Skip to main content

Een lang gekoesterde wens komt uit….. Visiting “The largest and last wilderness on Earth” with the Plancius of Oceanwide Expeditions.

Volledige trip bekijken op direct door naar: South Shetland Islands, Half Moon Island, Cuverville Island, Neko Harbour, My Polar Plunge, slapen (zonder tent) op Antarctica, Detaille Island, Vernadsky Station of Deception Island.

Tripnumber: PLA31 – FROZEN PLANET

Antarctica:
Antarctica is het continent rond de Zuidpool van de Aarde Antarctica is genoemd naar de Arctis, het Noordpoolgebied, met het voorvoegsel anti-(tegenover-). In oppervlakte is het het vijfde continent, na Azie, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika en voor Europa en Australie. Antarctica wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Grote Oceaan (volgens de oude indeling in oceanen). Al de zeegebieden rond Antarctica, bezuiden de 60e breedtegraad, worden tegenwoordig benoemd als de Zuidelijke Oceaan (of Antarctische Oceaan). Het land en het water rond Antarctica wordt gezamenlijk aangeduid met de term Antarctis. Antarctica is de koudste plek op Aarde. De laagste temperatuur officieel ooit gemeten op Aarde was bij het Vostok-station op 1000 kilometer van de Zuidpool: -89,2 °C (officieus -91 °C), en het continent is bijna volledig bedekt met ijs. Antarctica is het continent met de laagste gemiddelde luchtvochtigheid. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2200 meter en op het dikste punt is het ijs zelfs 4776 meter dik.

5 & 6 maart: Deze dagen stonden dus zeker in het teken van het reizen naar mijn einddoel. Op tijd gearriveerd op Schiphol, bakkie met Jolanda en op naar mijn vlucht. 19.05 uur vertrek met Air France vlucht AF2041. 20.20 uur aankomst in Parijs. Hier krijg ik meteen een wachttijd van 3 uur voor mijn kiezen. Gelukkig hebben ze Paella met een lekker rood wijntje er bij (what else in Frankrijk?). Vervolgens om 23.20 uur met Air France, vlucht AF0418. Ruim 13,5 uur later sta ik lokale tijd 09.05 uur in Buenos Aires aan de grond. 27 graden Celcius aldaar, dus snel even wat kleren uit doen. Met een maffe taxichauffeur naar Jorge Newbery Airport aan de andere kant van de stad, “gevaarlijk” taxiritje van zo’n 45 minuten. Weer wachten! 14.25 uur vertrekt vlucht AR1890 naar Ushuaia, alwaar ik om 18.05 weer land. Temperatuur: 4 graden Celcius. Temperatuurverschil in 3,5 uur: 23 graden Celcius. Conclusie: van deze reisdag: boven de wolken schijnt de zon!! Met de taxi naar mijn hotel: Lennox HotelEerst even mijn programma voor morgen geregeld, geld pinnen en bedtijd. Tot morgenvroeg.

7 maart: 06.20 uur gaat de wekker, het is immers vakantie. Heerlijk ontbijtje met een prachtig uitzicht over Patagonie, dit noemen we nou een “a room with a view”. Conform afspraak wordt ik om 08.10 uur opgepikt bij het Hotel voor een excursie door het National Parc. Tierra del Fuego (vuurland). Een prachtige dag aan het einde van de wereld. Onder andere een bezoek aan het meest zuidelijk gelegen postkantoor op de wereld!! Zo was ik ook nog eens op het meest noordelijk gelegen postkantoortje van de wereld (Spitsbergen trip van 2011). En die postbode, grandioos……… (kan zo bij cafe de Snor aan het werk). Leuke en boeiende gids, voorin in de excursiebus…… Schitterende ochtend in een prachtig gebied, een paradijs voor de fotograaf! Aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook aan deze trip. Op naar het hotel, alwaar Anke en Dan (uit Leersum, die ik heb leren kennen op mijn Spitsbergen trip) inmiddels ook gearriveerd zijn. Even lekker samen gelunchd en daarna Ushuaia bestudeerd, tevens trip (Beagle channel met Katamaran) geboekt voor morgenochtend. Middag afgesloten met een heerlijk rood wijntje in de nabijheid van ons hotel. Even rust en daarna gezamenlijke diner met lamsvlees in een Ushuaia’aans restaurant. Op tijd er in, drukke dag en morgenvroeg weer op tijd paraat.Uitzicht vanuit mijn hotelkamer!!

