Skip to main content

Rwanda, vaak beschreven als het ‘Land van Duizend Heuvels’, is een klein, landinwaarts gelegen land in Oost-Afrika, bekend om zijn adembenemende landschappen, variërend van majestueuze bergen tot uitgestrekte savannes. Het land heeft een rijke biodiversiteit, waaronder de beroemde berggorilla’s in het Volcanoes National Park. Rwanda heeft een turbulente geschiedenis, maar heeft opmerkelijke stappen gezet in het herstel en de ontwikkeling na de genocide in 1994. Vandaag de dag staat Rwanda bekend om zijn schone en veilige steden, vooruitstrevende milieubeleid en gastvrije bevolking, wat het een unieke bestemming maakt voor bezoekers die op zoek zijn naar een mix van natuur, cultuur en geschiedenis. Wij besloten om in dit land de Congo Nile Trail te gaan hiken en biken, een grandioos avontuur wat van start ging in Kigali.

Kigali

We starten ons Rwanda avontuur in de hoofdstad Kigali. Na directe vlucht vanuit Brussel komen we aan op de luchthaven van Kigali. Eerst ff een data SIM-card voor onze mobiele hotspot scoren en door naar ons verblijft, we overnachten in The Nest.

Kigali, de hoofdstad en grootste stad van Rwanda, staat bekend om zijn schone, veilige en georganiseerde uitstraling. Deze moderne stad is genesteld tussen heuvels en biedt een pittoreske stedelijke omgeving met weelderig groen en bloeiende boulevards. Kigali is een levendige metropool die een harmonieuze mix van culturen, geschiedenis en vooruitgang belichaamt. De stad herbergt diverse gedenkplaatsen die belangrijk zijn voor het begrijpen van Rwanda’s recente geschiedenis, waaronder het indrukwekkende Genocide Memorial Centre. Met zijn bloeiende kunstscene, bruisende markten en groeiende culinaire landschap is Kigali een fascinerende bestemming die een unieke Afrikaanse stadservaring biedt. Leuk weetje voor sporters, elke twee weken wordt op zondagochtend (tussen 07.00 en 10.00 uur) de binnenstad volledig afgesloten van verkeer. Dan worden de wegen vrijgesteld voor hardlopers, wandelaars en fietsers. Prachtig om te zien en zeker ook meet te doen! Daarbij staan er op diverse plaatsen standjes waar je je gezondheid (kosteloos) kunt laten checken, zoals bloeddruk, hartslag ed. De bevolking maakt er gretig gebruik van en daarbij een zeer goed initiatief.

We bezoeken, en het hardlopen, een aantal highlights en belangrijke kenmerken in de stad:

  • De hectiek van de Kimironko Market
  • De Giszozi Genocidememorial
  • De schitterende heuvels rondom de stad
  • Gaddafi Moskee
  • Mount Kigali met een prachtig uitzicht over de stad
  • Artistieke wijken
  • Voetbaltoernooi voor doven, erg bijzonder

Congo Nile Trail

Op naar het vertrekpunt van onze Congo Nile Trail, maar wat is het eigenlijk voor een Trail? De CNT (Congo Nile Trail) is een spectaculaire wandel- en fietsroute in Rwanda die langs de hoge ruggen van het Kivumeer loopt en prachtige uitzichten biedt op het meer en de omliggende heuvels. Deze route strekt zich uit over ongeveer 227 kilometer, van Rubavu in het noorden tot Rusizi in het zuiden, en is een belangrijke attractie voor avontuurlijke toeristen. Reizigers kunnen delen van de route afleggen of de hele route ondernemen, die meestal ongeveer 10 dagen te voet of 5 dagen per fiets in beslag neemt. Het pad loopt ook door koffie- en theeplantages, wat een unieke kijk biedt op het agrarische leven in landelijk Rwanda. Onderweg zijn er talrijke mogelijkheden om in contact te komen met lokale gemeenschappen, meer te leren over de Rwandese cultuur en te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio. Voor accommodatie zijn er pensions en kampeerterreinen beschikbaar langs het pad, waardoor de reis comfortabel is. De Congo Nile Trail is op enkele plaatsen gemarkeerd en redelijk toegankelijk, hoewel sommige delen uitdagend kunnen zijn vanwege het heuvelachtige terrein. Deze route is niet alleen een fysieke reis maar biedt ook de kans om enkele van de mooiste landschappen van Rwanda te zien en de vredige, natuurlijke omgeving van de regio van de Afrikaanse Grote Meren te waarderen.

