Skip to main content

Waarom Berlijn? Heel simpel, we zijn er nog nooit geweest!


“Daarbij maakte Ozzy Osbourne bekend op 3 september 2018, dat hij nogmaals terug komt naar Europa “No More Tours 2”, samen met Judas Priest. Beide bands moest ik in 2018 missen, je kunt niet overal bij zijn. Dus maar eens kijken wat de opties voor deze tour zijn, in combinatie met een lang weekend Berlijn snel gevonden. Muziek en reizen dus wederom gecombineerd! Niks mis mee, toch?” Dat hadden de openingswoorden van deze trip moeten zijn, helaas, helaas, helaas! Op naar Berlijn maar zonder de combinatie met Ozzy en Priest! Ozzy is ziek en heeft zijn gehele EU-tour gecanceld, wellicht een vervolg in september van dit jaar. Maar goed, dan wordt het een weekendtrip zonder muziek. Weet zeker dat we er wederom iets van gaan maken. Op naar Berlijn…….

15 februari: Toch een beetje op tijd uit het nestje, 05.00 uur want we moeten op tijd op de luchthaven zijn. Ons eerste uitstapje naar het buitenland van dit jaar, niet getreurd er volgt nog van alles. Vanuit Düsseldorf (DUS) om 10.50 uur (planning was 10.35 uur, maar we hebben wat vertraging) naar Berlijn (TXL – Tegel) waar we rond 12.00 uur landen. Verkouden en grieperig wil toch zeggen dat de luchtdrukverschillen met stijgen en dalen voelbaar zijn, lees niet prettig. Na een vliegveldlunch, met de bus en metro naar Stadtsmitte. Komende vijf nachten verblijven we in het NH Collection Hotel Berlin Mitte am Checkpoint Charlie.

We besluiten de rest van de middag, het is inmiddels ook alweer 15.00 uur geweest, door te brengen in de spa/sauna van ons hotel. Wellicht werkt dat wat hitte en koude op het lijf. Ergens rond 18.30 uur gaan we op zoek naar ons avondeten. We komen terecht bij Lutter & Wegner am Gendarmenmarkt, een erg leuk restaurantje met een erg leuke en volle wijnkaart. Heerlijk gegeten! Aangezien ik nog steeds niet fit ben zoeken we rond 21.30 uur ons bedje op. Truste vanuit Berlijn.

16 februari: Goedemorgen Berlijn! Vandaag eens kijken wat Berlijn ons brengt, plan is om vandaag Berlijn te voet te gaan bekijken. We hebben enkele gave wandelroutes langs de diverse bezienswaardigheden. Na het ontbijt zijn we weg. Out on the streets of Berlin…….
Ennuh, overheerlijk weer want het is vandaag zo’n 12 a 13 graden en geen wolkje te bekennen. Heerlijk weer om deze stad te voet te gaan verkennen. Leuk wandelen door Berlijn? Kijk eens HIER, ook wij hebben onze wandelroutes hier gedownload. Verschillende afstanden en geheel gratis. We starten bij Checkpoint Charlie, is zo’n 500 meter van ons hotel vandaan. Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijns Muur op de Friedrichstrasse. Een bijzondere plek in de Duitse/Berlijnse geschiedenis. Meer zien en lezen over deze bijzondere plaats kijk dan snel HIER! Ongelooflijk als je dit zo ziet, maar goed Meneer Trump is anno 2019 ook van plan een muur te bouwen tussen de USA en Mexico. Tja……….

Een stukje muur! In Berlijn tref je op verschillende oude stukken “muur” aan. Bijzonder is dat er overal een ronde koker staal over de bovenzijde van de muur. Dit omdat de houvast dan een stuk minder is en dus een belemmering om over de muur heen te klimmen. Anno 2019 is er niet veel meer over van Checkpoint Charlie, deze grensovergang van Oost naar West Berlijn, was tussen 1961 en 1990 de enige grensovergang tussen oost en west. Het kader waarin het bord met de waarschuwing staat, is nog het enige authentieke aan deze plek. Al het andere is namaak, tot de foto van de laatste soldaat toe (is in werkelijkheid een Zweeds model!). Voor de liefhebbers kunnen je nog op de foto met enkele “soldaten”, oftewel verklede acteurs.