End of the Wolrd toilets…… (hier noemen ze alles “End of the World”, beetje terecht is dat natuurlijk wel. “End of the World postkantoor”.

8 maart: Wederom vroeg uit de veren want om 08.30 uur worden we verwacht aan de haven van Ushuaia, voor een Beagle kanaal dagtocht. Met de catamaran (van: Catamaranes Canoero Ushuaia) het kanaal op, schitterend!! Gezien: Albetrossen, en vele andere vogelsoorten, Zeeleeuwen, Magelhaenpinguins en de ezelspinguins, het bekende vuurtorentje van Ushuaia, Prachtige
landschappen.
Het weer werkte vandaag dan ook fantastisch voor de beste en mooiste plaatjes. Daarbij is het natuurlijk maximaal genieten met dit weer. Schitterende dag, die we afsluiten in Ushuaia met een borrel en een Patagonie’en biertje. Uit eten, samen met Anke en Dan en vervolgens rond 22.00 uur het mandje opgezocht. Anke en Dan heb ik leren kennen in 2011 tijdens mijn Spitsbergen expeditiereis, met hun heb ik dan ook de plannen voor deze Antarctica reis gemaakt. 
Ushuaia in het kort: Slechte wegen en voetpaden; Schitterend gelegen; Alles wat te maken heeft met “The end of the world”; Gezellig; Electrische bekabelingen slordig bovengronds; Rommelig; 
Leuk om te zijn geweest, zou er voor geen goud willen wonen.

9 maart: THE DAY!! Vandaag reizen we af naar ANTARCTICA!! Dagje Ushuaia, niet al te veel gekke dingen meer gedaan. Heerlijk geluncht en wat rond gehangen.

       16.00 uur inchecken op de Plancius, alle instructies aangehoord en rond 18.00….. Let´s go to Antarctica. Jim en Katje maken ook weer deel uit van het expeditieteam, dit deden zo ook al in 2011 op mijn Spitsbergen trip. Gezellig en leuk dat ze mij nog herkende. Diverse mensen van de staf (Aldwin, waaronder Christel) zijn aan boord. Kortom: YES!! I’am at the Plancius again. De reis kan beginnen……………… Rond 20.00 uur is het aanschuiven voor diner, uiteraard weer gewoon goed. Leuk ook om meteen weer leuke en nieuwe mensen te ontmoeten. Zitten aan tafel met een gast uit Australie, is al vier weken met zijn motor door Patagonie aan het reizen, nu Antarctica en gaat daarna nog ff verder tot oktober 2013. Hij was boswachter maar het bos was volledig verwoest, geen bos is ook geen boswachter, dus reizen…………. Moeder met dochter uit Denemarken, die ook een Antarctisch avontuur aan willen gaan, moeder gaat na deze trip naar huis, dochter (19 jaar jong), blijft nog drie maanden in Zuid Amerika. Het zijn zo maar wat leuke verhalen. Maar goed, na het diner ff lekker op bedje muziek luisteren en op tijd plat. We zijn onderweg naar de Drake Passage.

10 maart: We are lucky with the Drake. Oftewel, een goede zee met goede weercondities. Mijn pleister zal ongetwijfeld helpen, voel me redelijk goed. Gewoon en overheerlijk kunnen ontbijten samen met een Amerikaanse bioloog en een stel uit Australië. Die “anti-zeeziek pleisters” plak je achter je oren en schijnen te helpen tegen zeeziekte. Vele medereizigers gebruiken deze pleisters, moet je wel voorafgaand even regelen! In Nederland alleen op doktersrecept te herkrijgen. Wij zijn hier allemaal “for the first time”. Lichte schommelingen maar deze zijn handelbaar, hopelijk blijven de condities zo dan overleven we the Drake Passage wel. Tweetal leuke lezingen bijgewoond deze ochtend: Vogels op en nabij Antarctica en de weersomstandigheden op Antarctica. Lunchtime. Samen doorgebracht met een stelletje uit Amerika.Was ook weer gezellig. Ach je, we moeten wat doen om de tijd op de Drake Passage te doden. Vanmiddag nog een leuke lezing over gesteente en het ontstaan van Antarctica. Worden we nog iets wijzer ook, buiten zien we alleen maar zee, zee en nog eens zee. Vanwege de extreem goede weersomstandig kunnen we met de boot op full speed vooruit. Als we dit tempo aan kunnen houden gaan we morgen later om de middag onze eerste landing op Antarctica doen……YES!! Stond gepland voor dinsdagochtend maar we lopen nu voor op het schema. Zou grandioos zijn, morgen meer hierover. Weer een heerlijk diner gehad, samen met mijn roommate Geoffrey (Engelsman, woonachtig tussen Machester en Liverpool) en met een ander Amerikaans stel. Hun wonen in de buurt van Mount St. Helene, die begin jaren tachtig is ontploft (69 doden!). Heftige verhalen, zo hoor je nog eens wat. Nog ff in de lounge, mijn dagverhaal type, en op tijd plat. Nog geen last gehad van zeeziekte, gelukkig!! Helpen die pleisters achter de oren dan echt……………… Morgen Antarctica…..zin in! Welterusten.

