Skip to main content
StedentripsWeekend weg

Weekendje weg: Leuven, België

Een erg pittoresk en overzichtelijk stadje, Belgische gezelligheid! Super leuk voor een weekendje weg!

Eerste tripje van 2018! Zin in! Leuven is een leuke stad, veel studenten, maar voor toeristen ook erg toegankelijk! In twee dagen ben je er aardig doorheen maar dan ben je ook een “Belgische ervaring” rijker.

Vrijdag 2 maart: Vrijdagmiddag tegen 12.00 uur wegwezen op het werk en op naar Leuven! We slapen dit weekend in Hotel Begijnhof te Leuven! Rond 14.00 uur checken we in, in het inmiddels spekgladde, Leuven. Het ijzelt hier z’n best, dus gelukkig kan de auto blijven staan. Ingecheckt dus hup Leuven in glibberen, via Groot Begijnhof, wat langs ons Hotel ligt. Unesco heeft het Groot Begijnhof erkend op de werelderfgoed lijst. Sint Jan de Doperkerk in het Begijnhof!

We glibberen verder over de “ijskopjes” (waren voorheen kinderkopjes) van Leuven. Op naar het centrum! #spiegelglad

Eerst even op bezoek bij de toerist office van Leuven, oftewel VisitLeuven! Stadswandelingen en nog enkele andere leuke tips, zo groot is Leuven niet, dus goed dat we deze info hebben. We worden goed geholpen! Leuke wandelingen en activiteiten in Leuven. De ijzel slaat om in sneeuw, er komt een wit Leuven te voorschijn. De kinderkopjes zijn bijna niet meer te belopen, dus koffie op de Grote Markt van Leuven, een mooi en authentiek plein!

We schieten binnen bij Bar Nine, een erg leuk en gezellig tentje! We houden het op koffie, alhoewel de verleiding voor een Bels biertje groot is. 2 maart 2018 en in dit jaar nog geen biertje gehad, TOP prestatie! Misschien morgen dan? Bij ons Hotel is het inmiddels ook geheel wit geworden!

Gelukkig is “onze” tuin open……… Begijnhof Hotel! Yeah! De buurman heeft een Michelin ster, we gaan rond 19.00 uur lekker genieten bij Restaurant Cum Laude in Leuven. Geen bier in 2018 maar deze avond laten we ons toch wel verwennen met een portje en een overheerlijke rode wijn.

Jaha, als je een paar centjes wilt en kunt uitgeven is dit restaurant een echte aanrader. Let op: reserveren is een must en het is alleen maar open van maandag t/m vrijdag. Na een overheerlijk avondje genieten, rond 23.30 uur echt bedtijd.

Zaterdag 3 maart: GOEDEMORGEN Leuven! Op tijd het nestje uit, ontbijten en eens kijken wat voor wandeltochten we allemaal meegekregen hebben van die man uit de toeristen office. We gaan in ieder geval een wit Leuven in! Eerst dat Groot Begijnhof nog maar eens goed verkennen. Leuven is een leuke stad met ruim 100.000 inwoners en waar alle bezienswaardigheden en de gezelligheid redelijk compact is, zeg maar loopafstanden. Dit maakt deze stad prima geschikt voor een weekendje van vrijdagmiddag t/m zondagavond. Van maandag t/m vrijdag studeren hier nog zo’n 50.000 studenten, de stad is dan druk met jongeren.

We vervolgen onze stadswandeling…….. In Leuven is nog een huisbrouwerij, Domus genaamd. Wellicht nog iets voor later op de dag, nu nog echt te vroeg voor!

Op naar de Universiteitsbibliotheek (KU Leuven). Hier gaan we aan de slag met onze 4 rittenkaart. Je kunt voor 16 euries per persoon de Universiteitsbibliotheek (incl beltoren), het raadhuis, het M Museum en de schatkamer van de Sint Pieterskerk bezoeken. Doen dus! Hetgeen nu wel wil zeggen dat we om 15.00 uur bij het Raadhuis moeten zijn voor de rondleiding met gids.

Audiotour, dus overal tekst en uitleg! Echt wel gaaf die bibliotheek! Niet missen als je Leuven bezoekt.

De beltoren in……. Yep, hoog maar wel een erg gaaf uitzicht!

