IJsland, een winter- en zomeravontuur

< Terug naar overzicht

Direct verder naar:

Deel deze informatie

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

Rondreizen in IJsland

IJsland, het land van vuur en ijs, roept avonturiers van over de hele wereld naar zijn unieke en dramatische landschappen. Het is een plaats waar geothermische activiteit, vulkanen en gletsjers samenkomen en waar de natuur nog steeds de boventoon voert. Of je nu de lange zomerdagen wilt benutten om eindeloos te verkennen of de donkere, sfeervolle winters wilt doorbrengen onder het dansende noorderlicht, IJsland biedt reizigers een ervaring als geen ander.

De zomer in IJsland: Een wereld van eindeloze mogelijkheden

Wanneer de zomer aanbreekt, transformeert IJsland in een levendig speelveld van licht en activiteit. De dagen zijn lang, het weer is gematigd en de natuur barst van het leven. Het is de perfecte tijd om het land in al zijn pracht te verkennen.

Middernachtzon: Eindeloze dagen om te verkennen

De zomermaanden brengen de iconische middernachtzon, waarbij de zon nauwelijks ondergaat en het bijna 24 uur per dag licht blijft. Dit fenomeen geeft je de unieke kans om IJsland op je eigen tempo te ontdekken, zonder je zorgen te maken over het invallen van de nacht. Dit constante daglicht betekent dat je tot diep in de nacht kunt hiken, autorijden of kamperen. Stel je voor dat je rond middernacht nog steeds door een buitenaards landschap wandelt, met de zon laag aan de horizon die de lucht schildert in levendige kleuren. Het is een surrealistische ervaring die je alleen in landen dicht bij de poolcirkel kunt beleven.

De ringweg: Een prachtige rondreis

De beroemde Ringweg (Route 1), een 1332 kilometer lange route die het eiland omcirkelt, is in de zomer perfect voor een epische roadtrip. Deze weg verbindt vrijwel alle grote bezienswaardigheden van IJsland en biedt je de kans om het eiland in zijn geheel te verkennen.

De Zuidkust: Dit is een van de meest populaire regio’s in IJsland en biedt enkele van de bekendste bezienswaardigheden, zoals de watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss. Beide zijn indrukwekkend en bieden mogelijkheden om dicht bij het vallende water te komen, en bij Seljalandsfoss kun je zelfs achter de waterval langs lopen.

Vatnajökull Nationaal Park: Dit immense park herbergt Europa’s grootste gletsjer, Vatnajökull, en biedt avontuurlijke wandelingen en ijsbeklimmingen. Jökulsárlón, een gletsjerlagune gevuld met drijvende ijsbergen, is een adembenemende stop langs de route.

De Oostfjorden: Minder druk dan de zuidelijke kustlijn, maar niet minder mooi. Dit gebied biedt een scala aan afgelegen fjorden, rustige vissersdorpjes en adembenemende uitzichten op de oceaan.

De hooglanden van IJsland: Ongerepte wildernis

In de zomer worden de afgelegen hooglanden van IJsland toegankelijk, en dit ruige, onaangetaste landschap biedt een paradijs voor avontuurlijke reizigers. De gebieden zoals Landmannalaugar zijn bijzonder populair. Bekend om zijn kleurrijke ryolietbergen, biedt het spectaculaire wandelmogelijkheden.

Laugavegur Trek: Deze 55 kilometer lange trektocht is een van de beroemdste hikes van IJsland en voert je door gevarieerde landschappen van vulkanisch terrein, hete bronnen, lavavelden en prachtige valleien. De zomer is de enige tijd van het jaar waarin deze regio bereikbaar is, en de uitzichten zijn het meer dan waard.

Dieren in het wild spotten

De IJslandse zomer biedt ook talloze mogelijkheden voor dierenliefhebbers. De kustlijn is het thuis van duizenden papegaaiduikers die hun nesten bouwen op de kliffen. Lokale tours bieden mogelijkheden om deze schattige vogels van dichtbij te zien. Walvissafari’s zijn bijzonder populair, vooral vanuit plaatsen zoals Húsavík, waar je bultruggen, orka’s en zelfs blauwe vinvissen kunt spotten.

