schiet direct en de lag en weet wat ik bedoel.

De dames van Thundermother spelen een simpel rockdeuntje, niks bijzonders als je het mij vraagt. Return of the Comet zijn de oud bandleden van Ace tijdens zijn Frehley’s Comet periode, ook dit is absoluut geen hoogstandje of het moet zijn dat Ace nog even kort op het podium springt met Breakout en Rock Soldiers. Daarmee komen de handjes van de meeste wel op elkaar.

Het is inmiddels 23.45 uur als Ace Frehley start met zijn set. Het wordt dus een latertje deze avond/nacht. Gelukkig voor Ace dat hij een goede band naast hem heeft staan want ik ben niet (meer) onder de indruk van Ace’s performance deze avond. Ace maakt een verwarde indruk, zijn zanglijnen haperen en het ooit geweldige gitaarspel laat te wensen over. Gelukkig vangen Jeremy, Phil en Ryan veel op. Een leuk optreden, meer omdat het Ace is dan om de kwaliteit van het optreden. We mogen in ieder geval positief terug kijken op twee dagen KISS KRUISE FEST, goed geregeld (even niet kijkende naar de drankprijzen!?) en weer leuke mensen ontmoet. Een gezellig feestje!

30 oktober 2019, het is zover! We mogen de Norwegian Pearl weer op, vandaag is het vertrek van KISS KRUISE IX. Ook al is het voor mij alweer mijn vijfde Kruise met KISS, blijft het toch mega bijzonder dat je zo’n Kruise samen met je helden aan boord mag beleven. Daarbij zeker ook noemenswaardig dat KISS al 9 jaar op rij, dit Kruisefeestje organiseert! Ik mag me dan ook gelukkig prijzen dat ik voor de vijfde keer de Norwegian Pearl op mag stappen. Alleen Kruise I en VIII waren op een ander schip.

Tijdens een thema cruise, in dit geval een KISS KRUISE, staat alles in het teken van KISS! Vitrines worden aangepast, liften worden in een ander jasje gestoken en overal waar je loopt hoor je KISS muziek. Sixtman organiseert deze KISS KRUISE, zoals ook alle andere door hun werden georganiseerd. Sixtman heeft een heel cruiseprogramma met thema-cruises. Zoiets ook eens beleven, neem gerust eens met ons contact om voor alle informatie.

Yep, ook de heren van KISS moeten “gewoon” inchecken.

Buiten KISS om, ook dit jaar weer een diversiteit aan andere bands en activiteiten, nee op zo’n thema kruise kun je van halverwege de ochtend tot ver over middernacht genieten van activiteiten en (RocK)muziek. Op de andere KISS Kruises was op de eerste dag het Sail Away KISS concert op het pooldeck. Acoustisch of elektrisch, meer keuzes zijn er nog niet geweest. Daarnaast diverse interessante activiteiten met de bandleden, met als gevolg dat de Q&A, meestal op de laatste dag, minder goed werd bezocht. Er is dus tijdens deze Kruise voor gekozen om de Q&A tijdens het uitvaren in Miami te doen. Op dag 2 de Acoustische pooldeckshow. Tijdens de Q&A stellen fans uit de gehele wereld vragen aan de KISS leden. Je kunt hiervoor opgeven en een loting bepaald of jij een vraag kunt stellen? Die vragen worden vervolgens opgesteld en uitgereikt door Sixtman aan de kandidaten, wellicht moeten deze voorafgaand ook nog langs het management van KISS? Vragen zijn dan ook allemaal redelijk in lijn met elkaar, gezien de humor die KISS inbouwt, krijgen we toch een leuke Q&A!

In het Atrium is nog een drummers contest waar Eric Singer onderdeel is van een strenge jury, met onder andere Steven Adler, Brent Fitz en New Roses drummer in het panel. Dit zijn de leukere dingen met de KISS leden en voor een stukje humoristische presentatie kun je zeker bij Eric terecht!

Tijdens een cruisereis doe je cruiseterminals aan, hier kun je het schip verlaten en leuke excursies of uitstapjes maken. NCL heeft daarvoor een eigen en leuk programma maar je kunt er ook op eigen gelegenheid op uit! Let wel op: dat je tijdig terug bent want het schip vaart exact op tijd weg! Om van A naar B te komen, kun je ook zeedagen hebben, dan is het varen en genieten van alles aan boord. Op een cruise kom je echt niets te kort. Onze tweede dag tijdens deze Kruise is zo’n zeedag. Genieten dus met zo’n 2.500 KISS fans aan boord, uit 33 verschillende landen. Hiervan zijn er 27 Nederlanders op het schip aanwezig. KISS is meer dan alleen muziek, vriendschappen wereldwijd, community’s e.d.