Een stukje verderop tref je Topographie des Terrors aan. Hier kun je nog een behoorlijk stuk van de originele muur zien. Blijft een vreemd iets. Ten tijde van het Derde Rijk waren er in de Prinz-Albrecht-Strasse drie beruchte nazi-instanties gevestigd. Het hoofdkwartier van Reinhard Heydrich en diens Sicherheitsdienst (SD). In het school voor kunst en ambachten was Heinrich Muller gevestigd, het hoofd van de Gestapo. Het hotel Prinz Albrecht was het hoofdkwartier van de Schutzstaffel (SS). Meer zien/lezen over deze bijzondere plaat, kijk dan HIER!

Yep, in beeld op de bewakingscamera! Ook in Berlijn zie je die twee rondwandelen, je ziet ons ook overal…….. Aan de Erna-Berger-Strasse tref je nog een oude wachttoren aan, met dergelijk torens hielt men 24/7 toezicht op de muur. Voor € 3,50 mag je de toren in en dan zie je niks, dus wij laten dit bezoekje aan ons voorbij gaan. Wel goed om te zien hoe die wachttorens er destijds uitzagen.

Qua kilometers nog niet zo heel veel afgelegd. Toch doen we een koffie aan de Potsdamer Platz. Deze platz stond in de tweede wereldoorlog synoniem voor moderne technologie. Doordat het een druk kruispunt was en is, stonden hier de eerste verkeerslichten van Berlijn. Na de oorlog bleef er van glorie niets meer over. Na de val van de Berlijnse muur moest dit opnieuw het uitgaanscentrum van de stad worden. Deze Potsdamer Platz lag vroeger in de neutrale zone. Aan het Postdamer Platz is voor de liefhebbers ook nog een grote Legoworld, wij hebben een bezoek aan deze steentjes overgeslagen.

We brengen nog een bezoekje aan de bunker van Hilter, der Fuhrerbunker. De laatste maanden van de oorlog leidde Hitler vanuit deze bunker zijn troepen. Toen duidelijk werd dat de oorlog definitief verloren was, pleegde hij hier op 30 april 1945, samen met Eva Braun, zelfmoord. Om te vermijden dat de plek een bedevaartsoord zou worden, werd de bunker na de oorlog en in verschillende pogingen helemaal ontmanteld. Enkel een informatiebord met een plattegrond van de bunker duidt op de geschiedenis van deze plek. Toch een rare plaats met veel historie!

Een klein stukje van der Fuhrerbunker ligt het Holococaustmonument. Formele naam van dit monument: Denkmal fur ermordeten Juden Europas. Ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit 2711 betonblokken varierend in hoogte van 30 cm tot 4,5 meter, met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Door een bouwfout is een blok voor onderzoek verwijderd en niet meer terug geplaatst, waardoor er nu nog maar 2710 betonblokken staan. Onder het monument is een museum, we hebben dat niet bezocht want de wachtrij was echt te lang voor ons. Misschien een dezer dagen nog want uit betrouwbare bronnen weten we dat het echt indrukwekkend is. Wordt vervolgd of niet?

We vervolgen onze route nar de Brandenburger Tor. Deze poort is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in de periode 1788 – 1791. De Brandenburger Tor is de enig bewaard gebleven toegangspoort van Berlijn en daarbij een van de belangrijkste trekpleisters van de stad. Meer info over deze poort, kijk dan snel HIER! #BrandenburgerTorFie

Nabij de Brandenburger Tor tref je het Reichstagsgebaude aan. Dit is het Duits parlementsgebouw. Het huidige gebouw dateert van 1894. Lees HIER meer over dit gebouw. Wil je de glazen koepel van dit gebouw bezoeken, dien je minimaal twee dagen van te voren te reserveren, deze mogelijkheid is er tot maximaal twee maanden voorafgaand. In wat mindere drukke periode heb je een kleine kans dat je direct de koepel in kunt. Wij hebben niks gereserveerd maar we zijn nog een aantal dagen hier. Tot later?

We lopen langs de Spree richting de Dom van Berlijn. Een mooi uitzicht over het Bode Museum.