11 maart: Goedemorgen! We zijn vannacht het Antarctische front gepasseerd. Nee, dat is nog niet Antarctica maar dit zijn wel de Antarctische wateren waarin alle golfstromen e.d. plaatsvinden die bij het Antarctische gebied behoren. Leuk, maar het is geen verkeersdrempel waarover je binnen komt varen. Eerst ontbijtje dan maar. In de loop van de ochtend komt Antarctica in beeld, om precies te zijn the South Shetland Eilands. Prachtig, zeker met dit mooie weer. Inmiddels al een stuk of 10 walvissen gezien, echter niet close genoeg voor mooie foto’s. Wel diverse Albatrossen en Prions vast kunnen leggen. Albatrossen, wat een beesten zeg!! Wegen meer dan 10 kg en hebben een spanwijdte van de vleugels van +/- 3 meter. Schitterend. Lunch, en gaan we ons klaar maken voor de eerste landing op Antarctica. Geluncht met een jongen uit China, is ook alleen op deze tocht. Gezellig. Daarbij zit er nog een groep van 9 personen aan boord uit Nederland, hun reizen via Wereld Contact”, ook een reisorganisatie uit Nederland. In deze groep zitten ook drie mensen uit Veldhoven, leuk! Ongelooflijk, ik ga bijna het continent Antarctica betreden. Wordt er toch wel een beetje stil van!! We worden verwelkomd door vele Pinguïns rondom de boot, diverse Minke Whales. Rond 16.30 uur is het dan eindelijk zo ver, we gaan aan land. Wat een omgeving, wat een puurheid aan natuurschoon. GRANDIOOS, GRANDIOOS, GRONDIOOS! Mega gaaf en heftig!! We bezoeken een geweldige Pinguïn kolonie op de South Shetland eilanden. Ongekend als je zo tussen een kolonie aan Pinguïns kan en mag doorlopen. Wat een ervaring en maximaal genieten. Terug aan boord gelijk een evaluatie van de dag en een briefing voor morgen. Het weer werkte vandaag fantastische mee, ketsblauwe lucht en een licht windje. Zonder handschoenen en muts Antarctica betreden, mijn gezicht is zelfs een beetje verbrand. Dinertime: tja dat gaat er wel in na zo’n landtochtje. Nog ff wat rondhangen en de lounge en daarna plat, morgen weer een heftige dag met wellicht “kortstondig zwemmen in de Antarctische wateren”. Ik ga zeker meedoen als we die mogelijkheid krijgen, heb mijn zwembroek immers niet voor niets meegenomen.

12 maart: Goedemorgen Antarctica. Wederom strak blauwe lucht, schitterend!! De landing van deze ochtend op Half Moon Island. Geen woorden voor, zo ontzettend mooi, gaaf, Grandioos……. De foto’s vertellen genoeg! De vrijheid op Antarctica bevalt me wel, geen ijsberen dus zelf rondlopen en maximaal genieten. Daarbij werkt het weer enorm mee, jasje open, handschoenen uit, muts af………heerlijk! Wat een continent!