Dat klinkt aantrekkelijk dus maar eens kijken wat er allemaal te beleven valt aan de Trail. Dus we rijden van Kigali naar ons vertrekpunt Cyimbiri, een rit van zo’n vijf uur door de prachtige landschappen van Rwanda. Het hoofdwegennet in Rwanda is goed, echter het verkeer is onvoorspelbaar en erg hectisch. Rwanda is dan ook een slecht self-drive land en hebben we in Jacques een ervaren chauffeur die ons verplaatst maar ook zorg zal dragen voor onze bagage tijdens de Trail.

Dag 1: Cyimbiri – Kinunu

Cyimbiri Guesthouse is een erg basic accommodatie, echter voor ons een acceptabel vertrekpunt van onze CNT. Het guesthouse ligt vlak aan de oevers van het Kivu Meer en is gelegen in de “achtertuin” van een schoolgebouw, erg leuke combinatie en de scholieren staan open om ons te ontvangen. Onze tocht kan van start gaan! We merken al snel waarom Rwanda ook wel “het land van de 1.000 heuvels” genoemd wordt. Onze gids, Cesar genaamd, is al snel onmisbaar. De route is van Noord naar Zuid gezien, zoals onze richting is, de eerste dagen redelijk gemarkeerd in een later stadium van de CNT zie je nergens nog markeringen. Daarbij kunnen markeringspaaltjes je geen informatie verstrekken en “onze” Cesar, weet alles over de gebieden, gewoontes en cultuur van het land. De CNT is open gesteld in 2011 en Cesar is sinds die tijd al betrokken bij de Trail als gids.

We passeren het vissersdorp Nkora, hier worden boten gerepareerd met behulp van schrootmateriaal.  De kleine vismarkt, Maziba, gaat verder door enkele koffieplantages op weg naar Kinunu. In Kinunu aangekomen hebben we een goede accommodatie, waar we met een paar goede maaltijden bij kunnen komen van een stevige eerste hike-dag. Later op de middag hebben we ter plaatse nog een mooie rondleiding over een koffie reinigingsstation. Enkele machines maar het gros geschied met handwerk, wat een arbeid zeg! Gelukkig mogen we de diverse koffiesoorten ook proeven en zorgen we natuurlijk voor wat Rwandese koffie voor thuis. Veel beter dan hier ga je de koffie niet krijgen.

Vroeg avond knalt het er stevig uit, we krijgen bezoek van een zeer pittige onweersbui die er voor zorgt dat de elektriciteit er uit vliegt en niet meer hersteld wordt voordat we uitchecken. Gelukkig was er bij het koffiefarm nog een kleine generator aanwezig, die voor ons aangezet wordt, zodat we onze telefoons nog even kunnen laden.

Dag 2: Kinunu – Bumba

Na een goede nacht is het weer vroeg dag, 05.30 uur de wekker, op tijd ontbijten en weer op pad. We lopen direct weer het lokale Rwandese leven in, prachtige beleving. Elke bocht geeft weer een prachtig uitzicht. Zo kijk je weer op het Kivu Meer, dan weer dwars door de bananenplantages en dan draai je weer een piepklein dorpje in. Cesar helpt ons met de communicatie met de locals want de meeste kennen hier geen Engels. Hij is onze gids maar ook een ware held als tolk in vertalingen.  We steken de Koko-rivier over waar grote boten uit Rusizi zand verzamelen voor de cementfabrieken aan de zuidpunt van het Kivumeer. We passeren, net voor de lunch, nog een basisschool alwaar we als een soort buitenaardse wezens worden verwelkomd. Echt genieten.