De tweede dag van deze KISS KRUISE doen we de Great Stirrup Cay aan, een eiland behorende bij de Bahamas. Dit eiland is in beheer van Norwegian Cruise Line, dus een soort van prive eiland. Je kunt hier ook gewoon betalen met je kamerkaart van de cruise. Het is een paradijs op aarde, feit is wel dat het niet veel meer is dan zon, zee en strand. Een haven is er geen, dus je moet met tenderbootjes van de cruise naar het eiland. Snorkel equipement kun je huren op het eiland, want een stukje uit de kust tref je een prachtige “onder water wereld” aan. Ik besluit dan ook een paar uurtjes te snorkelen om vervolgens weer terug te gaan naar de Pearl. De gehele dag in de zon liggen is niet aan mij besteed. In de middag maak ik dus even gebruik van de fitness op de Pearl.

Bij het wegvaren vanuit the Great Stirrup Cay start KISS met de Acoustische set. Dit doen ze tijdens deze KISS KRUISE voor de eerste keer op een ronddraaiend podium wat in het midden op het pooldeck is geplaatst. De setlist is om van te smullen en tijdens de laatste nummers komt ook Bruce Kulick (gitarist bij KISS van 1984 tot 1996) op het podium. Het is wederom een waar feest op het pooldeck. Erg goed om KISS, na alle “End of the Road concerten”, ook weer eens zonder de make-up te zien spelen. Een grandioos optreden!

De derde dag van deze thema-cruise is een zeedag, op naar Jamaica. Op zee met een thema-cruise wil niet direct zeggen saai en vervelend. Volop activiteiten. Zo was ik om 10.00 uur al aan de beurt voor mijn KISS stage foto! In het verleden kon elke KISS Kruiser op de foto met KISS maar dat is inmiddels achterwege gelaten en hiervoor in de plaats is de foto op het KISS podium gekomen. Deze ochtend is er ook een signing-session gepland, hier zijn alle bands op de Kruise aanwezig m.u.v. KISS. Mijn belangrijkste doel is een handtekening van Bruce op mijn 1988-2017 foto te herkrijgen en deze missie is geslaagd. Daarbij even met Brent bijgepraat over zijn GSB avontuur en natuurlijk met Todd Kerns even opnieuw kennis gemaakt. Todd neemt de zang en slaggitaar voor zijn rekening in Bruce’s band maar is tevens ook de bassist van Slash. Geen onbekende in het circuit dus. Dan hebben we deze dag nog de Masterclass Art and Painting met Paul Stanley, hierin neemt Paul een aantal Kruisers mee in zijn avontuur als kunstenaar. Natuurlijk beantwoord Paul de nodige vragen uit het publiek. Een leuke sessie, wat mij betreft beter dan de “pizza-sessies” uit voorgaande jaren. Ook Doc McGhee (Management van KISS) komt vandaag aan het woord in zijn “Ask Doc”. Leuke verhalen, altijd interessant wat Doc ons weet te melden. Goed te horen ook dat het KISS-Legioen echt wezenlijk verschilt van de fans van vele andere bands. Het gaat om connecties en niet hoe goed en leuk iemand zijn gitaar vast kan houden……..

Vandaag is ook de eerste avond Bruce Kulick met zijn band de pooldeck-stage mag gaan betreden! Dit zijn de optredens die we graag zien! Met Todd, Zach en Brant heeft Bruce een prima band achter zich staan. We horen KISS klassiekers en medley’s die KISS zelf (helaas) niet of niet meer speelt. Uiteindelijk heeft Bruce ook van 1983 tot 1996 deel uitgemaakt van de band, voor mij persoonlijk nog steeds een topper! Waren het de concerten uit 1992 (nadat Revenge uit kwam) die in mijn persoonlijke KISSstory een van de betere waren die ik zag van de band? Hoe dan ook we krijgen ruim 80 minuten puur genot op ons afgevuurd. Complete setlist zie je HIER. Yep, zo’n thema cruise is echt bijzonder!