Antarctica we have some problems!! Op deze reis was de mogelijkheid tot duiken, kayaken en overnight camping. Ik heb de camping nacht geboekt maar weet op dit moment nog niet welke nacht dit gaat worden. De duikers zijn vanochtend in het water geweest en een van de duikers heeft het niet overleefd. Raar iets, dat we nu doorvaren met een dode Japanse vrouw aan boord die gisteren nog langs ons zat te eten. Things happen! Momenteel weten we nog niet hoe verder, de expeditieleiding houdt ons op de hoogte. We varen in ieder geval richting Deception Island, verder zuid. Doet vermoeden dat we dus niet terug keren naar Ushuaia maar de reis voorzetten. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Antarctica, het is een blijft risico’s met zich meebrengen. Zo he, die wind steek hier flink op. Even wat lezingen gemist en me terug getrokken op mijn kamer. Niet ziek geworden maar wel even liggen om dit te voorkomen. Vooralsnog
hebben de Argentijnse autoriteiten toestemming gegeven onze reis te vervolgen.
Nog niet bekend of we die af kunnen en mogen maken? Mag het wel hopen. Er zijn hier enkele kleine vliegveldjes bij onderzoekstation, wellicht is dat een optie? Meer info hierover volgt nog. Nu klaar maken voor landing op Deception Island, dit is een vulkaan waar de krater gevuld is met water. Wij varen zo de krater binnen voor de landing. In geval van een acute uitbarsting zitten we goed in het hart van de krater!! Komt vast goed. Niet dus, want de wind is te heftig om Deception Island binnen te varen. Kelvin (onze Schotse expeditieleider) zegt al drie dagen: The weather is king here! Hij heeft gelijk, sommige dingen komen te vervallen als het weer het niet toelaat Wellicht dat we op de terugweg nog een bezoekje kunnen brengen aan Deception Island. Hiermee komt vooralsnog  “the Antarctica swim” te vervalen want dit zou gebeuren bij Deception Island, wellicht later nog. Ja, ik heb mijn zwembroek niet voor niks meegenomen en wil hier zeker een keer plonsen!! Ons schip gaat nu in ieder geval heftig te keer. Enkele
Humpback whales langs het schip maar vanwege de wind en de hoge golven is het niet aan te bevelen om naar buiten te gaan.
Ik laat de foto’s maar ff achterwege dus. Snel plat want het gaat niet goed met me, het schip gaat te heftig te keer. Ook mijn kamergenoot (Geoffrey) besluit omstreeks 16.00 uur het bed op te zoeken. Diner om 19.30 uur maar overgeslagen, geen succes om met deze storm/golven te gaan uit. Yes it is, the Largest and Last Wilderness on Earth. Dus mooi blijven liggen en doen wat het weer me oplegt. What a day………………………

13 maart: Goedemorgen! Echt wel uitgeslapen, in bed gelegen van 16.00 uur tot 06.30 uur. Gelukkig is het weer wat rustiger geworden, dus zo maar eens lekker gaan ontbijten. Honger! Sinds gisterenmiddag 13.00 uur niks meer gehad. Yes, hoor net dat vanavond de camping nacht gaat worden, vanavond dus niet slapen aan boord. Uiteraard, als het weer het toelaat………… zoals bekend geldt dat voor alles hier! Daarbij hoor ik net dat we vanmiddag “the Antarctica Plunge” wellicht alsnog kunnen maken. Bijna 08.00 uur, ontbijt zit er in nu naar de Lounge voor de daily briefing. Wat een weertje, schitterend en strak blauw. Wauw, wauw, wauw, wauw…………ongelooflijk dat ik dit mag mee maken. Niet om te zetten in woorden……………. Prachtige landing gemaakt in Cuverville Island.

