Skip to main content
ActiefAvontuurlijkRoadtrips

Namibië en Zuid-Afrika – een inspiratieblog 

Tijdens onze tweede inspiratieavond op dinsdagavond 3 maart kwamen twee landen in het zuiden van ons favoriete continent aan bod: Namibië en Zuid-Afrika! We vertelden over de diversiteit van dit land en de gastvrije locals. In deze blog laten we de belangrijkste punten nog een keer de revue passeren. Ook handig als je niet bij deze avond aanwezig kon zijn! 

Namibië: goed om te weten

Namibië is een prachtig land dat schittert in afwisseling. Er is veel wildlife te zien in parken of reservaten en de lokale bevolking is bijzonder gastvrij en toegankelijk. Het is een veilig land om door te reizen, maar iets minder geschikt voor kinderen.  

Wil je naar Namibië afreizen? Het beste plan je je vakantie tussen half maart en half april of ergens van oktober tot half december. Het klimaat is er goed met 300 zonnige dagen per jaar! De vlucht duurt zo’n elf uur. Het fijne aan Namibië is dat je tijdens onze wintertijd 1 uur tijdverschil hebt en in onze zomer geen tijdverschil hebt. Geen jetlag dus! 

Reizen door Namibië 

Namibië is het op een na dunbevolktste land ter wereld: 3 inwoners per vierkante kilometer! Wanneer we zeggen dat Namibië wel 20 keer zo groot is als Nederland kun je wel invullen dat reizen door Namibië betekent dat je veel (lange) afstanden zult moeten overbruggen. Een goede auto is dus een must! Ons advies: kies voor een SU4×4 en zorg dat je te allen tijde twee reservebanden bij je hebt. Oh ja, en ze rijden hier links! Niet dat je veel auto’s tegen gaat komen, maar toch… 

Het is altijd aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan, maar in Namibië des te meer. Zorg dus goed voor voldoende eten en drinken voor onderweg – je zult niet overal stops tegenkomen waar je kunt inslaan. Verder verdient het de aandacht om je van tevoren te verdiepen in de medicijnen (denk aan malaria) die je nodig denkt te gaan hebben. Geen zorgen – je krijgt van ons een inpaklijst op maat waar dit allemaal op staat! Ook heb je al je reserveringen bij de hand in de United Travel-app. Nooit meer zoeken in stapels papier voor de deur van je hotel, in de taxi of op het vliegveld! 

Bezienswaardigheden 

Onze reis begon in hoofdstad Windhoek. Dit is een best moderne stad met veel gebouwen waardoor je niet direct voelt dat je in Afrika bent. Van Windhoek reisden we 620 kilometer naar de Fish River Canyon, na de Grand Canyon de grootste ter wereld! Daarna op naar Mariental, een op en top verzorgd privéreservaat waar je kunt zien hoe men vroeger leefde. Hier kun je ook een dagdeel paardrijden! Zo kun je dichter bij de dieren komen. 

Daarna door naar Wolwedans, weer een ritje van 300 kilometer. Begin (in tegenstelling tot ons) op tijd aan je reis: het is vroeg donker in Afrika, en dan is het ook echt dónker. De meeste wegen kennen geen verlichting zoals wij die hebben! In Wolwedans verbleven we in een ecolodge op de duinen, met prachtig uitzicht vanuit ons bed. Hier hebben we de mooiste zonsondergangen ter wereld gezien.  

Via de Sossusvlei gingen we door naar Swakopmund, waar je eventueel nog een stukje kunt omrijden om de flamingokolonie van de Walvisbay te zien. Wij vonden het leuk om te zien hoe Namibië er aan de kust ineens anders uit ziet: veel Duitse invloeden (straatnamen), allerlei leuke activiteiten (havens met winkeltjes en restaurants), een scheepskerkhof (Skeleton Coast) en zelfs een zeehondenkolonie bij Cape Cross, naar schatting zo’n 250.000! 

We hebben tijdens onze reis eigenlijk te veel gezien om op te noemen. Ga er maar eens aan staan, een reis van 3,5 week samenvatten in vier alinea’s! Zo hebben we ook nog het Aabadi Mountain Camp, Etosha National Park en Waterberg bezocht voordat we onze rondreis concludeerden in Windhoek.

De aantrekkingskracht van Zuid-Afrika 

Maar er was meer! Na een korte pauze vertelde Esmee van Africa Feeling, een van onze Tour-Operators waarmee wij Afrika-reizen organiseren, over haar eigen ervaringen in Zuid-Afrika. Waar Namibië meer voor de avontuurlijke reizigers is, is Zuid-Afrika een perfect land om kennis te maken met reizen in en door Afrika. Voor gezinnen dus ideaal!  

Wat maakt Zuid-Afrika zo bijzonder? Er is voor iedereen wel wat te beleven. Uiteraard kun je er de Big Five zien (wat in Namibië niet kan); in het Krugerpark of in een van de vele andere (specialistische) parken of reservaten. De historicus kan zijn hart ophalen in Johannesburg, waar het Apartheidsmuseum te vinden is. Of in Oostkaap, waar Nelson Mandela vandaan kwam. En vergeet Robbeneiland niet!  

De wijnliefhebber begint te lekkerbekken bij de wijnplantages van bijvoorbeeld Stellenbosch of Franschhoek. Heb je een oogje voor mooie natuur, dan ben je op je plek in de panoramaroute – er zijn verschillende prachtige uitkijkpunten en door God’s Window kun je met helder weer Mozambique zien liggen! En dan heb je natuurlijk wereldstad Kaapstad, waar je minimaal drie nachten moet verblijven om alles gezien te kunnen hebben. Je ziet: ook voor Zuid-Afrika geldt dat een paar alinea’s véél te kort is. 

Daarom geldt onze belangrijkste reistip: laat je inspireren door Never Stop Travelling! We zien je graag op onze volgende inspiratieavond op 7 april, waar we je vertellen hoe je de perfecte stedentrip samenstelt! 

Corona-update 

Als reisorganisatie staan wij nauw in contact met het hoofdkantoor van United Travel. Wij worden dagelijks op de hoogte gehouden rondom de ontwikkelingen van de verspreiding van het coronavirus. Wanneer het niet veilig is om ergens naartoe te gaan dan sturen wij jou daar echt niet heen. We gaan dan op zoek naar een passend alternatief. Wanneer je bij ons boekt kun je je immers beroepen op bepaalde rechten, zoals een alternatief wanneer je vlucht wordt gecanceld.  

Leave a Reply