We brengen een bezoekje aan de Dom van Berlijn. Althans aan de buiten zijde. We kunnen nog een rondleiding doen maar slaan dat gezien de tijd af voor vandaag. Gaan we zeker nog doen de komende dagen. Wordt vervolgd dus! Gezien de prachtige weersomstandigheden zien we dat heel Berlijn al heerlijk aan het genieten is van de eerste zonnestralen, let op: in februari!

We lopen terug via de Gendarmenmarkt. De Gendarmenmarkt is een van de bekendste pleinen van Berlijn gelegen in het district Mitte. Het plein wordt gekenmerkt door twee identiek lijkende kerken aan weerszijde van het plein!

Rond 17.00 uur zijn we terug in ons hotel. Aangezien de dag nog niet top verliep, yep nog steeds niet 100%, gaan we nog ff de sauna in. Rond 20.00 uur gaan we lekker eten in de nabij gelegen steakhouse Maredo. Op zoek naar een overheerlijke steak, in alle maten en soorten, schiet hier zeker eens binnen. Overheerlijk! We doen nog een afsluitend rood wijntje en dan is het rond 23.00 uur echt meer dan bedtijd na een gave eerste dag in Berlijn. Tot morgen, trustie Berlijn!

17 februari: GOODMORNING/GUTTEMORGEN/GOEDEMORGEN Berlijn! Vandaag gaan we Berlijn per fiets verkennen. Bij ons hotel hebben ze een eigen fietsverhuur (slim, want steeds meer mensen verkennen steden op de fiets), dus ook wij gaan deze dag op de fiets! Wederom een prachtige dag qua weer, strak blauw en zo’n 12 graden. De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989. In die periode dacht iedereen weg met die muur, vandaar ook dat er niet zo heel veel meer te zien is van de muur. We gaan vandaag een fietstocht doen langs de route waar vroeger de muur stond, eens kijken wat de overblijfselen nog zijn. Eerst nog even een korte stop bij Checkpoint Charlie. Het is natuurlijk nep maar wij vinden het toch leuk om, ons al goed gevulde paspoort, te voorzien van de USA, UK, Rusland, Oost- en West Berlijn stempels. Geintje maar ze staan er in!

Berlijn is een zeer vlakke stad, op een paar heuvels als de Kreuzberg en de Prenzlauer Berg na) en is in dat opzicht een geschikte stad om te fietsen. Wij zijn sportief maar een city tour op fiets is vooral ook bedoeld om te relaxen. Berlijn kent een landklimaat en meestal weinig wind. Berlijn is qua oppervlakte een zeer grote stad, met 891 km2 vier keer groter dan Amsterdan (291 km2). Je kunt je dus op sommige afstanden wel een beetje verkijken. In totaal beschikt Berlijn over zo’n 650 km fietspad, maar het komt toch ook regelmatig voor dat je de rijbaan op moet. Wij hebben dit niet als onprettig ervaren vandaag maar het is natuurlijk wel zondag, wellicht toch iets minder verkeer op de weg!? Er wordt gefietst maar een grote drukte qua fietsers is het zeker niet, we zijn niet in Nederland. De misschien wel meest gehoorde vraag van toeristen in Berlijn is “waar stond eigenlijk precies die muur?”. Niet zo’n gekke vraag want de Berlijnse muur is slechts op enkele plaatsen nog te bezichtigen. Het motto na de val van de muur was: “weg met die muur”. Er is een voet- en fietspad aangelegd (Berlin Mauerweg genaamd), deze pad omringt geheel West-Berlijn en is zo’n 160 km lang. Een leuke route, waarvan wij een stuk gaan afleggen.

De route is gemarkeerd, toch adviseren wij om een kaart en/of goede app mee te nemen. Op sommige plaatsen kan het wel eens mis gaan en is het makkelijk dat je snel weer terug kunt naar de route. Wij hebben gebruik gemaakt van Berlin.de, hier staat de route goed aangegeven. Kijk snel HIER voor alle details. Na een klein uurtje fietsen komen we aan bij het herdenkingsmonument van de Berlijnse muur, Gedenkstatte Berliner Mauer. Deze plaats is een stop waard! Aan de overkant van de weg kun je prima koffie drinken, bij Cafe Mauer.

