Het bloemeneiland Madeira

< Terug naar overzicht

Direct verder naar:

Deel deze informatie

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

Een paradijs voor avonturiers en wandelliefhebbers

Als je op zoek bent naar een vakantiebestemming die barst van avontuur, adembenemende natuur, en voortreffelijk eten, dan is Madeira dé plek. Dit Portugese eiland, midden in de Atlantische Oceaan, combineert ruige bergen, spectaculaire kusten en weelderige bossen met een verfijnde keuken. Madeira is een paradijs voor natuurliefhebbers en vooral voor wandelaars die op zoek zijn naar onvergetelijke ervaringen. Van dagtochten langs de beroemde “levadas” tot meerdaagse trektochten door het hart van het eiland, het avontuur ligt hier altijd binnen handbereik.

Bergachtig en betoverend

Madeira is niet voor niets bekend als “het eiland van de eeuwige lente”. De geografie van het eiland is uniek: steile kliffen rijzen dramatisch op uit de oceaan, terwijl het binnenland wordt gedomineerd door groene valleien, bergtoppen en diepe kloven. De hoogste bergen van het eiland, zoals Pico Ruivo (1862 meter) en Pico do Arieiro (1818 meter), bieden wandelaars ongelooflijke uitzichten over het eiland en de eindeloze zee daarachter. Deze bergachtige landschappen zijn het perfecte decor voor een actieve vakantie.

De wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is een van de populairste routes en wordt vaak beschreven als een van de mooiste bergwandelingen in Europa. Het pad voert je langs grillige rotsformaties, door tunnels en over smalle bergkammetjes. Tijdens de tocht word je beloond met uitzichten die je nergens anders ter wereld zult vinden. Op heldere dagen kun je vanuit de toppen zelfs de vulkanische oorsprong van het eiland waarnemen, met zwarte rotsen die afsteken tegen het groene landschap en de blauwe oceaan.

Schitterende kusten

Niet alleen de bergen van Madeira zijn adembenemend, de kustlijn is minstens zo indrukwekkend. Steile kliffen die honderden meters boven de oceaan uittorenen, zoals bij Cabo Girão, een van de hoogste zeekliffen van Europa, zijn het bewijs van de natuurlijke pracht van het eiland. De kust is bezaaid met charmante vissersdorpjes zoals Câmara de Lobos, waar de kleurrijke boten dobberen in de pittoreske haven en je de geur van vers gegrilde vis tegemoetkomt.

De noordkust van Madeira is iets ruiger en authentieker, met dorpen zoals Porto Moniz, beroemd om zijn natuurlijke lavabaden. Hier kun je een duik nemen in kristalhelder water, terwijl de golven van de Atlantische Oceaan tegen de rotsen slaan. Voor wandelaars is de Vereda da Ponta de São Lourenço, een kustwandeling aan de oostelijke punt van Madeira, een echte aanrader. Het landschap is hier droger en vulkanischer, met fantastische uitzichten over de ruige kustlijnen en omliggende eilanden.

Een paradijs voor wandelaars

Wandelen op Madeira is niet zomaar een activiteit, het is een ervaring die je dichter bij de ziel van het eiland brengt. Het eiland heeft een uitgebreid netwerk van wandelroutes, variërend van eenvoudige wandelingen tot uitdagende bergtochten. De beroemde levadas, de eeuwenoude irrigatiekanalen die dwars door het eiland lopen, vormen een uniek systeem van wandelpaden. Deze paden slingeren door groene valleien, langs watervallen en door tunnels, waardoor je het binnenland van Madeira op een unieke manier kunt verkennen.

Een van de meest indrukwekkende levada-wandelingen is de Levada das 25 Fontes, die je meeneemt door een weelderig Laurisilva-woud, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze route eindigt bij een sprookjesachtige plek waar tientallen watervallen in een kristalhelder meer storten. Voor een meerdaagse wandelvakantie kun je kiezen voor de Vereda do Pico Ruivo of een tocht door de Paul da Serra-hoogvlakte, waar je onderweg langs traditionele dorpjes en indrukwekkende landschappen komt.