We bezoeken het M Museum van Leuven, zit bij de vier rittenkaart inbegrepen. Niet ons ding. We waren dan ook binnen 30 minuten het museum weer uit. Voor de liefhebbers van oude kunst, schilderen en oude kerkbeelden is dit museum zeker een aanrader.

Lunchtijd, een salade…… Om 15.00 uur start onze tour (duur ongeveer 60 minuten) in het stadshuis van Leuven. Best druk, drie groepen van zo’n 30 mensen, gaan het stadhuis in. Wat enorm opvalt is de buitenzijde, daar is echt veel werk in gaan zitten. De beelden zijn pas later aangebracht, dit waren voorheen lege nisjes.

Aan het einde van deze tour wandelen terug naar ons hotel. Relaxtijd incl. sauna. Ook dat is belangrijk in een Weekendjeweg…….. Rond 19.30 uur de straat weer op. We belanden aan bij De Nachtuil, een zeer goed restaurant met mega lekkere biefstukken! En hier ist ie dan! MIJN EERSTE BIERTJE VAN 2018! Yeah, Duvel! What else in Belgium? Gemist, nee niet echt maar lekker is het wel! We dineren overheerlijk en gezellig. Rond 22.00 uur wandelen we terug naar ons Hotel. Bedjestijd na een gave dag in Leuven.

Zondag 4 maart: GOEDEMORGEN Begijnhof! Wederom een stralende dag. Ontbijten, uitchecken en dan gaan we nog een wandeltocht doen in Leuven. De kerkenwandeltocht. We starten bij de Sint Kwintenskerk nabij het Groot Begijnhof. De kerk is gesloten maar ligt er met de strak blauwe lucht wel mooi bij. Wederom een goede dag om er op uit te trekken, nauwelijks wind, graadje of zeven dus fleecje is voldoende. We maken een ommetje op de route om de Abdij van het park te gaan bezoeken. Een prachtige omgeving, waar momenteel wel veel in de steigers staat voor restauratie. In Leuven? Vergeet dan zeker deze bijzondere plaats niet, kleine 1,5 km uit het centrum.

We dachten aan de achterzijde de Abdij te kunnen verlaten, mooi niet dus. We moeten dus ff de spoorweg over en wat klimwerk verrichten om aan de andere kant te komen. “Wandelen zonder obstakels” kunnen wij dat eigenlijk wel?

Na zo’n 1,5 uur wandelen zijn we weer terug in het hartje van Leuven. Eerst de Sint Pieterskerk maar eens bezoeken. De Schatkamer van de Sint Pieterskerk zit in onze “4 rittenkaart”, de enige van de vier die we nog niet gedaan hebben. Alle vier afgetikt en dat voor 16 euries p.p.

Ons hotel was in groot Begijnhof, dus als er een groot is zal er ook wel een klein zijn. Yep, klein Begijnhof. Ook een bijzonder steegje maar eerlijk is eerlijk, groot Begijnhof is een stuk bijzonderder. Hier zie je nog wat stukken van de oude Interbrew brouwerij in Leuven, achter deze toren bevind zicht de Stelle Artois brouwerij.

We lopen een stuk bergop om uiteindelijk bij de Abdij Keizersberg te komen. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de stad echter de randen van de keizersberg zijn geheel afgezet. Wij verwachten iets met afbrokkelgevaar maar we zien dat nergens staan. Van de oude en eerste stadsomwalling tref je in de Handbooghof nog zo’n 150 meter aan. Meer dan wat je op de foto’s ziet is het dan ook niet.

Inmiddels is het zo’n 15.00 uur geworden en de maagjes moeten worden gevuld. Lunchtijd, geitekaas salade bij Resto Ribs nabij de Grote Markt. We vervolgen onze weg richting de auto, nog zo’n 20 minuutjes wandelen en dan zijn we terug bij ons Hotel en dus ook de auto. Aantal leuke en oude geveltjes, die er ontzettend veel zijn in Leuven, in de Schaapstraat.

Laat op de zondagmiddag sluiten we onze dagwandeling en gaan we weer terug naar Bergeijk en Eersel. 95 km rijden en dan zijn we alweer thuis van deze prachtige stad. Een geslaagd weekendje Leuven! Heerlijk genoten! Volgende avontuur, 30 maart as. op naar Sint Petersburg, Rusland!

Leave a Reply