Na de lunch lopen we richting het einde van onze dag, hier worden door “onze” Jacques opgewacht en zorgt hij voor het transport naar ons verblijf. We overnachten in het Ibigabiro Hotel, wat een prima accommodatie blijkt te zijn. De omvang van dit hotel is behoorlijk maar we zijn toch echt de enige gasten. We eten prima en mogen weer op tijd gaan slapen, geen straf overigens na de pittige hike-dag. Het leven stopt hier ook compleet rond de klok van 21.00 uur, daarentegen start alles rond 05.00 uur alweer op. Een leuk vakantieritme!

Dag 3: Bumba – Kibuye

We nemen afscheid van het geweldige “Ibigabiro Team”. De benen mogen het werk weer gaan leveren vandaag. “Slow Travel” wordt het wel eens genoemd en is dan ook zeker een toepasselijke kreet. Wandelend door het lokale Rwandese leven is uniek, we razen geen honderden kilometers door het land op een dag maar stap voor stap. Tijd voor een praatje en vaak ook uitleg over activiteiten die de locals aan het uitvoeren zijn. Hier weten ze alles over planten en gewassen, daarbij wordt ook echt alles gebruikt van elke plant. De wortels, de blaadjes, de vruchten, de takken en zelfs voor de as na verbanding hebben ze een bestemming. In piepkleine winkeltjes proberen we nog wat lolly’s aan te schaffen voor de kinderen maar dat valt nog niet zo mee in deze gebieden. Als we dan iets vinden moeten alle lolly’s in de zak geteld worden want wij willen een hele zak kopen en dat kennen ze hier net, per stuk kan wel dus tellen.

Aan het einde van de tocht duikt het Kivu-meer weer op. Het Kivumeer is een groot meer in Centraal-Afrika, gelegen op de grens tussen Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Het is een van de Grote Meren van Afrika en ligt in de Albertine Rift, een onderdeel van de Oost-Afrikaanse Rift. Het meer is ongeveer 2.700 km² groot en heeft een maximale diepte van 480 meter. Het Kivumeer staat bekend om zijn unieke geologische en chemische eigenschappen, waaronder een hoge concentratie van opgeloste gassen zoals methaan en koolstofdioxide. Dit maakt het zowel een bron van energie als een potentieel gevaar vanwege de mogelijkheid van gasuitbarstingen. De omgeving van het meer is rijk aan biodiversiteit en biedt een prachtig landschap met vulkanen en heuvels.

Onze tocht eindigt vandaag met een prachtige boottocht over het Kivu-meer en bezoeken we het farmer die bivakkeert met zijn koeien, die ook gewoon zwemmen van eiland naar eiland, op een onbewoond eiland. De volgende stop is het Napoleon Eiland ook wel het eiland van de vleermuizen genaamd. Als we van de boot afspringen is het meteen duidelijk waar die naam vandaan komt want de vleermuizen, die overdag in de bomen hangen, maken een enorm kabaal. We lopen op enkele meters afstand door de duizenden vleermuizen heen, geweldig om te zien. Op de top van Napoleon Eiland aangekomen wacht ons een grandioos uitzicht over het meer.

Via het “apeneiland” arriveren we in Kibuye, een mooi stadje alwaar we ook onze rustdag hebben. We overnachten in Home St. Jean, een mooie accommodatie met zelfs gekoeld bier en een menukaart, dat hebben we nog niet eerder gezien deze trip. Een koelkast is hier alles behalve vanzelfsprekend! De accommodatie is op een berg gelegen en het uitzicht over de omgeving is adembenemend mooi. Eerst een goede douche en daarna lang gekleed buiten eten, heerlijk! Het lijkt wel vakantie! Lang gekleed is na zonsondergang een must vanwege de muggen, al valt het reuze mee met het ongedierte maar dat zou ook kunnen liggen aan de hoogte waarop we ons begeven.

Dag 4: Kibuye

Vandaag staat er een rustdag op het programma in Kibuye, gelegen aan de oever van het schitterende Kivumeer en is een van de meest pittoreske steden in het land. Bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, biedt Kibuye een serene ontsnapping aan het hectische stadsleven. Het weelderige groen, de glooiende heuvels en het kristalheldere water van het meer creëren een idyllisch landschap dat perfect is voor ontspanning en avontuur. Bezoekers kunnen genieten van activiteiten zoals boottochten op het Kivumeer, waarbij ze het prachtige uitzicht op de omringende eilanden en bergen kunnen bewonderen. Kibuye herbergt ook verschillende historische en culturele bezienswaardigheden, zoals een Genocide Memorial, dat een aangrijpende herinnering biedt aan de tragische geschiedenis van Rwanda.