Wilde snel even mailen naar het thuisfront maar kom niet op internet in deze baai. Wellicht later op de dag anders morgen weer, vannacht slaap ik aan land dus mailen is dan helemaal onmogelijk. Laatste berichten over de overleden Japanse vrouw: Ze ligt aan boord in een vriescel, zover nu bekend is er toestemming haar aan boord te houden tot het einde van deze trip. Heftig allemaal, kennelijk hoort dit er bij. Moet eerlijk bekennen, super vervelend maar ik geniet wel verder van deze trip. Sterker nog: Maximaal genieten. Vanochtend kennis gemaakt met een super gave gast uit Ierland, is ook alleen hier en zijn beroep is “tekenen op extreme plaatsen”. Hij heeft voorzieningen getroffen om hier onderwater tekeningen te maken, en snakt dus naar een nieuw duikavontuur op Antarctica. Bijzonder om met hem kennis gemaakt te hebben. Momenteel kan ik het aantal nationaliteiten aan boord niet meer tellen oa: Australie, Ierland, Duitsland, Amerika, Japan, China, Canada, Nederland, Engeland, Finland, Schotland, Zwitserland enz  Geweldig allemaal dat Ruudje dit mag meemaken!! Nu op naar de lunch. Na de lunch een korte briefing en weer snel omkleden geblazen. We gaan een landing maken in Neko Harbour. Dit is echt een ongekend prachtig stuk natuurschoon, nog nooit in mijn leven zo iets moois gezien!! We maken een stevige trip berg op naar een prachtig viewing point. No words…………

En na dit alles, YES WE CAN!! We maken een Polar Plunch!! En ja, Ruudje ook……………….. Min 2 graden celcius, oftewel erg koud maar ik ben er volledig in geweest. Heerlijk!! Mijn kamergenoot springt ook mee maar de rest van de Nederlanders blijven achter. Oftewel Ruudje is the only crazy dutchman. GEWELDIG!! Wat een belevingen allemaal hier.

Nu ff een whisky proost met mijn kamergenoot op deze plunch. Geof heeft een volle fles whisky bij, niet mijn ding maar voor deze gelegenheid ja. Dan hebben we zo onze polar BBQ en dan maak ik me op voor een nachtje slapen op Antarctica. What a great day………………. Ik weet wel dat deze jongen uit Bergeijk gezegend is dat hij dit allemaal mag meemaken!! Lovely sunset deze avond. BBQ aan boord was weer grandioos, weer een nationaliteit extra ontdekt, twee mensen uit Zuid Afrika aan boord. Moet niet gekker worden. Nu klaar maken voor het kamperen op Antarctica. Als ik doodvries is dit het laatste wat jullie van mij horen. Welterusten……………….

14 maart: Goedemorgen…….I Survived an Antarctic Night. Another night to Rememeber. Bijzondere ervaring, in slaap vallen onder de Zuidpool sterren en wakker worden volledig ingesneeuwd. GAAAAAAF!! En dat alles in een drievoudige slaapzak met een waterproof omhulsel. Erg warm, maar volgens mij de eerste keer in mijn leven dat ik heb geslapen met een muts op. Mijn nachtplek was naast die van Maikel (een jongen uit Zuid Afrika), voor we in slaap vielen hebben we nog een heerlijke social talk gehad met elkaar. Bijzonder om op zo’n plaatsen mensen over de gehele wereld te leren kennen. 06.00 uur was de wake-up call door Andrew, “tent” (lees slaapzak) afbreken en door de sneeuw en mist met de zodiac terug naar de Plancius. Heerlijke douche……….ontbijtje.

Hoppa, de boot is weer aan het varen. Deze keer door de mist. By the way, ik heb pas 1150 foto’s gemaakt…… Koud!! We brengen in Paradise Bay een bezoek aan Base Brown. Schitterende
omgeving, alleen door de hevige sneeuwval is het zicht beperkt.
Hoort er bij op Antarctica. Stevige wandeling berg op naar een viewing point, echter met dit weer without view. Daarna
nog wat zodiac cruising gedaan, mooi om te zien hoe met dit weer het eerste zeeijs gaat aangroeien.

Terug naar Plancius alwaar we weer wat kunnen opwarmen. O ja, ook mensen uit Taiwan aan boord. We zijn wel erg internationaal bezig op deze trip. Na een lezing van Katja over ijs (Antarctisch ijs welteverstaan, dus geen soft- en schepijs) was het weer lunchtime, dit keer stond er pizza op de menukaart. Ook lekker. Weer buiten blijft slecht, sneeuw en veel mist. Even afwachten dus hoe het verder gaat met de “Rough Plans” van Kelvin. We varen in ieder geval het Lemaire Channel binnen, ondanks de mist…..schitterend!! We maken een nieuwe landing bij “Iceflield Graveyard” (althans zo luidt de bijnaam van dit ijsberg veldje). Leuk (sneeuwwandeling). Nieuwe pinguïnsoort gezien, de Adeliepinguin. Met de Kinbandpinguin, de Macaronipinguin en de ezelspinguin staat de teller op vier soorten. Vandaag stond in ieder geval in het teken van veel sneeuw, kou, mist e.d. oftwel Antarctische weersomstandigheden. Gelukkig zijn we goed uitgerust om de strijd aan te gaan met dit weer.

