Skip to main content

Cultuur Ethiopië

Een deel van de charme van vakantieland Ethiopië is diens cultuurEthiopië is een land met een rijk cultureel erfgoed. Zo kom je hier diverse monasteries (een orthodoxe kerk) tegen, oude paleizen en andere schitterende historische bouwwerken. Welke pareltjes mag je echt niet missen? Op deze pagina lees je onder andere deze culturele tips voor Ethiopië!  

Unity Park (Addis Abeba)
Azwa Mariam Monastery
– Kerstfeest in Ethiopië
– Traditionele koffie
– Ura Kidane Mehret Monastery
– St. George Church
– Rotskerken Lalibela 

Unity Park (Addis Abeba)

In de hoofdstad van Ethiopië vind je Unity Park, een museum dat sinds kort is geopend voor publiek. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad en vind hier bouwwerken uit de tijd van keizer Menelijk II, de oprichter van het Grand Palace. Kleine tip: koop VIP-kaartjes, anders mag je bepaalde gebouwen niet in. 

Azwa Mariam Monastery

Op Tana Lake vind je 37 eilandjes waarvan de meesten een eigen Monastery hebben. Het Azwa Mariam Monastery is een van de bekendste. Veel orthodoxe priesters en monniken leven permanent in een Monastery. Je leert hier veel over het orthodox-christelijk geloof, dat veel gelijkenissen kent met het katholiek-christelijk geloof.

 

Kerstfeest in Ethiopië

Op Leddet vieren jaarlijks duizenden orthodoxe christenen kerstfeestIn Ethiopië volgt men de juliaanse kalender. Daarom vindt het kerstfeest in Ethiopië begin januari plaats.  

Duizenden mensen trekken naar bedevaartsplaatsen toe. Lalibela is het grootste bedevaartsoord; hier komen duizenden mensen naartoe om het kerstfeest te vieren, of zoals ze dat hier zeggen: Melkam Gena!

Traditionele koffie

Ethiopië heeft ook een rijke koffiecultuur die ver terug gaat. Je kunt op veel plekken in het land het gehele proces van koffie maken aanschouwen. Bonen worden op houtskool geroosterd, met de hand vermalen en vervolgens vermengd met gekookt water. Deze traditionele koffie wordt ingeschonken op een dienblad waar volgens de gewoonte gras op ligt. Ook wordt er een potje houtskool met reukmiddel bij gezet. Dit gehele proces neemt zo’n 40 minuten in beslag. 

Ura Kidane Mehret Monastery

Het Ura Kidane Mehret Monastery komt uit de veertiende eeuw en staat in Gondar. Dit Monastery is nog steeds in gebruik en wordt nog steeds bewoond. Op loopafstand van het Monastery vind je bovendien ook Fasil Ghebbie, een vesting die midden in Gondar werd gebouwd door keizer Fasilides van Ethiopië. Deze vesting maakt sinds 1979 deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vind er ook een historisch zwembad, dat tijdens het orthodoxe feest Timkat gebruikt wordt.

   

St. George Church

De St. George Church kun je ook kennen onder de naam Bete Ghiorgis: het ‘huis van de heilige George’. Deze uit rotsen gehouwen kerk is het meest gefotografeerde object van Ethiopië. Rondom de St. George Church is er altijd wat te beleven. Er is zang, muziek en dans! Nabij de kerk vind je nog de gemummificeerde lichamen van oude pelgrims.

 

Rotskerken

De stad Lalibela staat bekend om zijn rotskerken. Deze zijn aangelegd door koning (negus) Gebra Lalibela van de Zagwe-dynastie. Hij liet het ‘Nieuwe Jeruzalem’ bouwen; elf in rotsen uitgehouwen kerken. De rotskerken worden vaak het achtste wereldwonder genoemd en zijn sinds 1978 ook werelderfgoed. Lalibela ligt in het noorden van Ethiopië en was lange tijd de hoofdstad van het land. Het was toen nog een dorp genaamd Roha, dat later dus vernoemd werd naar koning Lalibela. Lalibela ligt in Semien Wollo, ook wel Noord Wollo genoemd, één van de tien zones van de Amhara regio.

Neem contact met ons op!