Paardrijden: De IJslandse paarden zijn wereldberoemd om hun kleine gestalte, kracht en unieke gang, de tölt. Veel boerderijen en touroperators bieden paardrijtochten aan door het IJslandse landschap, waarbij je op een rustige manier kunt genieten van de natuur.

De winter in IJsland: Een wereld van mystiek en sprookjesachtige stilte

Wanneer de winter over IJsland valt, transformeert het eiland in een magisch winterwonderland. De donkere nachten, bedekt met een deken van sneeuw, worden verlicht door het magische noorderlicht en weerspiegelen de stille, krachtige schoonheid van de natuur. Winter in IJsland is een heel andere ervaring, vol unieke avonturen die je nergens anders zult vinden.

Noorderlicht: Dansende lichten aan de hemel

Het noorderlicht, of aurora borealis, is een van de grootste trekkingen voor winterreizigers naar IJsland. Dit mysterieuze lichtverschijnsel danst in groen, paars en roze tinten aan de hemel en is het best te zien in de donkere maanden van het jaar. Hoewel het noorderlicht nooit gegarandeerd kan worden, zijn de beste kansen om het te zien tijdens koude, heldere nachten tussen september en april.

Tips voor het Noorderlicht: Verlaat de steden om lichtvervuiling te vermijden, ga naar afgelegen plaatsen zoals Thingvellir Nationaal Park, en wees geduldig. Gebruik apps of websites die je realtime informatie geven over de kans op noorderlicht, zoals de Aurora Forecast-app. Kijk HIER voor het instellen van je camera.

IJsgrotten: Ontdek de geheimen van het ijs

Een van de meest bijzondere ervaringen in de IJslandse winter is een bezoek aan de natuurlijke ijsgrotten die gevormd worden onder gletsjers. Deze ijsgrotten, gevormd door smeltwater dat in de zomer door de gletsjer stroomt, zijn alleen toegankelijk in de winter. De grotten veranderen elk jaar van vorm, waardoor elk bezoek uniek is.

Vatnajökull Gletsjer: Hier vind je enkele van de meest spectaculaire ijsgrotten van IJsland. De blauw getinte ijsgrotten onder deze immense gletsjer lijken rechtstreeks uit een fantasiewereld te komen. Gletsjergidsen bieden tours aan waarbij ze je veilig meenemen in deze ondergrondse wonderen.

Gletsjerwandelingen en ijsbeklimmingen

Voor de avontuurlijke reiziger biedt de winter ook de kans om gletsjerwandelingen en ijsbeklimmingen te proberen. Met behulp van stijgijzers en ander speciaal materiaal begeleidt een gids je over het oppervlak van de gletsjers, waarbij je door indrukwekkende ijsformaties en diepe gletsjerspleten loopt.

Sólheimajökull: Deze gletsjer, gelegen langs de zuidkust van IJsland, is gemakkelijk bereikbaar en populair voor dagtochten. Een gletsjerwandeling biedt een uniek perspectief op de omvang en kracht van deze ijzige reuzen.

De Golden Circle in de winter

De Golden Circle is de meest populaire toeristische route in IJsland, en hoewel deze in de zomer prachtig is, heeft de winter zijn eigen charme. Bedekt met sneeuw en ijs, worden bezienswaardigheden zoals de Gullfoss-waterval, het Geysir-geothermische gebied en het Thingvellir Nationaal Park nog dramatischer. Het contrast tussen het bevroren landschap en de geothermische activiteit creëert een mystieke sfeer.

Thingvellir Nationaal Park: In de winter transformeert dit UNESCO Werelderfgoed in een prachtig winters landschap. Je kunt hier wandelen tussen de continenten van Europa en Noord-Amerika die elk jaar langzaam uit elkaar drijven, met indrukwekkende rotsformaties die oprijzen uit het met sneeuw bedekte terrein.