Na dit alles “warming up” met een rood wijntje. Lekker even gehangen in de lounge en op naar diner. Gezellig gegeten met een Engelsman aan tafel, die ook alleen reist en speciaal om te duiken hier is. Was gezellig en we zijn weer de nodige duikinfo rijker. Gezien de campingnacht en de drukke en koude dag, zoek ik om 20.45 uur mijn bedje al op. Heerlijk even muziek luisteren op de iPad en op tijd plat. Tot morgenvroeg.

15 maart: Goedemorgen, wat ben ik toch een slaapkop. Weer geslapen tot 06.45 uur, moet niet gekker worden. Zoals het er nu naar uitziet gaan we na het ontbijt de Zuidpool cirkel oversteken. Hoppa, rond 08.15 uur heffen we het glas! We hebben de zuidpoolcirkel bereikt (66°33’44’). YES!! Weer een mijlpaal er bij. Gelukkig hebben de ijscondities het toegelaten dat we dit punt hebben kunnen bereiken. Helemaal super! Weer van vandaag lijkt erg veel op dat van gisteren, veel sneeuw, wind en kou. Voorzijde van de boot is inmiddels volledig wit van de sneeuw. We’re on a southpool expedition………… Hoort er allemaal bij. Blijft genieten deze tocht. Deze ochtend schitterende en leerzame lezing van Jim over de historische zuidpoolexpedities. Interessant. Voor de rest rustig ochtendje aan boord, al navigerend tussen de enorme ijsbergen door. Begint al een beetje “gewoon” te worden, varend tussen al die immense ijsbergen. Echt wel gaaf, vet cool……. Whoh he, er duiken een drietal Humpback whales op naast de boot. Heftig! We maken een prachtige landing in de sneeuw en bezoeken een Britisch onderzoeksstation wat in 1956 in gebruik genomen is en in 1959 alweer verlaten is. Schitterend. Bij het verlaten zien we nog enkele Wedell seals, prachtig! Detaille Island is het meest zuidelijkste punt wat we gaan bereiken op onze reis, vanaf nu gaan we weer richting Ushuaia varen, uiteraard met de nodige stops.

Na deze heerlijke maar koude tocht is het omstreeks 13.30 uur weer lunchtime. Goulash met aardappelpuree, tja het leven aan boord is afzien. Weer Humpback Whales naast het schip. Vanmiddag varen we weer de zuidpoolcirkel voorbij, oftewel we gaan weer terug. IJsbergen, ijsbergen, ijsbergen, ijsbergen, ijsbergen…….. Lekker hangen in de lounge, muziekje op de iPad er bij, prachtig uitzicht wat is het leven toch zwaar. O ja, bijna vergeten……….het is weekend! Proost, we bestellen een rood wijntje en dan………………… Whoh, ho ho…. Een groep Orca’s voor de boot die aan het jagen zijn op een walvis. That’s nature. Echt helemaal ongekend gaaf dat wij dit mogen aanschouwen voor ongeveer een uur. Super, super, super, super……. Zo weer tig foto’s verder, waar waren we ook alweer gebleven. O ja, bij de rode wijn. Nog maar een keer proost dan!!

Nog ff hangen in de Lounge en nagenieten van dit ongelofelijke Orca event. Aansluitend is het weer dinertime, heerlijke risotto rijst met vis. Het leven is af en toe zwaar. 21.15 uur, en deze jongen gaat weer naar bedje toe. Zware dagen, vergen ook slaap. Muziekje en zo plat.

16 maart: Goodmorning! Uitgeslapen want we hoeven vandaag pas om 07.15 uur uit bed i.p.v. gebruikelijke 06.45 uur. Halve kamer spullen liggen op de grond, vannacht flinke bewegingen gehad met het schip. Niet echt last van gehad maar de helft ligt op de grond. Opruimen, ontbijten. Na het ontbijt Daily briefing van Kelvin, daarna landing en bezoek aan Vernadsky Station van Oekraïne. Zeer interessant om het leven aan te horen in dit onderzoeksstation. Leuke rondleiding gehad en meteen een paar kaarten verstuurd richting Nederland. Teven weer een stempel in mijn paspoort er bij. Daarna een Zodiac cruise met een bezoekje aan Wordie House op Winter Island. Prachtige historische hut. Leuke, interessante en boeiende ochtend.