Het weertje laat ons vandaag zeker niet in de steek! Met blauwe lucht en zo’n 12 graden, overheerlijk fietsweer. Op een open vlakte treffen we nog een of andere marktfestival aan. Inclusief wat live-muziek. Kunt goed zien dat iedereen lekker aan het genieten is van de eerste zonnestralen van 2019.

De route kent enkele tappunten voor water dus mocht je je watervoorraad aan willen vullen, hiervoor zijn enkele mogelijkheden. We fietsen op verschillende plaatsen langs mooie gebouwen, sommige verlaten en sterk beschadigd. Zijn toch veelal hoge blokken van flatgebouwen die de buitenwijken van Berlijn “sieren”. Je wilt er niet wonen……

Langs de Berlin Mauerweg hebben sommige mensen z’n best nog wel gedaan voor een leuk “spoorweg tuintje”. Als je deze markeringen volgt komt het goed. Je kunt de route zowel linksom alsook rechtsom fietsen/wandelen. Zoals eerder gemeld, zorg dat je een routekaart of goede app bij hebt want op sommige plekken zijn de markeringen lastig te vinden en/of niet aanwezig.

Op de terugweg komen we uit bij de Tegeler See, De Tegeler See is een meer in Berlijn gelegen in het district Reinickendorf, district Tegel. Het is met een oppervlakte van 408 hectare op een na grootste meer binnen de stadsgrenzen van Berlijn.

Na een dikke 50 km op de fiets, is het rond 16.30 uur tijd voor een soepje en een lekker Weissner biertje. Dik verdiend! We zijn nog zo’n 800 meter van ons Hotel verwijderd dus na dit “pintje” gaan we het nog wel redden tot aan de voordeur. Heerlijk dagje fietsen zit er op, echt genoten en zeker een aanrader! Fietsen in Berlijn is gaaf, bijzonder en vooral goed te doen. Rond 17.00 uur kiezen we voor wat relaxtijd op de hotelkamer. We mogen de fietsen hebben tot 08.00 uur morgenvroeg dus we besluiten rond 19.00 uur de fietsen nogmaals “aan te zwengelen”. We gaan naar de Hard Rock Cafe Berlin, kunnen we die ook afvinken van onze indrukwekkende lijst bezochte HRC’s. Deze HRC ligt zo’n dikke 5 km van ons hotel vandaan dus goed dat we er op de fiets heen kunnen. Let’s Rock! Eerst nog ff 6 km trappen, via Brandenburger Tor, ook mooi by night! Het is druk bij de HRC Berlijn, we moeten een half uur wachten alvorens we aan tafel kunnen. Dus eerst ff de bar opzoeken. Leuk idee! Gitaar gemaakt van een oud stuk Berlijnse Muur.

Met volle buikjes nog een twintig minuutjes terug fietsen en dan is het rond 22.30 uur echt mooi geweest! Ongeveer 65 km gefietst vandaag in Berlijn.

18 februari: Ondanks dat ik nog steeds niet topfit ben, toch ff de fitness van het hotel in. Bewegen is echt een must! Dus een kleine 1,5 uur zeer relaxed sporten. Een verlate ontbijtsessie tegen 10.00 uur. Via de Gendarmenmarkt (koffie in het zonnetje) op naar Berliner Dom.

De Berliner Dom afgelopen zaterdag overgeslagen maar nu dan toch tijd voor een bezoekje. Voor € 7,00 p.p. ben je binnen, advies zeker doen. Indrukwekkend hoe deze Dom er van binnen uitziet. Daarbij kun je doorlopen (wel ff wat traptreden omhoog) naar de rand onder de koepel. Daar heb je een prachtig uitzicht over Berlijn, zeker met dit weer. Wij lopen inmiddels in ons t-shirt over straat want met 18 graden is dat vandaag geen probleem/heerlijk! En natuurlijk, zoals we altijd doen, een kaarsje voor onze naasten! Op de goede gezondheid! Beneden, in de kelder van de Dom, tref je nog een crypte aan met groot aantal “graven”. Bijzonder als je hiervan liefhebber bent! Na dit bezoekje doen we even een hapje op het plein voor de Berliner Dom, heerlijk weer om er ff te liggen en te genieten van de mensen.