Myvatn en haar omgeving

Mývatn is een prachtig meer in Noord-IJsland, bekend om zijn vulkanische omgeving en rijke vogelpopulatie. Het gebied is gevormd door vulkanische uitbarstingen en biedt een uniek landschap met pseudokraters, lavavelden en geothermische activiteit. Het meer zelf is beroemd om zijn helderheid en rust, terwijl de omliggende natuur uitnodigt tot wandelen en ontspanning. Het Mývatn-gebied is een paradijs voor natuurliefhebbers, met mogelijkheden om te baden in geothermische baden en te genieten van de serene schoonheid van de IJslandse wildernis. Rondom het meer kunnen op windstille dagen, veel muggen zitten, heel veel muggen.

Dimmuborgir

Dimmuborgir, nabij het Mývatn-meer, is een mystiek gebied van vulkanische rotsformaties, vaak aangeduid als het ‘donkere fort’. Deze unieke formaties zijn ontstaan door gestolde lava en lijken op torens, bogen en grotten. Het gebied is doordrenkt van folklore, met verhalen over elven en trollen die hier zouden wonen. Dimmuborgir biedt talloze wandelroutes door dit surrealistische landschap en is een van de meest fascinerende geologische bezienswaardigheden van IJsland.

Dettifoss

Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa, ligt in de Jökulsárgljúfur-kloof in het noordoosten van IJsland. Met een breedte van 100 meter en een val van 44 meter, valt het water met overweldigende kracht naar beneden. De dramatische omgeving, gecombineerd met het donderende geluid van de waterval, maakt Dettifoss een onvergetelijke ervaring voor elke reiziger. Het is een symbool van de rauwe kracht van de IJslandse natuur en een van de meest indrukwekkende natuurwonderen van het land.

Reyjavik

Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is een levendige en charmante stad, en de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Ondanks zijn bescheiden omvang, met een bevolking van ongeveer 130.000 mensen, bruist Reykjavik van de energie en creativiteit. De stad combineert een modern kosmopolitisch karakter met een sterke verbondenheid met de natuur.

Stadsbeeld en Architectuur

Het stadsbeeld van Reykjavik is divers en kleurrijk, met traditionele huizen die vaak in heldere kleuren zijn geschilderd, gecombineerd met moderne, minimalistische gebouwen. Een van de meest iconische bouwwerken in de stad is de Hallgrímskirkja, een imposante betonnen kerk met een unieke trappenstructuur die geïnspireerd is op de basaltzuilen van IJsland. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad vanaf de toren.

Daarnaast is het concert- en congresgebouw Harpa een opvallend voorbeeld van moderne architectuur, met een gevel van geometrische glazen panelen die het noorderlicht weerspiegelen.

Cultuur en levendigheid

Reykjavik staat bekend om zijn bloeiende kunst- en muziekscene. Het stadscentrum is gevuld met galerieën, musea en livemuziekpodia. De stad heeft een sterke literaire traditie en is benoemd tot UNESCO-literatuurstad. In de zomer zijn er talloze festivals, zoals het Reykjavik Arts Festival en Iceland Airwaves, waar lokale en internationale artiesten optreden.

Ook het nachtleven van Reykjavik is beroemd; ondanks de lange winters weten de inwoners hoe ze moeten feesten. Cafés en bars zijn vaak klein en gezellig, maar ’s avonds worden ze omgetoverd tot levendige plekken waar de muziek luid klinkt en de sfeer ontspannen is.

Natuur en geothermie

Reykjavik is omgeven door natuur en biedt vele mogelijkheden om in de buitenlucht te ontspannen. Vanuit de stad heb je uitzicht op de bergen en de Atlantische Oceaan, en binnen een paar minuten rijden ben je in ongerepte natuur. Het stadscentrum ligt aan een baai, en langs de kustlijn vind je wandelpaden en plekken om te genieten van de frisse zeelucht.