KISS Speelt deze avond zijn eerste indoorshow, die bekijk ik vanuit het Atrium want mijn indoorshow is morgen. Het Atrium kan de helft van de passagiers bevatten, dus iedereen moet kiezen bij boeken of je indoorshow 1 of 2 wil? KISS speelt een leuke set waarin gelukkig de nodige deepcuts zijn opgenomen. De show duurt 80 minuten en dat is relatief kort voor een KISS show.

De vierde dag gaat the KISS Navy, Jamaica “onveilig” maken. Jamaica is een prachtig eiland! Never Stop Travelling biedt vele mogelijkheden op dit Eiland! Denk niet alleen aan zon, zee en strand want Jamaica is heel divers en kent vele mogelijk. Wij informeren je graag over een leuke Jamaica vakantie. Aangezien de KISS Kruise op Jamaica is van 07.00 – 15.30 uur, is het keuzes maken. In 2015 waren we ook hier met KISS KRUISE V, toen was het Ocho Rios wat we aandeden met oa een bezoek aan Dunn’s River Falls. De terminal waar we nu onze stop maken is in Falmouth, andere kant van het Eiland. Vanuit hier is het Bob Marley Mausoleum goed te bezoeken. Ik besluit dus deze dag de NCL excursie “Bob Marley Experience” te boeken. Vanuit Falmouth is Nine Miles ruim 1,5 uur rijden, via smalle slingerwegen de bergen in. Met deze tocht krijg je wel een goed/beter beeld van Jamaica. Een erg groen en bijzonder Eiland!

Rondom Nine Miles kun je overal dikke sigaretten en cake kopen. Het is illegaal op het Eiland maar er heerst een soort van gedoogbeleid zoals we dat ook in Nederland kennen. Het is ochtend en m’n mede passagiers slaan het nodige in, ik houd het even op een Bob Marley shot. Het Jamaica glas mag je nadien (natuurlijk) houden, niet voordat je het met een rietje in 1 keer leeggedronken hebt. Laten we het houden op een toeristische traditie. Met opgewarmde keel beginnen we aan de rondleiding door Bob’s geboortehuis, onze gids is zo te horen en te zien ook een fanatieke “roker”, zoals er hier op dit bedevaartsoord wel meer rondlopen. In het “museum” mag gewoon gerookt worden, zal Bob ook wel gedaan hebben. Op zich een leuke ervaring, uiteindelijk ben ik zelf nooit onder de indruk geweest van Bob’s muziek maar kan niet ontkennen dat het zeker een legende is! Legends Never Die, toch?

Na een stukje live reggae muziek is het tijd om naar de graftombe van Bob te gaan. Bob is als een van de weinige op Jamaica bovengronds begraven. Rondom zijn graf is het verboden om te fotograferen. Toch een bijzonder plaatsje! Tevens even op Bob’s meditatiesteen gezeten, met een schitterend uitzicht over de bergen rondom Nine Miles. Hier zat Bob te mediteren of was het gewoon stoned? Een leuke “Bob ervaring”, die ik zeker niet had willen missen. Souvenirs genoeg natuurlijk, ik besluit wat koffie bonen te kopen want men zegt dat de Blue Mountain coffee een van de beste koffie’s ter wereld is, maar goed dat zou ik ook zeggen als ik daar woonde. We zullen het thuis een gaan testen!

Op de terugweg hebben we nog een “No Problem” Jamaica lunch, een eenvoudige maar redelijke lunch! We rijden terug over dit prachtige Eiland om zo uiteindelijk weer te boarden op The KISS KRUISE IX! “Ja, mon” zullen we maar zeggen! Al had ik vorige keer (2015) continu het vermoeden dat het “Ja, man” was maar dat is het dus niet! Een relaxed en divers Eiland.

Bij terugkomst aan boord is het snel douche want het programma laat niet veel relaxtijd na deze Bob Marley Experience. Name that solo van Tommy Thayer staat op het programma in het Atrium. Tommy speelt enkele KISS solo’s, dus zonder de rest van de muziek. Soms best lastig om dan direct te horen om welk nummer het precies gaat. Een Kruisers-panel mag het opnemen tegen elkaar. Tommy is een super gozer en neemt nadien uitgebreid de tijd om iedereen te voorzien van zijn handtekening-wensen. Ik heb mijn HRC Madrid (2018) laten signeren, eerder had ik daarop Eric’s handtekening al gescoord. M’n plaat is compleet!