We lopen via de Alexanderplatz weer richting Checkpoint Charlie. Dit is een ommetje en een wandeltripje van een klein uur. Uiteraard nog ff koffie! Bij weinig tijd is Alexanderplatz over te slaan want dat is niet zo’n heel bijzonder plein. Wil je shoppen is daar genoeg te doen!

Nabij Checkpoint Charlie gaan we een bezoekje brengen aan DIE MAUER, een panorama voorstelling over DE MUUR. Kosten € 10,00 p.p. en zeker doen! Dit alles geeft echt een heel goed beeld over het leven rondom de muur. De Berlijnse Muur werd in de Koude Oorlog gebouwd en volledig “geactiveerd” op 13 augustus 1961 en viel op 9 november 1989. Een constructie van zo’n 100 meter breed, met daarin een bewakingszone en vol obstakels. De totale grens rondom West-Berlijn was 167,8 km waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijns Muur. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minstens 138 mensen om het leven gekomen. Kijk HIER voor alles over de Berlijnse Muur. De panorama geeft echt een goed beeld, neem er 30 a 40 minuten de tijd voor en je hebt alle tijd om alles goed op je in te laten werken. Blijft echt een vreemd “iets” die muur…….

Deze panorama is:
Oppervlakte beeld: 900 m2
Lengte: 60 meter
Hoogte: 15 meter
Gewicht: 300 kg

Staalconstructie:
Hoogte: 18 meter
Doorsnede: 32 meter
Hoogte bezoekersplatform: 4 meter

Echt een bijzondere ervaring! Alles zien over DE MAUER, kijk dan op: www.die-mauer.de

Aansluitend doen we, in de tegenover gelegen Irish Pub, een Guinness en Desperado. Jolanda had al de gehele dag trek in Desperado, dus een mooie gelegenheid om zelf aan DE Guinness te schieten! Ik zeg souveniertje! Gasmasker is een van de opties!

Rond 16.15 uur zijn we terug in ons hotel. We doen nog even een relaxbezoekje aan onze sauna. Gratis dus why not! We besluiten ons diner in ons hotel te doen. Overheerlijk pompoenensoepje met een gegrilde zalm als hoofdgerecht. Mocht je ooit in deze NH slapen, het restaurant is een aanrader!

Rond 22.00 uur is het bedtijd, morgen weer een “druk” programma! Trustie!

19 februari: Vandaag gaan we een bezoekje brengen aan concentratiekamp Sachsenhausen. Hiervoor hebben we een dagkaart gekocht voor het openbaar vervoer. Let op: Een ABC kaart is voldoende. Koop je ene dagkaart, kun je voor € 7,70 p.p. door het gehele ABC gebied reizen. Met de Metro (UC) naar de Friedrich Strasse en vanuit daar met de S1 naar Oranienburg, het eindstation van S1. Vanuit daar kun je met buslijn 804 of 821 naar Sachsenhausen, je kunt natuurlijk ook ff wandelen want vanuit Oranienburg is het maar 1,7 km. Er zijn genoeg tours die worden aangeboden naar Sachsenhausen echter deze zijn kostbaar en het openbaar vervoer in deze werkt prima. Voor ons de eerste keer dat we een dergelijk kamp gaan bezoeken. Gaat vast een ervaring worden, positief of negatief? Je kunt hier rond met een gids maar je kunt ook prima zelf rond want voor € 3,00 p.p. heb je een audioguide, ook in het Nederlands beschikbaar. Plattegrond kost € 0,50 en geeft een goed beeld van hoe en waar? Entree is verder gratis en een koffieshop zit nabij de ingangspoort. Op naar dit gruwelijk terrein!

Organogram van Sachsenhausen maart 1992! Stuk voor stuk oorlogsmisdadigers!

“Arbeit macht frei” wellicht een geruststelling als je zo binnengevoerd wordt maar later zal blijken dat er weinig “frei” inzit voor vele! Welcome to Hell was wellicht een betere tekst geweest……

Een van de vele barakken waar men onder zeer slechte omstandigheden leefde! De meeste barakken zijn afgebroken maar de standplaatsen wel goed gemarkeerd. Zeer indrukwekkend en zeker de verhalen die ons de audiogids meld! Soms lagen mensen dagen lang dood op bed want men kwam maar eens per drie dagen langs om de lijken op te ruimen! Veel en veel meer ellende maar gaan dit echt niet allemaal uit type, wordt niemand vrolijk van! Nog nooit geweest en ook interesse, ga zeker eens met de audiogids op pad hier! Enige privacy als je naar de wc toe moest, wat overigens maar een keer per dag mocht, was ver te zoeken! Daarbij was er in de wasruimte ook maar beperkt ruimte, waar de gehele barak zich eenmaal per dag kort kon wassen. Slapen in grote ruimten in bedden van drie!