Wij houden deze dag sowieso een aantal uur rust op onze accommodatie en genieten van het uitzicht en de overheerlijke Rwandese koffie. De benen en voeten kunnen wel wat rust gebruiken na drie pittige dagen in het land van de 1.000 heuvels, die hakken er toch wel in. We brengen een bezoek aan het Museum of Environment, waar Rwanda laat zien erg goed bezig te zijn met het milieu en duurzaamheid. We wandelen rustig naar de lokale markt van Kibuye, daarbij help ik (Ruud) nog een tweetal jongens een fiets met avocado’s naar boven te duwen. Toch nog een nat shirt vandaag. Een leuk stadje en een ideale plaats voor een rustdag aan de Congo Nile Trail.

Dag 5: Kibuye – Mugonero

De Congo Nile Trail kun je per fiets afleggen en te voet, zijn twee separate routes die soms parallel gaan aan elkaar. Wij besluiten een tweetal dagen te fietsen om ook die ervaring mee naar huis te kunnen nemen. Onze DMC brengt een drietal Mountainbikes, die over twee dagen weer opgehaald worden. We fietsen deels verhard en deels onverhard, deze combi is een must omdat onverhard echt heel zwaar is en wij geen ervaren bikers zijn. We fietsen onder de berg Karongi door, zodra we de prachtige waterval van Buhari naderen hebben we diverse indrukwekkende uitzichten over het Kivumeer. Het fietsen is echt een stuk zwaarder dan het wandelen, de voorraad drinken in onze rugzak slinkt dan ook snel en bijkopen van extra water is geen vast gegeven. Soms poppen er kleine shopjes op met “Congo Nile Trail Refreshments” er op, daar kun je meestal wel wat water kopen als dat voorradig is. Met een beetje geluk een paar droge crackers en een warm colaatje, koelkasten zijn er nauwelijks of niet te vinden. Daarentegen zijn bananen en andere lokale fruitsoorten overal te verkrijgen. Elke dag bij vertrek dus even overleg met Cesar over de mogelijkheid tot aankopen van drinken en eten anders is het 5 liter water op de rug en een lunchpakket mee zien te nemen vanuit de overnachting locatie.

Tevens is het goed om te weten dat er bijna nergens met credit card betaald kan worden dus voldoende cash geld is een must, in Kibuye dan ook een mooie gelegenheid om de beurs weer te vullen. € 10,00 is ongeveer 15.000 Rwandese Frank (anno 2024) dus je beurs puilt aardig uit na een pinbeurt.

Na een prachtige maar ook zware bike-day komen we aan op onze locatie, we overnachten wederom aan de achterzijde van een schoolgebouw L’Esperancetvet. Een erg basic locatie met gedeelde douche- en toiletvoorziening, we zijn de enige gasten dus in dat opzicht geen probleem. De paar druppels water, die uit de gedroogde vrucht in de douche komen, zijn van harte welkom na deze zweterige dag. We eten wederom wat de pot schaft maar ook hier zijn de aardappels, rijst en bonen (hebben we dat niet al vaker gehad?) weer goed te eten. Geen culinaire hoogstandjes, we worden niet ziek en lijden geen honger dus prima. Het is zaterdag en dan wordt Sabbath gevierd in de gemeenschappelijke ruimte van de school, met dans en zang gaat iedereen op in de woorden van de Priester, bijzonder hierbij aanwezig te mogen en kunnen zijn.