De stad maakt ook optimaal gebruik van de geothermische energie die het eiland rijk is. Geothermische zwembaden zoals Laugardalslaug zijn populaire plekken voor zowel inwoners als toeristen om te ontspannen, ongeacht het seizoen. Zelfs in de winter kun je hier genieten van warm water in de open lucht.

Eten en drinken

De eetcultuur in Reykjavik is verrassend divers. Hoewel IJsland historisch gezien bekend is om zijn traditionele gerechten zoals vis, lam en skyr (een soort IJslandse yoghurt), heeft Reykjavik een moderne culinaire scène ontwikkeld die lokale ingrediënten combineert met internationale invloeden. Restaurants in de stad serveren creatieve gerechten met verse vis, wild gevangen vlees en innovatieve combinaties. Er is ook een sterke koffie- en bakkerijcultuur in Reykjavik, waar cafés belangrijke sociale ontmoetingsplaatsen zijn.

Reykjavik is een stad waar oud en nieuw samenkomen; het biedt een intieme, vriendelijke sfeer met alle voordelen van een moderne hoofdstad. Het is de ideale uitvalsbasis voor avontuurlijke reizigers die zowel de cultuur als de natuur van IJsland willen ervaren. Of je nu door de kleurrijke straten wandelt, geniet van de natuur, deelneemt aan het bruisende nachtleven of ontspant in een geothermisch bad, Reykjavik zal je betoveren met zijn unieke charme.

Geothermische Spa

Sky Lagoon

Sky Lagoon in Reykjavik is een luxe geothermische spa, gelegen aan de kust met een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan. Deze moderne spa biedt een ontspannende ervaring in natuurlijk verwarmd water, omringd door ruige rotsformaties. Het hoogtepunt is het “7-stappen ritueel”, dat bestaat uit een combinatie van sauna’s, koudwaterbaden en stoombaden, geïnspireerd door IJslandse tradities. Sky Lagoon is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van IJsland, vlakbij de stad.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een iconische geothermische spa, gelegen in een vulkanisch landschap nabij Reykjavik. Bekend om zijn helderblauwe, mineraalrijke wateren, biedt de Blue Lagoon een unieke ervaring van ontspanning en verjonging. Het warme, silica-rijke water heeft een milde temperatuur en wordt omgeven door zwarte lavavelden en groene mosbedekking. De spa beschikt ook over moderne faciliteiten, waaronder een restaurant en een spa voor aanvullende behandelingen. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als locals die willen genieten van de natuurlijke schoonheid en de helende eigenschappen van het water.

Myvatn Nature Baths

Mývatn Nature Baths zijn een geothermische spa gelegen bij het Mývatn-meer in Noord-IJsland. De spa biedt ontspannende, warme, mineraalrijke wateren met een prachtig uitzicht op het omringende vulkanische landschap en het meer. Bezoekers kunnen genieten van de rustgevende waters van de lagoons, omgeven door een adembenemend natuurlandschap, en de rustgevende atmosfeer van deze minder drukbezochte spa in vergelijking met de Blue Lagoon. Mývatn Nature Baths zijn een ideale plek voor ontspanning en vernieuwing te midden van IJslands unieke natuur.

De geothermische spa’s zijn populair in IJsland, tijdig je toegang regelen is een must. Never Stop Travelling neemt dit graag op in jouw IJsland avontuur.

Praktische tips

Autohuur in IJsland

Een auto huren is essentieel om het meeste uit je reis door IJsland te halen. In de zomer zijn de meeste wegen begaanbaar met een gewone auto, maar voor de hooglanden is een 4×4 voertuig vereist. In de winter wordt het rijden uitdagender. De wegen kunnen glad en besneeuwd zijn, en een vierwielaandrijving is vaak nodig.

Weersomstandigheden en uitrusting

In de zomer kan het weer snel veranderen, dus zelfs als het zonnig is, is het verstandig om waterdichte en warme kleding bij je te hebben. In de winter is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de kou met warme kleding in meerdere lagen, waterdichte winterjassen, mutsen, handschoenen en stevige winterlaarzen. IJsland kent milde zomers en ook milde winters.