Hapje eten, in het buffetrestaurant op deck 12 is doorlopend goed en gevarieerd eten verkrijgbaar. Daarna mogen we allen weer aanschuiven op het pooldeck voor de tweede show van Bruce Kulick. Ook deze set en show mag er weer zijn! Echt een hele goede band, waarmee Bruce maar snel eens een tourtje moet opzetten! Vergeet dan zeker Europa niet.

Nadat Bruce is uitgespeeld mag ik direct door naar het Stardust, daar is Indoorshow 2 van KISS, deze avond. Voordat deze show start heeft KISS nog een belangrijke mededeling voor ons, deze mededeling was twee dagen geleden al aangekondigd aan ons. Wat hebben ze dan te melden? In een paar minuten verteld Paul aan de Kruisers dat begin 2019 The End of the Road tour is ingezet, de final-show zal zijn op 17 juli 2021 en waar anders dan New York! We wisten natuurlijk al langer dat er een einde aan het tourleven van KISS zou gaan komen, kan ook niet anders. Kijk eens naar leeftijden en de make-up en pakken waar dagelijks mee gedeald moet worden. Een laatste concert in New York dus, de plaats waar alles in 1973 is begonnen! Duidelijke taal, toch ff slikken! Je weet het, je snapt het maar het is nu wel echt definitief! 17 juli 2021 zijn we dus in New York, 100% zeker!

Natuurlijk ontmoet ik voorafgaand aan de show nog diverse mensen, waaronder Bradley, waar ik twee jaar geleden langs zat tijdens de indoorshow en sindsdien bijna wekelijks contact mee heb! Lang leve social media. Leuke gozer. Nu op naar Indoorshow 2, die mededeling van enkele minuten geleden even wegzetten en volle bak genieten! Ook deze avond is KISS weer in optimale vormen en krijgen we dezelfde set voorgeschoteld als indoorshow 1, echter aangevuld met Lick it Up. Waarmee de show de 1,5 uur net aantikt. Weer een super gaaf KISS optreden in de boeken.

De laatste volledige dag van deze KISS KRUISE staat in het teken van terugvaren van Jamaica naar Miami, een zeedag dus.  Wederom volop activiteiten aan boord. Zo is er vroeg in de middag “Are you smarter than a Rock God”, waarin Gene het opneemt tegen een Kruisers-panel. In verschillende categorieën worden er vragen gesteld en kunnen er punten behaald worden. Deze Kruise moet Gene zijn meerdere erkennen in de Kruisers. Het gaat natuurlijk om de manier waarop Gene dit “spel” speelt. Geweldig! Yep, hij is de Rock God!

In de middag hebben we nog een leuke sessie met Eric, Bruce en Tommy. Een serieus aantal leuke gesprekken passeren de revue! Eric en Tommy “staan aan onze kant” en proberen, vaak tevergeefs, de deepcuts in the KISS KRUISE set te krijgen! Enkele interessante verhalen vanuit Bruce en Eric vanuit de periode dat hun beide in de band zaten. Voor de KISS fan zijn dit wel de leukere momenten! Deze setting stond nooit eerder op het programma maar laat die maar terug komen op KKX.

Na een hapje nog wat rondhangen op de Pearl en niet te laat uit bed, de wekker staat op 06.30 uur morgenochtend want voor 08.30 uur moet iedereen zijn of haar stateroom verlaten hebben. Een grandioos gave Kruise gaat weer richting het einde. Wat ooit (in 2014) begon als “dit moet ik echt eenmaal meemaken als KISS fan” is inmiddels uitgegroeid tot een soort van vast programma. Buiten 2018 om is dit alweer mijn vijfde KISS KRUISE en zeker te weten dat ik er in 2020 weer bij ben, dat gaat namelijk de laatste worden!

Op 4 november (35 jaar nadat ik KISS voor de eerste KISS zag in Zwolle) checken we weer uit van deze geweldige KISS KRUISE! Het was weer een ontzettend gave en bijzondere Kruise! Voor nu weer terug naar huis vanuit Miami, via Atlanta weer naar Düsseldorf. Ook eens een cruise-reis of thema-cruise maken, het aanbod is enorm! Never Stop Travelling heeft veel cruise-ervaringen in verschillende vaargebieden en doopt jouw cruise graag om naar je droomcruise.

Voor ons volgende avontuur gaan we naar Ethiopië!

Leave a Reply