Dag 6: Mugonero – Karenga

Na een soort omelet/pannenkoek als ontbijt stappen we weer onze fietsen op. Jacques neemt onze koffers weer mee, bye bye en op naar onze volgende stop. Een heuvelachtig landschap met prachtige uitzichten ligt weer voor ons. Klimmen en dus ook dalen, niet te gek want wat we hier niet willen is ongelukken, waar kom je dan terecht? Opletten dus met alles wat we doen! Onderweg stoppen we bij een leuke lokale shop, direct heeft zich weer het gehele dorp rondom ons verzameld. Beangstigend? Echt niet, iedereen is nieuwsgierig en heel vriendelijk. Niemand die je belaagd. Iemand komt aandragen met zakjes geroosterde pinda’s, ja die nemen we enkele mee want gesnoept hebben we nog nergens en een handje pinda’s gaat er wel in. Onderweg nog een klapband, onze gids en GPS blijkt ook fietsenmaker te zijn. Tel daarbij op een klein wondje aan Jolanda’s been, vanwege een vastlopende ketting, en Ceras treedt ook nog eens op als EHBO’er met een serieuze EHBO doos. Gids, GPS, fietsenmaker en EHBO’er, all in one bij Cesar. We biken door naar onze eindbestemming, Karenga. Hier aangekomen worden eerst onze fietsen weer opgehaald, morgen weer te voet verder.

We overnachten op het terrein van een Middelbare School, ruime kamer en zelfs een ware woonkamer in ons verblijf. We zijn wederom de enige dus het gehele huis is van ons. Leuke douche alleen ook hier komt er geen water uit de kraan. Gelukkig staan er enkele gele kannen met water dus we kunnen elkaar met wat water afspoelen. Gedoucht, niet echt maar een ander t-shirt met wat Deo doet wonderen. We mogen op het schoolterrein nog even meegenieten van een paar potjes voetbal op een zandvlakte. Voetbalschoenen? Blote voeten, teenslippers en een enkeling met sportschoenen maar dat maakt het spel niet minder, er heerst een spannende strijd op het veld. De school en ons verblijf liggen tegen een bergwand aan waardoor het uitzicht over de omgeving geweldig is, echt niet vervelend om een half uurtje op het balkon te gaan staan en genieten van dit natuurschoon. De vrouw des huizes voorziet in de avond weer van aardappelen, bonen, rijst en groente. Lokaal eten noemen ze dat. Weer vroeg onder onze klamboe want morgen staat er weer een schitterende dag door het lokale leven van Rwanda op ons te wachten.

Onder een klamboe slapen is natuurlijk geen must maar wel een aanrader. In Rwanda heerst malaria en ondanks het dagelijks slikken van malariatabletten willen we het natuurlijk wel gewoon voorkomen. Het Kivu-meer ligt op zo’n 1.500 meter boven zeeniveau en dat is het laagste punt wat we aandoen, we leven dagelijks ergens tussen de 1.500 en 2.200 meter. Aangezien er nergens Airconditioning is maakt dit de avonden/nachten wel wat dragelijker, echt koud wordt het niet maar het koelt wel lekker terug op deze hoogte. Ook muggen en ander ongedierte gedijd wat minder op deze hoogte, 0 is het zeker niet maar we worden niet overspoeld met ongedierte. Gelukkig maar!

Dag 7: Karenga – Kumbya

We nemen afscheid van onze super lieve gastvrouw! Ons programma zegt vandaag: “De makkelijkste dag op het programma, omdat je de hele tijd afdaalt”. Helemaal waar is het niet waar we halen vandaag wel een wandelgemiddelde van 4.1 kilometer per uur, terwijl we op de andere dagen niet boven de 3.0 uit zijn gekomen. Echte wandelpaden zijn er zeker maar niet continu dus voor het gemiddelde is dat wel iets om rekening mee te houden. Bij wat langere dag afstanden is dus op tijd vertrekken een must, je wilt voor het donker binnen zijn op je volgende verblijf. In het donker lopen is hier echt geen aanrader en gevaarlijk, zeker niet vanwege de mensen maar wel vanwege de paden. We blijven genieten van elke seconde en meter die we lopen. Vandaag passeren we enkele rijstvelden, waar alleen al een heel team aan Rwandezen actief is om de vogels te verjagen van de velden, leuk om te zien. Ook van wat hoger op leveren de rijstvelden schitterende beelden en dus plaatjes op. Onze camera heeft geen rust en dan is ook niet nodig want als Never Stop Travelling nemen we geen genoegen met slechte beelden. Wat we zelf altijd hanteren is wel dat we continu vragen of het goed is om foto’s te maken. Niet in elk gebied van de CNT zijn mensen in voor foto’s en dan respecteren we dat graag. Gelukkig blijft er genoeg over om wel vast te leggen, wat we dan ook zeker niet nalaten.