Accommodaties

Accommodaties in IJsland kunnen in het hoogseizoen snel vol raken, vooral in de zomer. Het is raadzaam om je verblijf ver van tevoren te laten boeken, vooral in populaire regio’s zoals Reykjavik, de Zuidkust en de Golden Circle. In de winter zijn veel accommodaties buiten Reykjavik gesloten of beperkt beschikbaar, dus ook hier geldt dat je vroeg moet boeken.

Veiligheid en voorbereiding

Of je nu in de zomer of winter reist, het is belangrijk om voorbereid te zijn. Controleer altijd de weersvoorspellingen, vooral als je van plan bent om in de winter te rijden of afgelegen gebieden te bezoeken. Apps zoals SafeTravel zijn waardevol om je route te delen en te zorgen dat je veilig terugkomt van je avonturen.

Twee Seizoenen, één betoverend IJsland

IJsland is een bestemming die, ongeacht het seizoen, elke reiziger diep zal raken. De zomerse middernachtzon biedt eindeloze dagen van ontdekking, terwijl de winter je verwelkomt met het magische noorderlicht en stille, sneeuwbedekte landschappen. Elk seizoen heeft zijn eigen unieke charmes en avonturen, waardoor elke reis naar IJsland een onvergetelijke ervaring wordt.

Never Stop Travelling in IJsland

Met vele uitgebreide reizen in IJsland heeft Never Stop Travelling veel ervaring in dit unieke land, een van onze winteravonturen zie je HIER.
Of je nu kiest voor een roadtrip rond de Ringweg in de zomer of besluit om de ijsgrotten en het noorderlicht in de winter te verkennen, IJsland zal je altijd verwelkomen met zijn buitengewone natuur, rauwe schoonheid en gevoel van avontuur. Dus laat je inspireren, plan je reis, en laat je betoveren door het land van vuur en ijs!

Bekijk ook eens

Het prachtige Stockholm

Cultuur, natuur en het Abba museum Stockholm, de sprankelende hoofdstad van Zweden, is een stad die zich uitstrekt over 14 eilanden, verbonden door 57 bruggen. Met zijn rijke geschiedenis, dynamische cultuur en adembenemende natuurlijke schoonheid biedt Stockholm een onvergetelijke mix van oud en nieuw. Of je nu een kunstliefhebber, een natuurliefhebber, een foodie, of een […]

Rondreizen door de Ionische Eilanden

Ontdek het authentieke Griekenland Stel je een plek voor waar ruige kustlijnen en helderblauwe wateren samenkomen, waar je kunt verdwalen in schilderachtige dorpjes en oude verhalen, ver weg van het massatoerisme. Welkom op de Ionische Eilanden: een adembenemende Griekse eilandengroep waar natuur, cultuur en avontuur samenkomen. Deze minder bekende, groene parels in de Ionische Zee […]

Rondreis door het prachtige Oeganda

Oeganda, vaak beschreven als de parel van Afrika, is een land dat barst van natuurlijke schoonheid, rijke cultuur en avontuur. Van de bruisende straten van Kampala tot de stille, mistige bergen waar de berggorilla’s wonen, biedt Oeganda een ongeëvenaarde reiservaring voor elke avontuurlijke ziel. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je […]

Logo NST

Never Stop Travelling bv is een zelfstandige reisorganisatie en is aangesloten bij United Travel; de franchiseorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs. Alle boekingen worden ondergebracht bij United Travel (ANVR 5471, Calamiteitenfonds en SGR 3642).

Vandaag nog jouw droomreis boeken?

  • Je specialist in maatwerk reizen
  • Reiservaring in meer dan 85 landen
  • We werken samen met lokale partners
IATA in PNG
21 gouden reistips

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!

©2024 Never Stop Travelling

Goed voorbereid op reis?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang de 21 gouden reistips helemaal gratis!