Op het terrein is ook een cellencomplex, voor 1940 was Sachsenhausen een gevangenis, deze cellen werden ook gebruikt voor criminelen tijdens de tweede wereldoorlog.
Hier vonden ernstige martelingen plaats!

Het is maar goed dat deze drie palen niet kunnen praten……..

Deze grindbakken markeren de locaties van de barakken, op de randen van deze grindbakken vind je de nummeringen van de barakken nog terug. Oude luchtfoto van het kamp.

De keuken was kennelijk een goede plaats om te “werken”, alleen het stelen van voedsel werd zwaar bestraft! In deze bak werden de aardappelen klaar gemaakt.

Het Sachsenhausen monument.

Deze greppel kent gruwelijke verhalen! De deur waar je op kijkt was de gaskamer, daar werden mensen omgebracht door de ruimte te vullen met koolmonoxide (CO) d.m.v. uitlaatgassen. Het beeld werd ten tijdens de operationele periode van het kamp al gemaakt, is een gevangenen die twee overleden gevangenen draagt. Wordt nu als monument gebruikt op de meest gruwelijke plaats van het kamp. Hier werden de gevangen naar toe gebracht waar de SS vanaf wilde, een “doktersbezoek” zoals men zei eindigden met een nekschot!

In het zogenaamde ziekenhuis speelden zich gruwelijke taferelen af , de praktijken die zich daar hebben afgespeeld zijn echt onbeschrijfelijk! Ook kinderen tussen de 8 en 15 jaar jong werden uit Polen overgebracht naar hier voor serieuze gruweldaden! Ik ben stil……. Nabij dit gebouw vond nog Pathologisch onderzoek plaats, ja ze moesten iets verzinnen. Daar kon worden aangevinkt wat iemands doodsoorzaak was, men kon dan kiezen uit zeven oorzaken, maar “moord” stond daar niet bij. In de kelder van dat gebouw was de lijken opslag. Om alles goed te bezichtigen heb je wel 2 a 3 uur nodig, wij verlaten na ruim 2,5 uur stil het terrein en gaan te voet terug naar Oranienburg. Even uitwaaien voordat we weer de S-bahn opspringen. Wil je alles zien/lezen over Sachsenhausen kijk dan HIER, of op de wikipedia pagina. Wij laten het hierbij! Ooit geweest dan weet je waarom, nooit geweest dan zeggen wij toch: zeker eens doen!

Leuke muurschildering nabij station Oranienburg.

Wij vervolgen onze weg weer terug naar ons hotel. Rond 16.30 uur weer thuis. Tijd om te relaxen dus we doen nog ff een rondje Spa, heerlijk! Vanavond zou eigenlijk het concert van Ozzy Osbourne plaatsvinden maar dat gaat dus niet door. Dus tegen 20.00 uur de straat op, op zoek naar een hapje en drankje. Ons laatste avondmaal in Berlijn, althans voor deze ronde. Lang leven Google Maps, we komen terecht bij Maximilians, echt op 200 meter van ons hotel, niet eerder gezien. Een soort “Oktober fest” tentje. Een goede kaart, niet duur en grote pinten, je kent het wel. Zeker een aanrader voor als je Berlijn eens aandoet. Voor elk wat wils, overheerlijk genoten!

20 februari: Laatste GOEDEMORGEN vanuit Berlijn, althans voor deze trip. Na het ontbijt tijd om de spulletjes weer in te pakken en met bus en metro weer terug naar de luchthaven. Terug naar huis, helaas! Met U25507 om 12.45 uur vanuit Berlijn (TXL – Tegel) weer terug naar Düsseldorf (DUS), alwaar we rond 14.00 uur weer terug aan de grond staan. Weer een gaaf “uitstapje” ten einde, op naar de volgende trip………

Leave a Reply