We overnachten in Connect & Chill Kumbya Beach, na de basic accommodatie van de afgelopen nacht een welkome afwisseling. Heerlijke douche en qua eten worden we in de watten gelegd met oa overheerlijke verse Tilapia vis uit het meer, waarover we vanuit ons diner en ook onze kamer prachtig uitkijken. Het lijkt wel vakantie hier!

Dag 8: Kumbya – Nyamasheke

Na een goed ontbijt mogen de wandelschoenen weer gestrikt worden. Het verse fruit geeft dagelijks een goede bodem om de dag weer fris en gezond te beginnen want vers en smaakvol fruit kennen ze hier wel, heerlijk! We lopen al snel een moerasgebied, middels wat planken en zandzakken kunnen we alles droog houden. Ook hier weer volop lokale bedrijvigheid en staan er diverse dames de kleding te wassen, of ze van dit water echt veel schoner worden is de vraag. Het eerst volgende dorp wat we inlopen is wat groter en gelegen aan de verharde weg. Op straat wordt gebakken en gebraden, de mobiele telefonie reparatiedienst, de fietsmaker, het constructie- lasbedrijf e.d. we zien het allemaal! Gelukkig maakt iedereen een praatje met ons en leggen de mensen graag uit waarmee ze bezig zijn. Aansluitend lopen we langs de Karundura-rivier, die ons vandaag zal begeleiden naar onze volgende bestemming. We lopen dwars door een “steenfabriek”, hier worden, op de blote voeten, handmatig stenen van modder met water geproduceerd. Die stenen blijven vervolgens een aantal dagen in de zon drogen en worden dan opgestapeld met twee holle compartimenten aan de onderzijde, het geheel wordt dichtgesmeerd met modder. Vervolgens worden de holle compartimenten gevuld met hout en wordt het geheel aangestookt, na een paar dagen is de gehele stapel gehard en droog. Geen ovens en lopende banden maar handwerk. Rest mij nog een vraag? “hoe worden alle stenen vervoerd vanaf deze “steenfabriek”. Het antwoord daarop is te voet, met zakken steen van zo’n 20 a 25 kg per stuk op het hoofd gedragen. Je kunt het bijna niet geloven maar het is toch echt de realiteit in dit land.

We komen aan op ons resort, het Maravilla Kivu Eco Resort. We kijken onze ogen uit, het is hier nog niet zo lang open en dat is duidelijk zichtbaar. Dit is de meest luxe locatie van onze Rwanda trip. Het Resort is zeker geen Resort waar je in eerste instantie aan zou denken maar voor Rwandese begrippen is het zeker een Resort. We overnachten in een tent en mogen douche in een WAUW-douche, het eten is grandioos hier en het uitzicht vanuit het restaurant is geweldig. Als reisadviseurs krijgen we nog een rondleiding op het terrein en zien we dat er een paar leuke huisjes zijn gebouwd, die ook verhuurd worden. Daarnaast zijn er nog enkele ruime en moderne kamers beschikbaar. Genoeg mogelijkheden op deze accommodatie. Even een paar uurtjes relaxen dus want er volgen nog twee pittige wandeldagen.