Vanochtend er tevens achter gekomen dat er ook nog iemand uit Rusland aan boord. Hoeveel nationaliteiten hebben we inmiddels in huis? Lunchtime again. Na de spaghetti maken we een landing op Petermann Island. Amazing again. Schitterende foto’s kunnen maken van de Adeliepinguins. Leopardseals zien jagen op pinguins enz enz. Die Leopard Seals zijn niet echt vriendelijk met pinguïns! That’s nature. Wederom een schitterende landing.

Nu warming-up want ik vond het koud vanmiddag. Weer Humpback Whales en Minke Whales langs de boot, we varen zo weer het Lemaire Channel door maar nu van zuid naar noord. Blijft geweldig!! Dinertime, deze keer ben ik gegaan voor de vegetarische noodels. Overheerlijk, gelukkig nog een stukje lamsvlees gekregen van Anke dus zo vegetarisch was het nu ook niet weer. Moeder en dochter uit Denemarken zaten weer eens bij ons aan tafel. Was weer super gezellig wat er in resulteerde dat we als eens van de laatste de eetzaal verlieten. 21.15 uur inmiddels weer, dus hoogste bedtijd na een drukke Antarctische dag. Geoff ligt er al in als ik binnen kom. Wake up call staat gepland voor 06.45 uur, dus welterusten….

17 maart: Goodmorning ladies and gents for another great day in Antarctica”, de wake-up call van Kelvin om 06.45 uur. Wakker worden, douche, ontbijten en de deur uit. Planning: Landing op D’Hainaut Island in Mikkelsen Harbour. We varen door en proberen alsnog een bezoek te brengen aan Deception Island, wat we vanwege het weer gemist hebben op de weg naar het zuiden. Kelvin: “Why do we have a plan”…….”we have a plan so we could change it”. Momenteel vind ik het meer dan super omdat Deception Island de moeite waard is. Hopelijk kunnen we dus vanmiddag die vulkaan krater binnen varen. Afwachten dus….. Leuke lezing van Katja over het leven op de diverse onderzoeksstations op Antarctica, interessant. Vervroegd eten: 12.30 uur ivm mogelijke landing bij Deception Island. Laten we het hopen!! “The Weather is absoluut KING here”. Na de lunch toch maar weer mijn pleister geplakt, vanavond varen we weer de Drake Passage op. Geweldig! Goede beslissing van Kelvin om het ochtendprogramma te skippen en Deception Island aan te doen Super gaaf om Whalers Bay te bezoeken. Wat een mysterieuze plaats om te bezoeken. Heerlijk rond gewandeld en schitterende foto’s gemaakt. Dit was onze laatste landing, welteverstaan in een actieve vulkaan! Zo diner en dan weer de Drake Passage op, terug naar Ushuaia. Goed nieuws uit Nederland, ONS ALLER AJAX blijft op 1 staan in onze vaderlandse competitie. Diner met Katrina uit Rusland (Moskou) aan tafel, ze is ook touroperator. Na diner nog even wat foto’s uitwisselen, gezellig gebabbeld met twee Russische mensen aan boord. Altijd leuk om mensen van “everywhere in the world” te ontmoeten! Weer lekker op tijd plat, deze keer pas na 22.00 uur. Morgenvroeg uitslapen, we zijn toch op de Drake Passage. Welterusten en tot morgen op open zee.