Overheerlijk eten

Na een dag vol avonturen in de bergen of langs de kust, is er niets beters dan je tegoed doen aan de heerlijke Madeirese keuken. De gastronomie van Madeira is een mix van traditionele Portugese smaken met een exotische twist. Proef de lokale “espetada”, mals rundvlees aan een spies, gegrild boven een houtskoolvuur en op smaak gebracht met knoflook en laurier. Een andere must-try is de “bolo do caco”, een typisch Madeirees brood gemaakt van zoete aardappel, dat vaak wordt geserveerd met kruidenboter.

Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen met gerechten als “lapas” (schelpdieren), gegrild en geserveerd met knoflook en citroen, of de beroemde “espada com banana”, een gerecht van zwarte degenvis gecombineerd met banaan en een zoete saus. En vergeet niet om je maaltijd af te sluiten met een glas Madeira-wijn, het bekendste exportproduct van het eiland. De rijke, zoete smaak van deze wijn, die eeuwenlang door zeilers werd meegenomen op hun lange reizen, is de perfecte afsluiting van een heerlijke dag.

Een divers vakantieparadijs

Wat Madeira zo bijzonder maakt, is de diversiteit die het eiland te bieden heeft. Of je nu een actieve wandelaar bent, een liefhebber van natuur en landschappen, of gewoon op zoek bent naar een ontspannen vakantie aan de kust, Madeira heeft voor ieder wat wils. Naast wandelen kun je ook tal van andere activiteiten ondernemen, zoals dolfijnen spotten, canyoning of paragliden boven de groene valleien.

Daarnaast biedt het eiland ook cultuur en historie, met de charmante hoofdstad Funchal als hoogtepunt. Wandel door de smalle straatjes van de oude binnenstad, bezoek de kleurrijke Mercado dos Lavradores, of geniet van het uitzicht vanuit de Monte-kabelbaan. Het eiland is ook beroemd om zijn botanische tuinen, waar je een enorme variëteit aan bloemen en planten uit de hele wereld kunt bewonderen, waaronder de inheemse flora van Madeira.

Of je nu een adrenalinejunkie bent die houdt van uitdagende wandelingen of gewoon wilt genieten van de prachtige natuur en de serene kusten, Madeira heeft alles te bieden voor een avontuurlijke en veelzijdige vakantie. Met zijn majestueuze bergen, schitterende kusten, heerlijke eten en vriendelijke bevolking is dit Portugese eiland een ware schat in de Atlantische Oceaan. Pak je wandelschoenen in, laad je camera op en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur op Madeira

Bekijk ook eens

Cruisereizen: vaargebieden en rederijen

Cruises bieden een ongeëvenaarde manier om de wereld te verkennen, van de uitgestrekte bevroren vlaktes van Antarctica tot de tropische pracht van de Caribbean. Maar de aarde biedt nog veel meer spannende cruisebestemmingen die avontuur en ontdekking beloven. Hier is een uitgebreid overzicht van enkele van de meest avontuurlijke vaargebieden die je kunt verkennen. De […]

Stedentrip Atlanta (USA)

Een stad vol geschiedenis, cultuur en smaak Wanneer je aan een stedentrip naar de Verenigde Staten denkt, komt Atlanta misschien niet direct in je op. Maar deze bruisende zuidelijke stad heeft alles in huis voor een onvergetelijke reis. Van een rijke geschiedenis en fascinerende musea tot weelderige parken en een dynamische culinaire scene, Atlanta biedt […]

SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) SGR biedt bescherming aan reizigers die een pakketreis, gekoppelde reisarrangementen of losse reisdiensten boeken bij aangesloten reisorganisaties. Hier zijn de belangrijkste dingen die SGR voor jou als reiziger doet. Financiële bescherming bij faillissement: Als een reisorganisatie waarbij je hebt geboekt, failliet gaat, zorgt SGR ervoor dat je niet je geld kwijt […]

Logo NST

Never Stop Travelling bv is een zelfstandige reisorganisatie en is aangesloten bij United Travel; de franchiseorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs. Alle boekingen worden ondergebracht bij United Travel (ANVR 5471, Calamiteitenfonds en SGR 3642).

Vandaag nog jouw droomreis boeken?

  • Je specialist in maatwerk reizen
  • Reiservaring in meer dan 85 landen
  • We werken samen met lokale partners
IATA in PNG
21 gouden reistips

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

©2024 Never Stop Travelling

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!