Dag 9: Nyamasheke – Shangi

Na een heerlijk ontbijt nemen we afscheid van deze schitterende locatie en vriendelijke mensen. Nog even snel wat updates draaien op onze mobieltjes want de wifi hier is redelijk te noemen. Wifi is nergens een garantie hier en ook onze mobiele hotspot draait niet altijd op volle toeren, het is dus met regelmaat behelpen met ons “online leventje”. We hadden slechter verwacht dus in die zin is het een meevaller. We lopen deze dagen kort langs de oevers van het Kivu-meer, zwemmen is toch echt wel aantrekkelijk. We hebben enkele goede reviews gelezen over het zwemmen in het Kivu-meer echter ook net zoveel negatieve reacties. Cesar zegt ook dat er toch bacteriën in het meer zitten waar we aardig ziek van kunnen worden, echter er zijn genoeg mensen die een plons wagen. Wij doen het maar niet, hoe aantrekkelijk dan ook, zeker op de dagen zonder douchewater. Ziek worden proberen we toch echt te voorkomen. Langs de oevers maken we weer deel uit van een diversiteit aan lokale ambachten. Een houtzagerij, gewoon op blote voeten aan het werk. Het eindresultaat zijn wel planken die tot op de millimeter recht zijn, een stukje (handmatig)vakwerk. Nog even helpen om wat visnetten naar binnen te trekken, echt wel een stukje krachtwerk wat ik dus beduidend minder bezit dan de vissers. De lokale slager, borstvoeding geven op straat en niet te vergeten de afdeling elektrotechniek die kleine meterkastjes bouwen op straat met zelfs een veiligheidshelm op. Leuk om met deze techneuten even een babbeltje te maken en te bekijken hoe anders hun werken dan onze standaarden. Alle kinderen van het dorpen verwennen we nog met een lolly wat zeer gewaardeerd wordt. Iedereen is zo vriendelijk en dankbaar, ook daarvan kunnen velen nog wat leren.

We arriveren op ons verblijf, St. Martin Guest House. Een erg basic accommodatie met soort van afvalplaats met kippen in de achtertuin. Gelukkig hadden we onze lunch nog niet op, wat gebakken frietjes met vlees bleek te zijn, echter dat zag er niet meer uit na een warme dag in de rugzak te hebben gezeten. Een extraatje voor de kippen dus. Wij mogen weer slapen en opstaan zonder douche want ook hier ontbreekt het water.

Dag 10: Shangi – Rusizi

Bij aankomst in Shangi hadden we kennis gemaakt met de priester van dit gebied. Hij nodigde ons uit op de dagelijkse ochtendmis van 06.30 uur dus vandaag voor het ontbijt de kerk in. Verstaan doen we niks maar de dienst ziet er globaal hetzelfde uit als in de Nederlandse Rooms Katholieke kerk. De hostie is dan ook het voorgerecht van ons ontbijt. Gezegend kunnen we op pad voor onze laatste CNT etappe. Suikerriet is een favoriete lekkernij van de Rwandezen, we kopen dus een stick met suikerriet en dat knagen en zuigen we heerlijk op, tijdens onze korte pauze. Echt heel lekker en het zal je niet verbazen, ook erg zoet. In deze regio worden de huizen veelal gebouwd van modder, gemengd met koeienpoep, en vervolgens tussen het houten frame gesmeerd. Ook vloeren in huizen worden afgesmeerd met koeienpoep. Kennelijk duurt die reuk van de poep maar enkele uren en dan is dat volledig verdwenen maar zorgt wel voor versteviging. We hebben veel gezien, gehoord en beleefd en toch blijft ook deze laatste dag weer verrassend. De Congo Nile Trail is wellicht een “once in a lifetime event” maar gaat wel in ons rijtje van TOP-reizen. Bij het eindpunt aangekomen kan een foto- en videomoment bij de eindmarkering natuurlijk niet ontbreken, we nemen afscheid van “onze” Cesar die ons op een grandioze wijze begeleid heeft op de Trail. Met een lach en een traan onze laatste woorden en een dikke knuffel, friends forever!

Onze laatste Rwanda nacht brengen we rustig door in Rusizi, het Peace Guesthouse/hotel is een fantastische locatie om even bij te komen van een geweldige Congo Nile Trail! Wat een avontuur en beleving was dit, we’ll never forget! Ook deze nacht is uitslapen er niet bij, om 05.30 uur staat Jacques alweer voor de deur want we vertrekken vroeg naar de grens met Oeganda, een stevige rit naar ons volgende avontuur.

Ook eens door Rwanda en deze Trail geheel of gedeeltelijk lopen en/of fietsen? Never Stop Travelling heeft goede lokale contacten en kent het gidsen netwerk op de Trail erg goed. We helpen je graag naar deze unieke beleving!

Hieronder onze video van de Never Stop Travelling Congo Nile Trail, zeker kijken!

One Comment

Leave a Reply