18 maart: Een goedemorgen deze maandagochtend. Uitgeslapen tot 08.00 uur. De Drake is niet echt rustig maar ik wil zo toch gaan ontbijten. Zo te voelen werken de pleisters wel. Goed ontbijt gehad samen met twee dames uit Taiwan en een stelletje uit Amerika. Was weer gezellig. Met nog ruim 40 uur open zee in het vooruitzicht zo maar even wat rondhangen in de Lounge. Wat moet ik anders doen? Leuke en interessante lezing over Gletsjers, door Andrew. iPadtje met muziek, altijd lekker met de boot schommelend door de Drake Passage. Going up north to Ushuaia. Vervolgens een leuke lezing van Katje over Global Warming, zij heeft daar serieus onderzoek naar verricht op Antarctica. Kortom, onze tijd op zee wordt nuttig besteed. En zo is het weer gewoon lunchtijd geworden. Lachen, bijna alles schuift van de tafels af en lopen om eten te scoren is al helemaal geen doen. Mijn inziens werken die pleisters perfect anders was ik op zeker vele malen zieker geweest dan nu. De Drake gunt ons wat minder rust dan op de heenweg. Ach ja, hoort er allemaal bij. Deze middag een schitterende lezing van Philip Gray (Ierland) over kunst. Hij doet canvas schilderen onder water en heeft dat ook in Antarctica gedaan. Schitterend hoe hij dit doet en passie hoe hij hier in staat. Wederom interessant. Deze middag nog een kleine stroomstoring, dus even lekker stil geleden midden in de Drake Passage. Kennelijk een kleinigheidje want we waren weer snel verder. Dinertime! Gaat van alles stuk vandaag in de eetruimte en ook in de keuken. Zee is erg wild dus alles vliegt rond. Gelukkig nergens geen last van, long live de “pleisters achter de orden” zullen we maar zeggen. Op naar het einde van de Drake Passage. Voor nu: muziekje luisteren en heerlijk slapen. 

19 maart: Ook voor deze morgen geldt weer: een hele goede morgen. De Drake Passage is niet zo rustig als op de weg naar Antarctica, echter het voelt goed aan. Kan gewoon drie keer per dag naar de eetzaal aan boord. Lang leve de pleisters achter de oren. Vandaag weer diverse lezingen in de Lounge. Zojuist mijn schulden voldaan, oftewel mijn verbruik afgerekend. Leuk fooitje gedaan voor de staf aan boord, grandioos werk hebben die allemaal geleverd. Helemaal super. Verder zal het vandaag in hoofdzaak schommelen op zee worden. Van voor naar achter van links naar rechts…. Tegen de middag breekt de zon door en lijkt het er op dat we afscheid nemen van de wolken. De zee wordt rustiger. Heerlijk om zo richting Ushuaia te hobbelen. Kennelijk lopen we 10 uur voor op schema, hetgeen wil zeggen dat we voor het Beagle kanaal voor anker gaan en vannacht pas het Beagle kanaal in varen. Verwachting is dat we morgenvroeg omstreeks 06.30 uur in de haven aanleggen. We varen niet direct door naar de haven omdat er dan kennelijk extra kosten verbonden zijn aan het aanleggen. Dus wachten we lekker op zee. No problemos. Kunnen we vanavond in ieder geval golfloos eten. Er is een Duitse fotograaf aan boord, die heeft net een presentatie gegeven van de foto’s die hij heeft gemaakt. Ongekend gaaf!! Inmiddels hebben we weer land in zicht gekregen (15.30 uur) en zijn we wederom ongeschonden door de Drake Passage gekomen. We hebben een GEWELDIG afscheid in de lounge. Maximaal genieten. Geoffrey (mijn kamergenoot) heeft nog een 306 roomparty georganiseerd. Whiskey e.d. Super gezellig met enkele Engelse en Zuid Afrikanen. We hebben gezamenlijk ook het nodige meegemaakt, dus een licht afscheid is op zijn plaats. Heerlijk afscheidsdiner is het vervolg. What a great time we have together, wordt er zelf helemaal stil van! Nog in de lounge geweest om een flesje rode wijn met Anke en Dan te legen. Was nog verdomd gezellig, 01.30 uur pas in bed. Morgen zien we wel weer verder. Proost en welterusten.
20 maart: Awake at 06.30 uur. Douche, ontbijten en op naar de luchthaven. Afscheid nemen van iedereen. Wachten, vliegen, wachten, vliegen.
21 maart: Vliegen en netjes op tijd geland op Schiphol. Weetje: Boven de wolken schijnt ALTIJD de maan of de zon.
THE FROZEN PLANET………………..I WAS THERE!! Een GEWELDIG en ONVERGETELIJK avontuur ten einde! WAUW!
Stuk wat Petri van Otten schreef in de Uitstraling van week 15 -2013!

9 Comments

Leave a Reply